Grasland is een klimaatrobuust gewas en is van belang als eiwitteelt, maar het areaal grasland in Vlaanderen is dalend. De afgelopen 5 jaar daalde het aandeel grasland met 4,3%. Nochtans biedt grasland zowel op landbouwkundig als milieuvlak enorm veel potentieel. Dit project wil melkveehouders ondersteunen in de juiste keuze voor wat betreft de verschillende aspecten van ruwvoerwinning van gras (incl. grasklaver en productieve graskruiden) met focus op het nutriëntenbeheer. Daarnaast is er ook aandacht voor het kostenplaatje van het graslandbeheer en de economische waardering van het gras bij inpassing in het rantsoen. Een adviseurstool wordt uitgewerkt waarmee op een eenvormige manier data, kengetallen en adviezen kunnen worden verzameld en uitgewerkt.
GrasKracht wil de kracht van grasland als hefboom voor een efficiënte stikstofkringloop in de kijker zetten:
- Landbouwers helpen de balans opmaken tussen de kosten en inputs van hun graslandbeheer (input kunstmest, machinekosten) zodat voldoende, kwalitatieve voordroogkuil beschikbaar is en de aankoop van eiwitrijk krachtvoer kan worden vermeden zonder nadelig effect op het bedrijfsresultaat.
- De teeltkeuze van grasland als klimaatrobuust gewas ondersteunen via gegevensverzameling en teelttips.
- Bijdragen tot het behoud van het areaal meerjarig grasland en dus koolstofopbouw in de bodem, via verhogen van het kennisniveau van optimaal graslandbeheer op het melkveebedrijf.
Om het bovengenoemde doel te bereiken omvat het werkplan volgende activiteiten:
- uitbouw van een praktijknetwerk van graspercelen voor metingen en registraties als basis voor de adviseurstool.
- nagaan van stikstof- en kostprijsefficiëntie van graslandbeheer op bedrijfsniveau door verwerking van bedrijfsgegevens rond grasland op praktijkbedrijven.
- verspreiding van de projectresultaten van goede praktijken en innovaties in graslandbeheer via demodagen, graslandupdates en een webinar.
- zowel in het westen als het oosten van het land een Grasdag op een praktijkbedrijf, waarbij diverse aspecten rond graslandbeheer van zaai tot inkuilen aan bod komen.
- ontwikkeling van een adviseurstool waarmee op uniforme wijze adviezen kunnen worden uitgewerkt enerzijds rond bemesting van grasland en anderzijds rond nutriëntenbeheer en de kosten-baten van grasland op bedrijfsniveau.
Projectpartners: Inagro, Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw (PVL)
2440 Geel
België