Met het project groen speelweefsel als sociaal bindweefsel willen we inzetten op de beleving van de publieke ruimte door deze te in te richten als groene, duurzame ontmoetings- en speelplekken. Door de ontmoeting in de buurt te faciliteren hopen we de sociale cohesie te verhogen. De verhoging van de sociale cohesie in een buurt zorgt voor meer zorg voor en door de buurt en zijn inwoners. De gemeente zal ook initiatieven nemen om de buurt te activeren en samen te brengen, zoals bv. de organisatie van gratis calisthenics lessen, buurtfeesten ter inhuldiging van de nieuwe sites. Daarnaast willen we ons op toeristisch vlak ook profileren als een groene, aantrekkelijke gemeente met aandacht voor de beleefbaarheid van de omgeving.
- De verdere uitbouw van een groen speelweefsel en meer groen in de publieke ruimte in de gemeente Geetbets gebaseerd op een grondige analyse van het bestaand speelweefsel. In deze evaluatie wordt het bestaand speelweefsel getoetst op de kwaliteiten en kansen en op de knelpunten en bedreigingen.
- De ontwikkeling van een gewenst groen speelweefsel en meer groen in de publieke ruimte in samenwerking met het Regionaal Landschap Zuid Hageland. Bij de ontwikkeling van dit gewenst groen speelweefsel wordt gemikt op een maximale maatschappelijke waarde. De inrichting wordt getoetst aan volgende criteria:
- Is de inrichting intergenerationeel? Nodigt ze uit om te ontmoeten en te spelen?
- Is de inrichting toegankelijk voor verschillende groepen uit de gemeente (integrale toegankelijkheid)? Extra focus op speelkansarme wijken.
- Is de inrichting multifunctioneel (meervoudig gebruik mogelijk) en divers?
- Draagt de inrichting bij tot een goede spreiding en bereikbaar groen voor iedereen in de gemeente?
- Is de inrichting goed geïntegreerd in de omgeving?
- Is er ruimte voor tieners?
- Is de inrichting door kinderen/jongeren bereikbaar volgens de STOP principes (Stappen, trappen, openbaar vervoer en in de laatste plaats de auto)?
- Is er bij de inrichting aandacht voor blauw groene zones? Kan bij de hitte ruimte worden ontwikkelt met schaduw en water? kunnen kinderen en jongeren hier komen (bereikbaarheid), kunnen ze hier zichzelf zijn, willen ze hier blijven en kunnen ze hier iets beleven?
- Is er bij de inrichting voldoende aandacht voor de bijdrage aan de biodiversiteit, ecosysteem?
- Is er voldoende inspraak geweest vanuit de betrokken buurtbewoners, kinderen en jongeren? En is er bij de ontwikkeling rekening gehouden met hun input? - De gemeente Geetbets zet in op een groene publieke ruimte op kindermaat bij de ontwikkeling van nieuwe projecten en heeft aandacht voor het kind/de jongere in de gemeente door:
- Het ontwikkelen van veilige oversteekplaatsen en verbindingen
- Bespeelbare elementen in de publieke ruimte (planning en keuze door een kinderbril)
- Randvoorwaarden opstellen naar groen en speelruimte bij aanvragen van nieuwe (grotere) woonprojecten, verkavelingen, dienst ruimtelijke ordening)
- Te werken aan een duidelijke, herkenbare visibiliteit van groene kindweefselplekken door het plaatsen van bordjes, bespeelbare inrichting, stapvoetjes naar speelweefsel plekken, ... - De gemeente zet in op de ontwikkeling van een kind speelweefselkaart. Deze plattegrond van de gemeente bevat alle plaatsen waar kinderen en jongeren komen, alsook de veilige, kindvriendelijke verbindingen tussen deze plaatsen.
- De gemeente Geetbets zet in op de ontwikkeling van digitale wandelingen op kindermaat rond het speelweefsel en de verbindingen met een speelse insteek rond biodiversiteit en mythes en verhalen uit de gemeente (project Happy Travel en IZI Hageland: voor Geetbets leek het een buitenkans om te starten met de digitale omkadering van een wandeling op kindermaat. Dit wil zeggen een wandeling omkaderen met verhalen met een historische insteek, maar ook met uitdagingen, avontuur, Een perfecte cocktail dus van beleving op kindermaat, erfgoed, toerisme, ...
- De gemeente Geetbets zet in op inspraak en participatie. De succesfactor van een openbare ontmoetingsplek kan vergroot worden door bewoners actief te betrekken. Wanneer zij regelmatig de ontmoetingsplek bezoeken, voelt het voor hen al snel aan als een prettige plek om te zijn en te ontmoeten. Dit kunt u bereiken door bijvoorbeeld frequent buurtactiviteiten te organiseren op de betreffende locatie. Zie dit als een soort open dag voor de ontmoetingsplek. Aanwezige faciliteiten zoals voldoende (picknick)banken, vrije ruimte of zelfs een BBQ dragen ook bij. Een andere manier om bewoners te betrekken is bijvoorbeeld door een groep vrijwilligers aan te stellen die ondersteunt bij het onderhoud.
Gemeente Geetbets
3450 Geetbets
België