Groene ontmoetingsruimten in Mol beoogt de sociale en ecologische veerkracht in de dorpen Sluis, Ginderbuiten, Heidehuizen en/of Gompel te verhogen door concrete terreinrealisaties die bijdragen aan klimaatadaptatie, ontmoeting, gezondheid, toegankelijkheid en het sociale weefsel. Hiertoe worden minimaal 2 sites en/of projecten in minimaal 2 deeldorpen gedefinieerd als eindproduct van het traject van veerkrachtige dorpen i.s.m. met de provincie Antwerpen en Rurant. Een projectgroep van burgers ondersteund door RLKGN, de gemeente en een aangepaste digitale tool zet een participatie- co-creatie en realisatiefase op met betrokkenheid van diverse actoren uit het dorp. Zo hopen we een methode te verfijnen en dynamiek te creëren die andere dorpen in Mol en ver daarbuiten kan inspireren als een voorbeeldaanpak om lokale democratie, klimaatadaptatie en sociale cohesie te versterken.
- Participeren:
Verantwoordelijke: gemeente Mol ism Veerkrachtige Dorpen Provincie Antwerpen. Uit het participatietraject van veerkrachtige dorpen wordt per deeldorp 1 concrete actie gedestilleerd waar een burgergroep concreet de schouders onder zet onder begeleiding van RLKGN en de gemeente.
Actie 1.1.: Ondersteunen en faciliteren participatietraject Veerkrachtige Dorpen ifv een concreet projectidee DSO Mol
Actie 1.2.: Selectie in samenspraak met dorpsteam en gemeente Mol (CBS en stuurgroep) van concrete mogelijke cases op basis van een opportuniteitenscan qua meerwaarde op vlak van landschap, biodiversiteit, recreatie, ontharding, klimaat & sociaal weefsel.
Actie 1.3.: Vorming en begeleiding van de projectgroep ifv doordachte concretisering visie, ontwerp en uitvoering DSO Mol ism Milieudienst, Jeugddienst en RLKGN.
Actie 1.4.: Gezamenlijke communicatie en draagvlakversterking dmv infofolder, persactie en openingsfeest (DSO Mol ism Communicatiedienst en RLKGN)
Actie 1.5. Verduurzamen en optimaliseren aanpak dmv interne evaluatie en bijsturing in de stuurgroep en suggesties voor betrokken partijen (RLKGN, gemeente, provincie, Rurant) - Co-creëren:
Verhoging leefbaarheid en duurzaamheid dmv klimaatrobuuste vergroening en recreatieve ontwikkeling van minimaal 2 projecten op (semi-)openbaar domein. Verantwoordelijke: RLKGN ism Dienst samenlevingsopbouw, jeugddienst en groendienst
Actie 2.1.: Opmaak ontwerp in co-creatie met de bewonerswerkgroep e.a. stakeholders dmv optimaliseren digitale participatie- en ontwerptool (RLKGN ism externe softwaredeveloper)
Actie 2.2.: Co-creatieve uitwerking uitvoeringsplan, samenwerkingsovereenkomst en financieringsplan dmv overzichtelijk stappenplan (RLKGN)
Actie 2.3.: Verduurzamen dmv uitgewerkt beheerplan en gebruikersovereenkomst (RLKGN ism gemeente Mol) - Realiseren:
Terreinwerken (verantwoordelijke: RLKGN). De gecreëerde dynamiek straalt af op de andere dorpen in Mol en ruim erbuiten als inspirerend burgerproject dat werkt aan leefbaarheid, veerkracht en klimaatrobuustheid.
Actie 3.1.: Opmaak kostenraming en uitvoeringsplan (RLKGN)
Actie 3.2.: Definiëren fasering en concrete planning uitvoering (RLKGN)
Actie 3.3.: Gezamenlijke uitvoering van de werken dmv dorpswerkdagen
Actie 3.4.: Feestelijke opening van de gerenoveerde sites - Projectcoördinatie (verantwoordelijke: RLKGN)
Actie 4.1.: Opmaak communicatieplan voor interne en externe communicatie ism communicatiediensten
Actie 4.2.: Afsprakennota samenwerking met partners: veerkrachtige dorpen provincie Antwerpen, Rurant, innovatiesteunpunt en tussen RLKGN en gemeente Mol
Actie 4.3.: 3-maandelijkse stuurgroepvergadering
Actie 4.4.: Projectadministratie en declaraties
Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete
2400 Mol
België