Het Atelier De Bezige Bijen van Borlo

Programmaperiode
Projecten GLB Strategisch Plan (programmaperiode 2023 - 2027) en Europese projecten
Maatregel
LEADER - microprojecten
Thema
Leefbare en levendige dorpen
Provincie
Oost-Vlaanderen
Lokale Actiegroep
Haspengouw Zuidwest
Beginjaar
2024
Projectkost
€10.000,00
Promotor
Hof van Borlo
Project partners
Het Abtshof, Ferm Borlo, Basisschool De Regent, GO-kleuterschool De Groeiboog - Borlo
Periode
-
Situering

Promotor Hof van Borlo vzw is volop bezig met het ontwikkelen en promoten van bio-tuinbouw en zet daarvoor ook in op een hecht en gezond sociaal netwerk in het dorp Borlo.
Atelier De Bezige Bijen kan de sociale cohesie in de gemeente versterken en het dorp verlevendigen.  Het Atelier zien we als een opstap naar onze doelstelling om in een vleugel van de vierkantshoeve van wooncoöperatie Het Abtshof cv op langere termijn een ontmoetings- en leerplek uit te bouwen.
Wooncoöperatie Het Abtshof cv, gehuisvest in een 17de eeuwse hoeve die beschermd is als dorpszicht, stelt een atelierruimte en een gedeelte van haar erf ter beschikking aan Hof van Borlo vzw om een multifunctionele ontmoetingsruimte uit te bouwen.   
Door Het Atelier op verschillende momenten open te stellen voor nieuwe en oorspronkelijke dorpelingen - al dan niet in groepsverband - en creatieve activiteiten aan te bieden, bouwen we mee aan een sociaal netwerk dat, ook buiten de contactmomenten op Het Abtshof, kan groeien.

Doelstellingen

Het Atelier wil met behulp van de subsidie de reeds bestaande infrastructuur (zowel binnen- als buiten) inrichten en materialen aanbieden om wekelijks op creatieve samenkomsten aan een levendig dorp te bouwen; door het verdwijnen van winkels en andere diensten in Borlo zijn toevallige ontmoetingen schaars geworden. Hof van Borlo vzw wil met activiteiten van De Bezige Bijen ontmoetingen vergemakkelijken en kruisbestuiving aanmoedigen.

Geplande Activiteiten* van Atelier De Bezige Bijen

Creatieve vrijdag (wekelijks) 
Het Atelier staat open om samen met dorpelingen creatief te werken rond een thema. Bijvoorbeeld : een kerstmarktaanbod met natuurlijke materialen, slingers uit stofresten, poppetjes uit wilgentenen… We spreken het ‘grijze kapitaal’ van het dorp aan om deze activiteiten te begeleiden zodat bestaande technieken niet verloren gaan. Ook vrij gebruik van Het Atelier op vrijdag is mogelijk. Doel : de sociale structuur van het dorp hechter maken

Wonderlijke woensdag (tweewekelijks) - ‘It takes a village to raise a child’ 
Het Atelier, Het Erf en Het Veld staan open voor (groot-)ouders met kinderen die elkaar tweewekelijks op de vrije schoolnamiddag, ontmoeten en elkaar met een tasje thee of koffie beter leren kennen. We kunnen een natuurgerichte activiteit aanbieden (groenten oogsten op het veld en samen soep maken of pannenkoeken met zelfgeplukte bessen, zaadjes planten…) of de kinderen kunnen gewoon ‘buiten spelen’.
Doel : de ouders met elkaar in contact brengen, de kinderen in contact brengen met de bio-tuinbouw en vrij laten spelen

Zinvolle zondag  (maandelijks)
Workshops rond upcycling, recycling (vrijwilligersvergoeding voor externe begeleider)
Doel : duurzame ontwikkeling breder bekend maken

We ontwerpen zelf een flyer en verspreiden die, zowel in een papieren versie als via sociale media. Daarnaast contacteerden we al de scholen in de gemeente Gingelom, waar vooral het initiatief Wonderlijke Woensdag enthousiast werd onthaald. Met de organisatie Ferm hebben we al een band opgebouwd en haar leden vonden al de weg naar onze locatie.  Door deelname aan de activiteiten van Het Atelier zullen hun netwerk en ons netwerk elkaar kunnen versterken.
 
*We verzorgen transport voor minder mobielen of personen zonder vervoer.

Uitvoering

Gingelom

Delen: