Inrichting en omvorming van een voormalige woning met bijgebouwen en buitenruimte tot een demonstratiehuis voor natuurinclusief bouwen, gericht op dieren. Tonen van technieken en voorzieningen die in gebouwen (kunnen) worden toegepast om dieren aan te trekken en dit zowel wat de materialen als de (in)bouwtechnieken betreft. Aansluitend wordt in de ruimere omgeving een demonstratieroute ingericht die langs verschillende toepassingen leidt. Het geheel wordt omkaderd door een educatief, participatief en informatief luik.
Kortom, de doelstellingen van het project zijn:
- Een voormalige woning omvormen en inrichten tot een demonstratiehuis voor natuurinclusief bouwen.
- Een route uitbouwen in het landbouwgebied waarlangs verschillende natuurinclusieve infrastructuurtechnieken worden gedemonstreerd.
- Een educatief programma ontwikkelen om inwoners, landbouwers en andere grondgebruikers in de regio en belanghebbenden te informeren over en te sensibiliseren voor natuurinclusieve aanpassingen aan gebouwen en daaraan gerelateerde randinfrastructuren.
Het is duidelijk dat natuurinclusief bouwen het centraal begrip uitmaakt van het project. Het is een vorm van duurzaam bouwen die bijdraagt aan de lokale biodiversiteit en natuurwaarden (Wikipedia). De moderne gebouwen waarin mensen wonen en werken worden (terecht) steeds beter geïsoleerd en soms bijna luchtdicht afgewerkt. Ook hoeves, opslagruimtes, schuren, stallen, werkplaatsen bieden steeds minder nestgelegenheid voor allerlei dieren. Recent wordt gepleit om te verdichten in stedelijke gebieden en op het platteland. Niemand wil echter in een woestijn leven van beton en baksteen en daarom wordt het zo belangrijk dat gebouwen en omgeving geschikt zijn voor mens, plant en dier. De voorbije jaren tonen grootschalige wetenschappelijke studies aan dat de biodiversiteit aan een razend tempo afneemt: het aantal soorten dat verdwijnt (planten, insecten, vogels, grote zoogdieren) neemt toe. Wereldwijd worden agrarische intensivering, habitatverlies en verstedelijking genoemd als mogelijke oorzaken (De Morgen, 21/09/2019). Natuurinclusief bouwen kan de kwaliteit van de leefomgeving bevorderen: de gezondheid van de bewoners en de sociale contacten verbeteren, het temperen van de temperatuur, het verminderen van de luchtvervuiling. In omliggende landen is natuurinclusief bouwen steeds meer aan de orde; in Vlaanderen is het nog relatief ongekend. Met het project beogen we zowel: particuliere inwoners op het platteland, landbouwers, paardenhouders en andere grondgebruikers met infrastructuren in het buitengebied aan te spreken die openstaan voor het idee evenals een meer gespecialiseerde groep van betrokkenen: bouwbedrijven/aannemers, architecten, natuur- en milieuadviesbureaus, ruimtelijke ontwerpers, producenten en leveranciers van natuurvriendelijke bouwmaterialen en -voorzieningen, overheden, tuinarchitecten en -aanleggers en bouw- en architectuurverenigingen...
Natuurpunt Vlaamse Ardennen plus
9660 Brakel
België
9688 Schorisse
België