Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete en erfgoeddienst k.ERF hebben de ambitie om aan de slag te gaan met het koninklijk verleden van de Kempen. De kroon in de Kempen is een nog niet aangesneden thema met veel potentieel dat vier Kempense gemeenten Geel, Retie, Dessel en Mol met elkaar verbindt. Met dit project willen we verhalen van vroeger en nu verzamelen, documenteren en delen omdat (lokale en persoonlijke) verhalen betekenis geven, contact leggen, mensen raken en dus verbinden met elkaar en met het gebied.
Het project resulteert in een royaal vormgegeven boek en een open platform waaruit de spelers in het gebied uit kunnen putten. Met dit boek, platform, gerichte communicatie, fotoreportage en activiteiten hopen we de gemeenschap van het Kempisch Domein en partners te inspireren bij marketingcampagnes, branding van streekproducten, ontwikkeling van een toeristisch en recreatief aanbod en landbouwverbreding.
Het Kempisch Domein, een landschap met koninklijk verleden, met de kern op grondgebied Geel, vormt een samenhangend geheel binnen waarin de verschillende tijdslagen die het landschap gevormd hebben sterk leesbaar zijn. De verschillende ontginningsgolven die sinds begin 19de E een impact hebben gehad op de Kempen zijn af te lezen in het Kempisch Domein. RLKGN stelt samen met de stad Geel, betrokkenen beheerders en landbouwers een landschapsvisie op. In deze visie brengen we het koninklijk DNA van het landschap in kaart en beschrijven we landschapsacties.
- Samenbrengen van partners en betrokkenen rond een nog niet gekend verleden van de Kempen, door het kennen van de eigenheid en bijzonderheden de waardering voor de eigen streek en zijn landschap vergroten.
- Verzamelen, in kaart brengen, digitaliseren en centraliseren van de collectie ‘Koninklijke Domeinen’. Deze kennis zit vandaag verspreid bij verschillende organisaties, privépersonen, archiefinstellingen. We brengen de verhalen, foto’s, filmpjes, kaartmateriaal samen in een publicatie die we naar het brede publiek verspreiden en ook in een centrale databank die we delen met alle spelers actief in het gebied.
- Het verhaal en de collectie via storytelling delen met een zo breed mogelijk publiek. ‘Storytelling’ is een krachtige manier om mensen en bezoekers met een gebied/landschap te verbinden. We delen dit verhaal, of betere de veelheid aan kleine en grote verhalen, via een publicatie, een toeristisch aanbod, databank, beleidsaanbevelingen om dit gebied vanuit het verhaal van het gebied verder te ontwikkelen. De verhalen inspireren ook bij de landschapsinrichting (zie verder)
- Een sterke basis leggen voor verdere, authentieke storytelling (marketingtool) die de uitbouw van projecten en initiatieven van actoren in het gebied kan versterken - opzetten van een duurzaam kader voor het behoud en versterking van de culturerel identiteit, biodiversiteit en landschapskwaliteit binnen een modern (landbouw)landschap.
- Werken aan draagvlak voor landschap, erfgoed, agrobiodiversiteit en klimaatadaptatie (groenblauwe netwerken) zowel bij de lokale actoren als het brede publiek. Dit door de uitwerking van een gebiedsvisie die de verschillende tijdslagen erkend en een duurzaam en herkenbaar toekomstbeeld vooropstelt. Deze visie stapsgewijs in uitvoering brengen, in eerste instantie door de realisatie van quick wins.
- Initiëren en ondersteunen van initiatieven rond ‘de koning in de Kempen’ (activiteiten, evenementen, nieuw koninklijk streekproduct)
- Branding van de regio met een Koninklijk verleden en het Kempisch Domein binnen de Antwerpse Kempen door gerichte communicatie en promotie en het samenbrengen van een netwerk dat hier in de toekomst mee vorm aan kan geven.
Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete
2440 Geel
België
2460 Kasterlee
België