Het Kunstuur Outdoor

Programmaperiode
Projecten GLB Strategisch Plan (programmaperiode 2023 - 2027) en Europese projecten
Maatregel
LEADER - reguliere projecten
Thema
Leefbare en levendige dorpen
Provincie
Oost-Vlaanderen
Lokale Actiegroep
Vlaamse Ardennen tot Dender
Beginjaar
2024
Projectkost
€79.290,00
Promotor
BOS+ Vlaanderen
Periode
-
Situering

Het landschap van de Vlaamse Ardennen is een uniek en waardevol erfgoed, dat gevormd is door de eeuwenlange interactie tussen de natuur en de mens. We willen de Vlaamse Ardennen laten schitteren als een levend kunstwerk, waar de schilderijen van Valerius De Saedeleer en Leo Piron in dialoog gaan met het landschap van vandaag. Deze twee meesters staan bekend om hun gedetailleerde werken van de Vlaamse Ardennen. We combineren deze topwerken met de succesformule van Het Kunstuur.

Het Kunstuur startte in Mechelen, maar groeide intussen uit tot 9 tentoonstellingen. Er bestaat duidelijk een breed publiek voor hun aanpak: werken van Belgische schilders tonen in een door audioguides geleide expo. Waarbij bekende Vlamingen zeer diverse verhalen over de kunstwerken vertellen.

Met Het Kunstuur Outdoor plaatsen we kwaliteitsvolle reproducties van De Saedeleer en Piron in het landschap en voorzien deze van een laagdrempelige gratis audioguide via QR codes. We laten bezoekers actief genieten van de schoonheid en de geschiedenis van het landschap, zonder elitair te worden. Het Kunstuur Outdoor is meer dan een buitenversie van een succesvolle tentoonstellingsformule. Van bezoekers maken wij deelnemers. De verhalen in de audioguide vertellen óók over klimaatverandering en de impact op het landschap. En omgekeerd: van de verandering in landschap en het effect hiervan op de klimaatverandering. Het contrast tussen de schilderijen en het zicht dat zich uitstrekt voor de deelnemer maakt deze veranderingen zeer visueel. Denk maar aan de vele besneeuwde landschappen die zo kenmerkend zijn voor De Saedeleer en die door de klimaatverandering uitzonderlijk zijn (en nog zeldzamer zullen worden).

Leuke verhalen geven ons een inkijk in het belang van biodiversiteit en de ecologische, economische en culturele waarde van kleine landschapselementen (KLE’s). We vertellen een verbindend verhaal over de versterking van natuur, landbouw en landschap. We staan stil bij het historisch belang van deze KLE’s en de belangrijke rol die ze spelen bij de eigenheid van de streek en in de herinneringen van de omwonenden. Hoewel ‘klein’, hebben deze elementen voor heel wat dieren een belangrijke functie: ze fungeren als stapstenen om zich te kunnen verplaatsen in onze versnipperde natuur. Op een aantal locaties voorzien we ook het herstel van deze KLE’s. Zo laten we de historische schilderijen letterlijk tot leven komen.
De deelnemers kunnen ook zelf aan de slag. Via lokale horeca voorzien we een gelabeld zakje met zaden van inheemse planten. Ze kunnen ervoor kiezen om dit tijdens de wandeling een plaats te geven (en later terug te komen), maar uiteraard koppelen we dit ook aan een oproep om de eigen tuin biodiverser te maken. We maken een weloverwogen keuze voor soorten die traditioneel deel uitmaken van houtkanten en die via zaad te verspreiden zijn (eik, tamme kastanje, walnoot, esdoorn en es).  Ook kruidachtigen die graag groeien en bloeien in houtkanten kunnen deel uitmaken van de mengeling.

Tot slot worden alle deelnemers ook uitgenodigd om hun boompje bij te dragen op een afsluitende plantactie. Elke deelnemer aan de route kan desgewenst contactgegevens achterlaten. 

Doelstellingen
  1. De beleefbaarheid van het landschap vergroten.
    Actie 1.1 dialoog organiseren tussen cultuur, natuur, landbouw en landschap  
    Actie 1.2 een unieke tentoonstelling creëren met reproducties van De Saedeleer (en Piron) op de historische locaties
    Actie 1.3 kunstwerken en landschap verbinden dankzij eigentijdse landschapskunst geïnspireerd op de oude meesterwerken
    Actie 1.4 deelnemers persoonlijk aanspreken tijdens de kunstroute dankzij goed gekozen audioverhalen
    Actie 1.5 feestelijke opening van de route om de kenmerkende streekeigenschappen van de Vlaamse Ardennen, en van Maarkedal in het bijzonder te vieren
    Actie 1.6 Kenmerkende streekeigenschappen (relief, houtkanten, knotobomen, ...) in de spotlights zetten dankzij historische en eigentijdse kunstwerken én waar mogelijk deze herstellen
  2. Bewustwording creëren rond kimaatverandering en de biodiversitetiscrisis
    Actie 2.1 de klimaatverandering en verlies aan biodiversiteit wordt zichtbaar door de historische werken te laten communiceren met de huidige situatie
    Actie 2.2 laagdremelinge en meeslepende audioverhalen helpen om de bewustwording rond klimaatverandering en biodiversitetisverlies te (h)erkennen
  3. Een positieve impact op het milderen van klimaatverandering en biodiversitetisverlies
    Actie 3.1 Het herstellen van kleine landschapselementen
    Actie 3.2 deelnemers motiveren om een positieve bijdrage te leveren (plantacties en zaaiacties)
Uitvoering

Maarkedal

Projectpartners
Gemeente Maarkedal, Het Kunstuur, Toerisme Vlaamse Ardennen
Delen: