Met het project ‘Hoegaarden, bierdorp’ willen we voor de 700ste verjaardag van de Hoegaardse biergeschiedenis de interesse voor ons biererfgoed, onze biercultuur en de link met de landbouw een boost geven. Dit zal gebeuren samen met ons toeristisch infopunt, heemkundige kring, biergilde, landbouwers en een heleboel andere actoren. We willen een aantal nieuwe toeristische bierproducten lanceren, maar we zijn ook van plan om bestaande toeristische producten op te waarderen. Bijvoorbeeld onze toeristische publicatie het ‘Historisch brouwleerpad’ zullen we vernieuwen. Deze wandeling maken we toegankelijker en brengen we visueler in het straatbeeld door ze bewegwijzeren met koperen spijkerkoppen in het voetpad. Gelijkaardige bewegwijzering wordt reeds in grote steden gebruikt, we willen dit dan ook graag overbrengen naar het platteland. Om het belang van de landbouw voor het bier te beleven, zal een straffe benen bierfietstocht ontwikkeld worden die elke deelgemeente aandoet. Terzelfdertijd zullen er op cruciale plaatsen een aantal levensgrote 'eyecatchers' geplaatst worden waar toeristen en passanten graag een 'Ik was in Hoegaarden' foto van zichzelf mee nemen.
Concreet houdt dit in:
- een fotokoppenpaneel met karataturale voorstelling van belangrijke bierfiguren en -attributen > steek je kop erdoor en maak een originele foto
- een boodschappen krijtbord om groeten uit Hoegaarden over te maken aan toeristen en passanten > schrijf je persoonlijke boodschap.
Strategische doelstelling: Interesse voor Belgisch bier in het algemeen en de Hoegaardse (streek) bieren in het bijzonder stimuleren via intense bierbeleving.
Operationele doelstellingen:
- Claimen en formaliseren van de titel bierdorp door plaatsing van verkeersborden “Bierdorp” en op deze manier (citymarkketing) Hoegaarden nog meer op de toeristische (wereld)kaart zetten.
- Actualisatie en uitbreiding van de educatief-toeristische publicatie en wandelbrochure “Historisch brouwleerpad Hoegaarden” = leaderdossier 2010. Momenteel beschrijft deze brochure het parcours langsheen alle (voormalige) brouwerijen. De verschillende sites in het centrum van Hoegaarden worden beschreven en op elke locatie vind je een plexi infobordje met deze korte toelichting. De wandeling is evenwel niet bewegwijzerd. Dit willen we nu wel doen. We gebruiken hiervoor koperen spijkerkoppen die ingewerkt worden in het voetpad langs de wandelroute. Op deze manier verruimt de toegankelijkheid van de wandeling en wordt de deelnemingsdrempel verlaagd. Iedereen kan de route makkelijk volgen (ook zonder plan of brochure). De brochure bevat momenteel beperkte informatie.
- Uitwerking nieuwe fietstocht “de straffe benen bierroute” langs de deelgemeenten met de belangrijkste brouwerijen en mogelijkheid tot proeverijen onderweg in authentieke kroegen. Bv. café Brem, een origineel bruin café uit 1934, dat vermeld staat in het boek “In de zoeten inval” over authentieke cafés in het Hageland en Leuven (Raymond Billen, 2003). Tijdens de fietstocht hebben we ook aandacht voor onze prachtige natuur en natuurlijke rijkdommen, zoals de beek en ons zuiver water, want dit heeft een belangrijke rol gespeeld hebben in de biergeschiedenis. We geven ook uitleg over de link tussen landbouw en bierbrouwkunst. Veel brouwers hadden hun roots in de landbouw. Zij zorgden voor het graan dat nodig was om te brouwen. Bovendien waren quasi alle brouwerijen in de 18de eeuw gevestigd in een boerderij (in een apart gebouwtje). In de historische bierstraat, waar in de 18de eeuw de 40 brouwerijen lagen, staan runderen in een bepaalde boerderij (open en bloot) aan de straatkant. Koeien en stieren die gevoed worden met de draf (restproduct) van het bier. Het is een (echt) verhaal dat toeristen geweldig vinden. Om te brouwen had je ook molens nodig. Er waren er nog drie in Hoegaarden. Ook deze zijn opgenomen in de fietstocht. De fietstocht wordt bewegwijzerd met zeshoekige bordjes.
- Schuimende bierevenementen naar aanleiding van 700 jaar bierdorp. Een aantal activiteiten worden door de gemeente zelf georganiseerd, voor andere activiteiten werken we samen met lokale of bovenlokale verenigingen. Deze samenwerkingsinitiatieven maken geen deel uit van dit project, maar versterken het wel. Verenigingen en horeca worden opgeroepen om hun activiteiten in dit kader te ontwikkelen. Voor het voorjaar waren er al heel wat activiteiten: 11/2 'Start to Hoegaarden' met onze Greeters op ontdekking in Mariadal, in het spoor van de paters Bogaarden. Deelnemers ontdekken de plaats waar het overal begon. De boeren van Hoegaarden maakten al wel bier, maar de paters Bogaarden leerden hen de kneepjes van het brouwen en de landbouwcultuur. 17/2 Hobbyclub Hoegaarden geeft pannenkoeken met witbier tijdens bier- en legendewandeling 18/3 gratis Hoegaarden aan de neogotische serre op de plantenmarkt 22/4 Bierlounge van Chiro Hoegaarden op de bloesem- en erfgoeddag met bijzondere bloesembieren Belangrijke lokale focusactiviteiten tijdens het bierweekend van 13 tot 15 april, in samenwerking met toerisme Vlaams-Brabant en op 4 mei komt de dochter van Pierre Celis speciaal terug uit Amerika voor ontmoetingsavond. Tijdens het najaar willen we o.a. een erfgoedcafés rond het bierthema organiseren. Enkel de najaarse bieractiviteiten maken deel uit van dit dossier. Bijvoorbeeld een kookworkshop brouwer voor 1 dag samen met plaatselijke vereniging.
- Nieuwe toeristisch bierproducten. We willen graag een unieke fotoborden plaatsen, waar toeristen een speciale foto kunnen laten maken met de belangrijkste elementen van de Hoegaardse biergeschiedenis. Enerzijds denken we aan een steek je kop erdoor fotobord. We laten hiervan een karikatuur maken van in een stevig weerbestendig materiaal, verankerd in de grond, waar je je hoofd kan doorsteken. Naast materiële elementen zoals de bierketel en de Sint-Gorgoniuskerk nemen we ook immateriële elementen op zoals het biermanneke en de Edele Orde vanden Moutstock. In totaal krijgen we 3 mogelijke koppen, een bierridder, een bierdame en het biermanneke. Dit bord zal geplaatst worden aan de gloriette (lusthof van de pastorij). De pastorij is de oud-woning van Carolus Van Nerum, de rijkste bierbrouwer van Hoegaarden uit de 18de eeuw. Deze locatie is onderdeel van de bierwandeling. Anderzijds denken we aan een Groeten uit Hoegaarden bord (in de vorm van zeshoekig bierviltje) om langs de fietsroute te plaatsen.
Gemeente Hoegaarden
3320 Hoegaarden
België
3320 Hoegaarden
België