Hoeve op den Mierhoop

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Thema
Leefbare dorpen
Provincie
Limburg
Beginjaar
2022
Projectkost
€228.450,00
Promotor
Hoeve op den Mierhoop
Periode
-
Situering

VZW Hoeve op den Mierhoop staat voor verbreding van de bestaande landbouwactiviteiten door zijn bezoekers een fijne tijd te geven en een inkijk op werken en wonen op het platteland (en op een boerderij). Na een periode van 2 jaar proefdraaien hebben de medewerkers van Hoeve op den Mierhoop een goed zicht op noden om de VZW duurzaam te maken en meer bezoekers en een meer gediversifieerd publiek aan te trekken. VZW Hoeve op den Mierhoop wordt geleid door Daan, Lauranne (bijgestaan door hun familie) en enkele tientallen jongeren vanaf 15 jaar, Ze kunnen rekenen op de steun van de buurt alsook de omliggende landbouwers. Maar om een concreet project te starten met VZW Hoeve op den Mierhoop en een duurzaam bedrijf te maken zijn investeringen nodig. Met het subsidieproject kunnen we aan al onze wensen voldoen en de gewenste doelen bereiken.

Doelstellingen

We willen Hoeve op den Mierhoop door dit project toegankelijker maken voor verschillende doelgroepen (jong en oud, arm en rijk, met en zonder beperking. Veel mensen staan te weinig stil bij wat de landbouwers elke dag doen om hun bord gevuld te krijgen en wat het belang van de natuur in dit gegeven is. Daarom wil ik van Hoeve op den Mierhoop een natuur- en belevingsboerderij maken waar verschillende doelgroepen in contact worden gebracht met elkaar, De natuur en de landbouw in Haspengouw door belevingsactiviteiten aan te bieden waarbij landbouw- en natuureducatie centraal staan. Momenteel richt onze VZW zich voornamelijk tot kinderen die op de bedrijven Claes Fruit (appels en peren) en Paesmans LV (varkensteelt) bijv. een verjaardagsfeestje of kampdag beleven. 2 jaar geleden startte we de try-out van nevenactiviteiten op het landbouwbedrijf van mijn ouders. 

Onze familie gelooft in de diversificatie van de activiteiten op de boerderij. Lauranne en ik organiseren de activiteiten die zich afspelen op onze natuur- en belevingsboerderij op vrijwillige basis bovenop onze job. We worden hiervoor bijgestaan door de familie, een groep jongeren (vanaf 15 jaar) die fungeren als monitor/ vrijwilliger, verenigingen en andere partners uit de streek Snoetjes en toetjes, Fruitsnacks, Met dit project willen we de schaalbaarheid van onze activiteiten vergroten waardoor we de natuur- en belevingsboerderij kunnen professionaliseren. De voorbije 2jaar (try-out) heeft enkele noden blootgelegd. Ons doel is dan ook om volgende noden te faciliteren :

- Een praktische en veilige uitvalsbasis bij slecht weer.
- Duurzame dierenverblijven met het oog op welzijn.
- Omheining en parking voor veiligheid, een groter aantal bezoekers en het voorkomen van overlast voor de buurt.
- Open ruimtes met speeltoestellen waar men spelenderwijs en zelfstandig aan landbouw- en natuureducatie kan doen.
- Toegankelijke wandelpaden met de nodige infrastructuur.
- Duurzaam hutje voor de verkoop van eigen hoeveproducten en die uit de streek met hieraan een duidelijk infopunt dat zorgt voor een leuke entree.
- Een praktische buitenruimte met de nodige voorzieningen voor het organiseren van kampen, evenementen en andere activiteiten.
- Marketingmateriaal om mensen op de hoogte te brengen van onze activiteiten.

Met de nodige investeringen en de steun van dit project kunnen we hiervoor het nodige faciliteren.
Bij deze faciliteiten kunnen we volgende activiteiten aanbieden of verbeteren :

- Evenementen
- Kampen
- Verjaardagsfeesten
- Familie uitstappen
- Groepsuitstappen van verschillende doelgroepen
- Schooluitstappen met meerdere klassen
- Ontmoetingsplaats voor de buurt
- Hoevewinkel voor korte keten verkoop
- Bedrijfsuitstappen
- Dagbesteding met zorggasten
- ...

De activiteiten en de nodige investeringen zorgen ervoor dat we kunnen voldoen aan de maatregel omgevingskwaliteit. Met dit project werken we aan een betere samenleving door in te spelen op actuele doelstellingen van de EU. Het hoofddoel van onze activiteiten is steeds het bewust maken van en motiveren van onze bezoekers om ook hun steentje bij te dragen. Dit doen we door zelf het goede voorbeeld te geven.

Onze investeringen zijn onderbouwd door een financieel plan en door een cash-flow tabel, waardoor we de duurzaamheid van het project kunnen garanderen. Dit project kan zo een vaste meerwaarde worden van de familiale landbouwbedrijven. De opgestelde doelen willen we op het einde van het project (30/6/2024) bereiken en controleren. 

Dit doen we door :
- een register bij te houden van het aantal bezoekers, aard van bezoekers en de activiteit per jaar.
- een enquête te sturen naar onze bezoekers uit verschillende doelgroepen met vragen over hun bevindingen van het project.
- een meer jaarlijkse vergadering te houden waarin we met de bestuursleden overlopen in welke hoedanigheid we de projectplanning doorlopen en waar bijsturing nodig is om de nodige faciliteiten neer te zetten.

Uitvoering

Wijer

Delen: