VZW Zwerfgoed biedt time-out projecten (en in beperkte mate ook groepsprojecten en arbeidstrajecten) aan voor jongeren tussen 12 en 21 jaar met (schoolse of werk) problemen (van allerlei aard). Zorgboerderij de Herdersstee staat in voor de lokatie. De jongeren komen op de boerderij (onder begeleiding) even tot rust om uit een negatieve spiraal te kunnen breken. Samen met de jongeren worden allerlei projecten opgezet en uitgewerkt.
Om dit een extra meerwaarde te geven willen beide partners starten met de uitbouw van een hoevewinkel, waarbij de verkoop van producten die door de jongeren zelf geproduceerd worden (en de samenwerking met VZW Voedselteams Maldegem, zie verder) centraal staat.
Enerzijds betracht VZW Zwerfgoed dat de grote schooluitval onder secundaire schooljongeren beperkt wordt.
Anderzijds trachten we de tijdelijke uitval om te zetten in positieve resultaatsgerichte aandacht voor de jongere, dit ondermeer door verwerkte producten aan te bieden aan omwonenden, sympathisanten.
Het doel is het verder uitbouwen van de zorgboerderij. De boerderij wordt gedragen door jongeren. De volledige werking draait rond een aantal voorname peilers;
Sociale opvang; We vangen dagelijks jongeren (zie 13) op die ons worden toevertrouwd op doorverwijzing van CLB's, leerlingenbegeleiders, sociale diensten van CBJ en JRB. We gaan met de jongeren aan de slag en trachten op die manier rust en inzicht te scheppen, teneinde een negatieve spiraal te doorbreken. De jongeren komen steeds een, beperkte periode en hun verblijf is steeds gericht op het herstellen van de relatie ten aanzien van de school en/of arbeidsplaats.
- Erfgoed; Zowel alle neerhofdieren als alle groenten en fruit zijn van lokale rassen en soorten. We gaan hierbij specifiek op zoek naar rassen en soorten die wat vergeten driegen te raken. Dit vanuit het idee dat ook deze 'verwaarloosden' een kans dienen te krijgen om in ere te worden hersteld.
- Kleinschalige handel in streekproducten; We willen met de uitbouw van de hoevewinkel de korte keten heel aantoonbaar maken. We kweken zelf alle dieren, groenten, fruit, kruiden en bloemen ter plaatse op de boerderij en deze producten gaan rechtstreeks naar de consument dmv de winkel die op twee namiddagen per week wordt geopend.
Plattelandsontwikkeling: We willen met VZW Zwerfgoed aantonen dat jongeren die op de één of andere manier en om uiteenlopende redenen overlast bezorgen aan de maatschappij zich ook positief kunnen uiten en inzetten. Door omwonenden, klanten, sympathisanten, … een goed product aan te bieden op een aantrekkelijke boerderij willen we een wederzijds respect uitlokken en zich doen manifesteren.
VZW Zwerfgoed
Meetjesland-Leie-Schelde
België
9030 Mariakerke
België