De toenemende verstedelijking van het agrarisch gebied, de sterk stijgende prijzen voor vrijgekomen agrarische infrastructuur en de publieke claim op het platteland zorgen ervoor dat de landbouwer het steeds moeilijker krijgt om zijn plaats in het agrarisch gebied te bestendigen. Daarnaast hebben gemeentebesturen te maken met hoge verwachtingen van haar bewoners ten aanzien van hun platteland. De gemeenten zijn dan ook vragende partij om in deze uitdaging ondersteund te worden. In eerste instantie wordt samen met de deelnemende gemeenten een gebiedsvisie uitgewerkt. Op basis van deze differentiatie en met behulp van een afwegingskader krijgt, stap voor stap een gemeentelijk beleid vorm. Het toetsen van dit beleid aan de gemeentelijke realiteit zal leiden tot een uitgeteste begeleidingsmethodiek en een werkbaar instrument. Deze beiden zullen de handvaten vormen voor een doordacht agrarisch hergebruik binnen Oost-Vlaanderen. Daarnaast zorgt de dynamiek ontstaan door het samenbrengen van de (deelnemende) gemeenten, experten en stakeholders voor een gedragen uniform en onderbouwd beleid rond hergebruik hoeves.
- Ontwikkelen van een ontwerp-beleidsplan voor hergebruik van hoeves in minstens 3 gemeenten.
- Het ontwerp-beleidsplan per gemeente bestaat op zijn minst uit een gebiedsvisie en bijhorend beleids-/afwegingskader agrarisch hergebruik eventueel aangevuld met communicatieacties.
- Het organiseren van 2 werksessies per gemeente met de projectgroep, 2 workshops met alle deelnemende gemeenten en stakeholders en experten en één breed uitgedragen afsluitende studiedag.
- Het ontwikkelen van een instrument dat een aanzet kan vormen om tot een uniform vergunningsbeleid te komen in Oost-Vlaanderen.
- Het ontwikkelen van een begeleidingsmethodiek dat kan opgenomen worden in het omgevingscontract met het oog op uitrol in de ganse provincie Oost-Vlaanderen.
- Sensibiliseren en informeren van gemeenten en stakeholders over het belang van agrarische reconversie voor landbouw.
GERAARDSBERGEN, HERZELE, LIERDE, OUDENAARDE, Kruisem