Haspengouw is op dit moment nauwelijks actief op de markt van de meerdaagse schooluitstappen. Volgens informatie van het VOK (Vlaamse Openluchtklassen, de koepel voor schooluitstappen in het vrij onderwijs) en SOK GEPOS (koepel voor schooluitstappen in het gemeenschapsonderwijs) is er in het schooljaar 2011-2012 maar één boeking geweest in Haspengouw. Wel bezoeken scholen bestemmingen in Limburg op daguitstap, vb. het Gallo-Romeins museum en de Loonse stroopfabriek. Vzw Gors ontwikkelde in 2013 een meerdaags activiteiten programma ‘Haspengouwklassen’ voor scholen rond de thema’s landschapsbeleving, landbouwbeleving en Gallo-Romeins verleden (zie bijlage 6). Dit programma kwam mee tot stand met VOK, SOK-GEPOS, Natuurpunt en De Wroeter Arbeidscentrum. Hiermee willen we bewijzen dat onze regio boeiend, veelzijdig en uiterst geschikt is om een meerdaagse uitstap te vullen voorschoolgaande kinderen uit Vlaanderen en de Euregio. Ook Haspengouw en jeugd (14 tot 30-jarigen) zijn geen voor de hand liggende associatie. Het cliché wil dat jongeren noodzakelijk op zoek gaan naar een stedelijke omgeving. Toch zijn er maatschappelijke trends die dit tegenspreken: veeljongeren willen het verhaal achter hun voedsel kennen, of zelf aan de slag gaan om groenten te kweken en te verwerken tot voedsel, al dan niet in groepsverband. Een programma rond landschaps- en landbouwbeleving voor jeugd zou dan ook inspelen op deze trend van authenticiteit, en DIY (do-it-yourself)
- Economisch-toeristisch: Haspengouw lanceren als een leerrijke, veelzijdige bestemming voor kinderen en jeugd.
- Sociaal-economisch: het creëren van tewerkstelling in de regio via vzw Gors voor een maatschappelijk kwetsbare groep van laaggeschoolden en langdurig werklozen.
- Ecologisch: ons inhoudelijke programma rond landsch aps- en landbouwbeleving legt de kiem voor milieubewustzijn op lange termijn. Dit doen wi j op een zeer concrete, niet-belerende manier, via speelse ervaringen in de natuur en cult urele activiteiten in een groen kader.
- Pedagogisch: door ons partnerschap met Jeugdhuis ’t Biejke zullen de activiteiten landschaps- en landbouwbeleving zowel voor als door jongeren vorm gegeven worden. Zo kiezen we voor een bottum-up benadering en zien we dit als een kans om een werkgroepje van jongeren te begeleiden tot kritische burgers me t ondernemingszin.
Gors vzw
Borgloon
België
3840 Borgloon
België