In de uitdagingen waar jonge land- en tuinbouwers voor staan, staat een gezonde en robuuste bodem centraal. De bodem is de verzekering op een duurzame en robuuste toekomst voor jonge land- en tuinbouwers, maar ook het levend kapitaal en het vertrekpunt van vele agro-ecologische inzichten. Zeker bij jongere land- en tuinbouwers is het besef groot dat ze door klimaatverandering, uitdagende teeltomstandigheden en wetgeving moeten investeren in bodembeheer in de breedste zin van het woord. De praktijkkennis is bij (jonge) land- en tuinbouwers echter vaak te weinig of niet aanwezig. De doelgroep is dan ook vragende partij voor opleiding, demonstratie en begeleiding die hen hier sterker in maakt.
In dit project willen we met praktijkgerichte opleidingen, diepgaande bedrijfsbezoeken (demonstraties) en een lerend netwerk met aanwezigheid van experten, investeren in meer kennis, meer begrip en een groter inzicht bij (jonge) land- en tuinbouwers over gezonde en levende bodems.
De partners zijn complementair en volgens expertise, netwerk en praktische achtergrond samengebracht om op die manier veelvuldig, diepgaand en interactief (jonge) land- en tuinbouwers samen te brengen rond het thema bodem. In het traject werken we aan gezonde bodems vertrekkend vanuit de bredere agro-ecologische principes. De agro-ecologische principes worden dus gebruikt in functie van het doel: bodemkwaliteit. Zo kunnen jonge land- en tuinbouwers morgen gaan voor meer levende grond!
Jonge land- en tuinbouwers meer begrip en een groter inzicht geven over gezonde en levende bodems.
Om het bovengenoemde doel te bereiken, zal men onder andere:
- Praktijkgerichte opleidingen organiseren
- Diepgaande bedrijfsbezoeken (demonstraties) organiseren
- Lerend Netwerk oprichten
België