De sleutel om nutriëntenverliezen in de tuinbouwsector te beperken, naast het vermijden van overmatig bemesten, is het verhogen van de bodemkwaliteit. Het toedienen van organische bemesting en het stimuleren van het bodemleven zijn twee belangrijke manieren om hieraan te werken. Als tuinbouwbedrijven hun reststromen kunnen verwerken tot waardevolle voeding voor de bodem, dan werken ze tegelijk aan het sluiten van de nutriëntenkringlopen op het bedrijf.
Dit project richt zich op het ondersteunen van tuinbouwbedrijven bij de valorisatie van hun eigen reststromen tot waardevolle voeding voor de bodem. De focus ligt op vier verwerkingsprocessen: Johnson Su, wormencompost, Bokashi en boerderijcompost. Veel telers zoeken naar low-cost en tijdsefficiënte oplossingen voor de valorisatie van reststromen die bijdragen aan bodemvruchtbaarheid en het verhogen van het waterhoudend vermogen van de bodem. Dit project biedt duidelijkheid over welke processen het beste passen bij hun specifieke bedrijfssituatie.
Het doel van het project is om tuinbouwbedrijven te informeren over de mogelijkheden voor het valoriseren van bedrijfseigen reststromen tot kwaliteitsvolle en waardevolle voeding voor de bodem via boerderijcompost, Johnson Su, wormencompost en Bokashi.
Het werkplan omvat volgende activiteiten:
- In beeld brengen van praktijkinformatie en ervaringen met boerderijcompost, Johnson Su, wormencompost en Bokashi. Hierbij wordt aandacht besteed aan het proces, de eigenschappen, voor- en nadelen, de kostprijs,...
- Demonstratieve opstellingen on-farm en opvolging voor de vier verwerkingsprocessen (Johnson Su, wormencompost, Bokashi en boerderijcompost).
- On-farm demonstratiemomenten per proces en een studiedag.
- Een beslissingsboom en een praktische handleiding per proces.
- Een WhatsApp-community om telers te ondersteunen en om uitwisseling van ervaringen te bevorderen.
Meer informatie op Johnson Su, wormencompost, Bokashi of boerderijcompost!? | ccbt
Projectpartners: pcfruit, Inagro, Proefstation voor de Groenteteelt (PSKW), Viaverda, Bioforum
België