KL.VAR.KETEN.Footprint: Opzet van een gevalideerd en performant carbon footprint systeem voor de Vlaamse varkensbranche met “Klimrek” als basis voor de primaire productie

Programmaperiode
Projecten GLB Strategisch Plan (programmaperiode 2023 - 2027) en Europese projecten
Maatregel
EIP
Thema
EIP- Samenwerking
Projectkost
€223.704,00
Promotor
PORK.be vzw
Periode
-
Situering

Dat duurzaamheid in de primaire productie een hot topic is, blijkt uit het succes van de verschillende Klimrek klimaattrajecten en de sterk toenemende vraag vanuit de retail naar duurzaamheidsscores van voedingsproducten onder de vorm van een CO2 footprint. Klimrek berekent met haar klimaatscan een CO2 footprintwaarde, een geschikte duurzaamheidsscore. De zuivelsector in Vlaanderen heeft al voor Klimrek gekozen als berekeningssysteem voor de melkveehouderij. In het Vlaio Landbouw (LA)-project Klimrek zijn klimaattrajecten ontwikkeld om varkenshouders te ondersteunen bij het klimaatvriendelijker en klimaatrobuuster maken van hun productie. Een klimaattraject bestaat uit een klimaatscan en een individueel begeleidingstraject waarbij effectieve maatregelen op maat van het bedrijf worden gedetecteerd en doorgerekend in scenario's. Het traject wordt begeleid door een opgeleide consulent. De hele methode steunt op zeer veel bedrijfsspecifieke data. De kwaliteit van de data bepaalt dus ook de kwaliteit van het eindresultaat. 

Aangezien varkenshouders bijzonder blij zijn met de inzichten en trajectbegeleiding die Klimrek hen biedt, willen ze hiermee verder gaan. De volgende stap is het opschalen maar dit is enkel mogelijk met een gebruiksvriendelijke tool. De operationele groep ‘KL.VAR.KETEN.Footprint’ is daarom gericht op het vlot en traceerbaar verzamelen en uitwisselen van correcte data om zo een eenduidig, gevalideerd en traceerbaar systeem van de CO2 footprint van de Vlaamse varkenshouderij te maken. Finaal wordt een webgebaseerd systeem gemaakt dat eenvoudig toegankelijk is voor alle branche partners. 

Doelstellingen

In dit EIP-Samenwerkingsproject worden ketenactoren samengebracht om de datacollectie van varkenshouderijen voor de Klimrek klimaatscan te verfijnen, de datacollectie te versnellen door IT-matige data-uitwisseling binnen de keten en een borging van het systeem bij de primaire productie te realiseren. Het einddoel is een eenvoudig, gevalideerd en traceerbaar systeem met het oog op een robuuste CO2-footprintwaarde voor varkensproducten gebaseerd op de Klimrek klimaatscan voor het primaire product.

Uitvoering

Uit het afgelopen Klimrek-project bleek dat de blinde vlek van de scan voor varkenshouders de samenstelling van de krachtvoeders is, terwijl het aandeel van de voeders in de totale koolstofvoetafdruk erg groot is. Een eerste stap is het valideren van bestaande footprint systemen voor mengvoeders en de data-koppeling met de klimrektool. Doel is om tot een uniforme berekeningswijze te komen. Ook wordt een methode uitgewerkt om de footprint van mengvoeders te benaderen op basis van de bedrijfsspecifieke samenstelling wanneer die niet meegegeven kan worden door de leverancier. Een systeem wordt ontwikkeld waarbij zowel data beschikbaar gemaakt worden voor de klimaatscan door data-aanbieders, als de resultaten van de klimaatscan zelf (data-oprit) voor alle spelers in de keten. Dit zorgt ervoor dat de klimaatscans sneller en correcter kunnen gebeuren. Vervolgens zal de Klimrek klimaatscan voor de varkenshouderij omgezet worden van een Excel-gebaseerde rekentool naar een webgebaseerde tool. Een webgebaseerd dashboard waarop de varkenshouder zijn resultaat kan zien en de evolutie ervan doorheen de jaren kan opvolgen, wordt ter beschikking gesteld.

Project partners:

13 landbouwbedrijven, Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO), Belpork, Belgian Feed Association (BFA), Boerenbond, Trouw Nutrition, DSM Nutritional products NV

Delen: