In het Landschapspark Bulskampveld staat de landschappelijke kwaliteit van de velddreven en beekvalleien onder druk.
Doelstelling van het project is dat het beheer van dreven en waterlopen gebeurt op basis van lange termijn beheerplannen, mede gericht is op het instand houden van landschappelijke en ecologische waarden, en draagvlak geniet bij de stakeholders.
Het regionaal landschap staat in voor de inventarisatie en landschapsanalyse, het onderzoek van risicobomen, het overleg met de stakeholders, de opmaak van langetermijn beheerplannen en de implementatie ervan in het online softwareplatform DIPLA.
Het Agrobeheercentrum verzorgt als co-promotor het overleg met de landbouwsector en organiseert veldtesten met de agrobeheergroep Beverhoutsveld.
Gezamenlijke actie met het oog op instandhouding van het landbouwlandschap door het opstellen van volgende beheerplannen :
- Voor min. 12 velddreeflandschappen (zie kaart) wordt een lange termijn drevenbeheerplan (periode 50 jaar) opgemaakt en goed gekeurd door de resp. gemeenten. Aan het beheerplan gaat een consultatie van eigenaars vooraf. Het beheerplan is online te consulteren via het DIPLAbeheerprogramma
- Een beheerplan voor de beeklandschappen van het Landschapspark Bulskampveld (zie kaart), met focus op het beheer van de waterloop, de oevers en houtige randbegroeiing. Het beheerplan is goed gekeurd door de resp. waterlopenbeheerders en te consulteren via het DIPLAbeheerprogramma.
- Gezamenlijke actie met het oog op instandhouding van het landbouwlandschap door 1) het uitvoeren van veldtesten inzake het beheer van de oevers langs waterlopen . Dit resulteert in een verslag gebaseerd op uitgevoerde veldtesten met de Agrobeheergroep Beverhoutsveld en 2) het onderzoeken van 100 risicobomen door een erkend expert.
Regionaal landschap Houtland
8000 Brugge
België
8000 Brugge
België