Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
LEADER
Thema
Landbouw- en natuureducatie
Provincie
Antwerpen
Plaatselijke Groep
PG Kempen-Oost
Beginjaar
2020
Projectkost
€96.953,50
Promotor
Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete
Periode
-
Doelstellingen
- De invoering van de technologie van virtuele afrastering wordt erkend als een belangrijke innovatie door de natuursector, de landbouwsector, de toeristische sector en het beleid. Verantwoordelijke: RLKGN
1.1. Loslopend Vee creëert een maatschappelijk draagvlak voor het gebruik van virtuele afrastering voor begrazing in natuurgebieden met vee. Resultaten: Virtuele afrastering is bekend bij het grote publiek en de stakeholders (beleid, natuur, landbouw en toerisme) in het projectgebied van Leader Kempen Oost en ruimer in Vlaanderen. Informatie hierover is gelaagd beschikbaar via vulgariserende artikels, informatieve kennisclips, gespecialiseerde artikels, webpagina, infoborden, lezingen, demodagen en een colloquium.
1.2. Loslopend Vee creëert een politiek draagvlak voor het gebruik van virtuele afrastering voor begrazing in natuurgebieden met vee. Resultaten: Virtuele afrastering heeft een wettelijk kader (ook buiten het kader van dit pilootproject) om in Vlaanderen ingang te vinden.
1.3. Loslopend Vee faciliteert, systematiseert, verbetert en intensifieert de samenwerking tussen natuurbeheerders en veehouders. Resultaten: Geïnteresseerde landbouwers en natuurbeheerders werken intenser samen dankzij de opportuniteiten die virtuele afrastering biedt. Ze worden samengebracht in een focusgroep en stuurgroep van het project en geïnformeerd via 2 startvergaderingen en een e-nieuwsbrief. Minimaal 2 landbouwers uit het projectgebied vragen VLIF-steun aan om de technologie zelf toe te passen na het pilootproject
1.4. Loslopend Vee stimuleert de inkomstenverbreding en -diversificatie in de veehouderij door extra werkgelegenheid en graasland voor de landbouwsector en opportuniteiten om in te spelen op de stijgende vraag naar natuurvlees en korte-ketenproducten. Resultaten: Een toegankelijke brochure voor veetelers en natuurbeheerders beschrijft de mogelijkheden en uitdagingen van natuurbegrazing met virtuele afrastering Een tool wordt ontwikkeld om natuurbeheerplannen en productieplannen voor landbouwers beter te matchen.
1.5. Loslopend Vee verhoogt de recreatieve- en belevingswaarde en de landschapskwaliteit binnen de geselecteerde pilootprojectgebieden. Resultaten: De extra troeven voor toerisme en recreatie van virtuele afrastering worden opgepikt door de natuursector en de toeristische sector, concreet in de vorm van een communicatieplan ofadditionele financiering. - De invoering van de technologie van virtuele afrastering biedt dankzij de gedetailleerde GPSmonitoring kansen om systemen te testen die de impact op milieu en klimaat van veehouderij en natuurbeheer kunnen verkleinen, biodiversiteit kan verhogen en dierenwelzijn en diergezondheid kan verbeteren. Verantwoordelijke: KULeuven
2.1. Loslopend Vee garandeert een verantwoorde opvolging van de implementatie van de technologie van virtuele afrastering dmv een test bij minimaal 4 pilootprojecten. Resultaten: Bij 4 veehouders (2 met runderen en 2 met schapen) wordt een pilootproject gedaan met goede coaching en wetenschappelijke opvolging
2.2. Loslopend Vee toont een positieve impact van gericht graasbeheer met virtuele afrastering op het klimaat door verhoogde koolstofopslag in de bodem, verhoogde waterbuffering en een verlaagde emissie van methaan, ammoniak en CO2. Resultaten: Het project toont wetenschappelijk aan dat virtuele afrastering een belangrijke tool kan zijn om de milieu-impact van veeteelt te verbeteren en communiceert deze resultaten naar de stakeholders.
2.3. Loslopend Vee verhoogt de biodiversiteit in de pilootgebieden door optimalisatie van het begrazingsbeheer. Resultaten: Het project toont wetenschappelijk aan dat virtuele afrastering een belangrijke tool kan zijn om de biodiversiteit in stand te houden of te verbeteren en communiceert deze resultaten naar de stakeholders.
2.4. Loslopend Vee vergroot het dierenwelzijn en de diergezondheid door opvolging van begrazingspatronen en sociale interacties. Resultaten: Het project toont wetenschappelijk aan dat virtuele afrastering een belangrijke tool kan zijn om de diergezondheid en het dierenwelzijn bij natuurbegrazing te verbeteren en communiceert deze resultaten naar de stakeholders.
2.5. Als vervolg van het project Loslopend Vee wordt financiering gezocht voor verdere technologische en wetenschappelijke opvolging van begrazing met virtuele afrastering. Resultaten: Nieuwe projecten vloeien voort uit deze eerste piloot.
Uitvoering
Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete
Adres
2380 Ravels
België
Daan Janssens
2460 Kasterlee
België