Meetjeslandse straatambassadeurs

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
LEADER
Thema
Leefbare dorpen
Provincie
Oost-Vlaanderen
Plaatselijke Groep
PG Meetjesland
Beginjaar
2022
Projectkost
€115.456,00
Promotor
Plattelandscentrum Meetjesland vzw
Periode
-
Situering

Met 'straatambassadeurs'􀍟willen we individuen en groepen gaan ondersteunen om zichzelf te overstijgen en ook thema's als eenzaamheid, ontmoeting, hulpvaardigheid...􀀃in de buurt aan te pakken. We zetten hiervoor een begeleidingstraject op waarbij we leren wat zij nodig hebben om net dat tikkeltje sterker te staan, welke ondersteuning ze hierbij kunnen gebruiken en hoe hieraan tegemoet gekomen wordt. We laten ze hun talenten ontdekken en leren kijken wat ze maatschappelijk kunnen betekenen voor hun straat, buurt of dorp. We vormen ze tot straatambassadeurs. We doen dit aan de hand van zeer laagdrempelige acties: het kleine helpen, een praatje slaan, leggen van verbindingen tussen verschillende inwoners ... We willen de straatambassadeurs inspireren en leren hoe ze zelfredzaam worden zodat zij een blijvende inspiratiebron kunnen zijn en blijven in hun straat. Ze worden aangeleerd hoe ze problemen kunnen detecteren en hoe ze aan te pakken of hoe bewoners kunnen doorverwijzen indien nodig. 

Kennisnetwerken, een basis- en meer gespecialiseerde opleiding, zal naast een overdachte communicatie versterkend werken op het geheel.

Doelstellingen

Met dit project wil het Plattelandscentrum in samenwerking met Landelijke Gilden vzw, een eerder ontwikkelde en uitgeteste methodiek waarbij zorgzame verbindingen gelegd worden tussen inwoners op dorpsniveau, verder uitdiepen en vooral implementeren in het Meetjesland􀀃met als doel: het lanceren en begeleiden van straatambassadeurs in minimum 5 dorpen/gemeenschappen in het Meetjesland.

We vertrekken vanuit een paar uitgangspunten en algemene hedendaagse tendensen:

  • Door het verdwijnen van lokale economie, veroudering van de bevolking, het afsnijden van openbare basismobiliteit, moeilijke toegang tot basisvoorzieningen wordt de leefbaarheid van sommige buurten en dorpen onder druk gezet. Dit heeft rechtstreeks en onrechtstreeks gevolgen voor de bewoners, met name voor kwetsbare bewoners. Te vaak raken (oude) mensen geïsoleerd, zorg concentreert zich steeds meer in steden waardoor die minder toegankelijk is voor wie minder mobiel is, ....
  • Het verenigingsleven heeft het moeilijker - mensen gaan zich op kleinschaliger (en kortstondiger) niveau gaan verenigen, bijvoorbeeld in de vorm van buurt- of straatcomités in een dorp. Deze organiseren een zomerbbq, een nieuwjaarsdrink􀍙􀀃om gezellig samen te zijn. Maar, hoe kunnen deze organisch ontstane structuren nog meer zijn en meer gaan betekenen voor hun buurt? 
  • Het gemis aan ontmoetingsplekken of gelegenheden om elkaar te ontmoeten. Waardoor er minder laagdrempelige verbindingen zijn en kwetsbare personen met hun uitdagingen blijven zitten of nieuwe inwoners hun weg moeilijk vinden. Een oplossing hiervoor zouden laagdrempelige aanspreekpunten kunnen zijn die, vanuit het straatniveau een goed contact hebben met hun lokaal bestuur en sociale dienst, om zo complexere problematieken door te seinen voor kwetsbare of nieuwe inwoners.

Daarom willen we met het project 􀍞straatambassadeurs

  • Actief werken aan sociale cohesie op buurt- en/of dorpsniveau met impactmeting van de acties.
  • Ontwikkeling van een basis gemeenschapszorg, versterken van leefbaarheid en dynamiek van dorpen en buurten.
  • Haalbare en laagdrempelige verbindingen tussen mensen creëren om elkaar 􀍚dichtbij􀍛􀍬op lokaal niveau te helpen
  • Door-ontwikkelen van de idee van􀍚'straatambassadeurs'􀍛en vormen van lokale groepen.
  • Link leggen tussen informele en formele zorg. Zoeken en implementeren van aanvullende initiatieven in aanvulling op het bestaande zorg- en welzijnsaanbod om de lokale vrijwilligers te versterken
  • De professionele zorg actief uitnodigen om na te denken hoe lokale vrijwilligersgroepen en individuele antennes versterkt kunnen worden en mee opgenomen kunnen worden in de reguliere werking van de lokale besturen. 
  • Uitwerken en aanbieden van basis- en gerichte (thematische doelgroepen) vorming aan de vrijwilligers 
  • Bottom-up benadering voor het signaleren en de ontwikkeling van versterkende (lokale) beleidsinitiatieven
  • Zoeken naar alternatieven ivm mogelijks verdwijnen van basisdienstverlening in de buurt
  • Organiseren van een middel tot positieve relance na de COVID-periode, waarbij ingezet wordt op verbinding dichtbij met een link naar professionele zorg/welzijn
  • Vanuit de ontwikkeling van de idee van straatambassadeurs inspirerend werken binnen de

    groepen straatambassadeurs en op anderen. Opmaken en uitwerken van een inspiratie-toolbox.

Dit project kan een zeer groot verschil betekenen voor lokale gemeenschappen. Kwetsbare bewoners hebben een laagdrempelig contactpersoon die ze gemakkelijk kunnen aanspreken. Met de straatambassadeurs hebben lokale besturen, sociale diensten & andere stadsdiensten waardevolle antennes in de buurten die complexere problematieken kunnen doorseinen. De individuele straatambassadeurs voelen zich ingebed in het netwerk van de andere straatambassadeurs, de overige bewoners van de wijk/dorp en de professionele zorg. Zij kunnen bij hun netwerk terecht als zij geen antwoord kunnen bieden op de vragen die tot bij hen komen of indien de vraag hen overstijgt.

Uitvoering

Deinze, Aalter, Eeklo, Evergem, Assenede, Kaprijke, Sint-Laureins, Maldegem, Lievegem

 

Delen: