MestMatch draagt bij aan een bewustzijn dat ook met vloeibare dierlijke mest preciezer kan worden bemest. Er wordt op vandaag relatief weinig gebruik gemaakt van mestanalyses. Zo kan door analyse van de juiste parameters (ammoniumgehalte, totale stikstof, C/N, …) een inschatting gemaakt worden van de snelheid waarmee de aanwezige stikstof vrijkomt. De teler krijgt bovendien heel wat informatie over de toediening van andere belangrijke nutriënten. Door in te zetten op de juiste toedieningstechniek worden stikstofverliezen vermeden. En door gebruik te maken van nitrificatieremmers heeft de teler in beperkte mate een manier om de mineralisatiekinetiek te gaan beïnvloeden. In teelten met een hoge stikstofbehoefte vroeg in het seizoen zou geopteerd kunnen worden voor een type drijfmest met een hoog ammoniumgehalte. De teler heeft dus een aantal vrijheidsgraden om de stikstofaanlevering uit vloeibare dierlijke mest beter af te stemmen op de verwachte stikstofopname door de teelt. Mestmatch streeft op die manier naar het verhogen van de efficiëntie bij het inzetten van nutriënten uit vloeibare dierlijke mest.
Mestmatch wil de efficiëntie waarmee nutriënten uit vloeibare dierlijke mest worden ingezet verhogen. Het project stuurt aan op een omslag in de manier waarop telers kijken naar dierlijke mest: van een kostenpost waarvan zoveel mogelijk afgezet moet worden omdat verwerken geld kost, naar een grondstof die toelaat om te besparen op kunstmest en die leidt tot een lager nitraatresidu en dus een verbeterde waterkwaliteit.
Om het bovengenoemde doel te bereiken, zal men onder andere:
- Een staalnamecampagne opstarten op praktijkbedrijven om bekendheid te geven aan de variabiliteit in de mestsamenstelling en het belang van een analyse aan te tonen.
- Demonstratie van toedieningstechnieken met het oog op een maximale benutting van de aanwezige nutriënten in vloeibare dierlijke mest en op minimale nutriëntenverliezen.
- Proefvelden in kader van de stikstofmineralisatiekinetiek om te tonen dat er in functie van het type dierlijke mest en het tijdstip van toedienen, variatie is in de stikstoflevering vanuit de dierlijke mest. De teler kan dus door mengmest gericht in te zetten de stikstoflevering deels afstemmen op de stikstofopnamecurve van de teelt.
Projectpartners: Hooibeekhoeve, Proef-en Vormingscentrum voor de Landbouw (PVL)
België