De omgeving van de Witte Netevallei is een druk bezochte toeristisch-recreatieve site. Tijdens de coronapandemie kreeg het wandelen een stevige boost en ontdekten heel wat inwoners de natuur in eigen omgeving. Die toename lijkt zich nog verder te zetten. Door het veelvuldige gebruik en door stormschade in het verleden is heel wat slijtage aan het vlonderpad ontstaan. Een grondig herstel is noodzakelijk om ook in de toekomst de toegankelijkheid van het gebied te verzekeren. Daarnaast zetten we in op digitale toepassingen die de beleving van het toeristisch product versterken. Hierbij maken we de link met water, het omliggende landschap en de historiek ervan.
Zo geven we zowel de Hekselienwandeling als de natuurhistorische wandeling een (extra) digitale laag. De Hekselienwandeling wordt doorspekt met interactieve fimpjes en sprookjesachtige verhalen van Hekselien. Ook de bestaande (speel)elementen langs het traject worden aangepakt en waar nodig vernieuwd of aangevuld met natuurlijke elementen.
Daarnaast willen we ook de geschiedenis van het gebied en het verhaal van het landschap van de Witte Netevallei digitaal ontsluiten. Via een app worden bezoekers uitgenodigd om het landschappelijke erfgoed ten volle te beleven. Op die manier geven we mee zichtbaarheid aan de regionale identiteit. We werken mee aan de realisatie van de ambities uit het onthaalplan van de 'Vallei van de Kleine Nete', waarbij we steeds buiten de lijntjes kleuren, maar altijd binnen de draagkracht.
- Verbeteren toegankelijkheid gebied Witte Netevallei
In 2012 werd in het gebied van de Witte Netevallei een plankenpad van 404 m aangelegd door een elzenbroekbos. Op de oever van de Witte Nete werd een, uitkijkplatform geplaatst met een plankenpad van 59 m. De kwaliteit van de planken was echter niet opgewassen tegen de natte omgeving. In 2019 heeft het pad bovendien stormschade opgelopen. Indien dit niet tijdig hersteld wordt, zal het snel verder degraderen en binnen afzienbare tijd onbruikbaar worden. Met het herstel kunnen we de levensduur van het pad aanzienlijk verlengen. Ook de in 2012 aangebrachte infoborden zijn ondertussen aan vervanging toe.
- Aanpassen en update Hekselienwandeling
Naast de investering in infrastructuur (herstel vlonderpaden) willen we ook de Hekselienwandeling in een nieuw jasje steken. Zowel het boekje, als de elementen naast het parcours worden aangepakt, hersteld waar nodig en uitgebreid. Er wordt eveneens een digitale laag voorzien waarbij we meer inzetten op voorgelezen verhalen, wat moet leiden tot meer leesplezier voor kinderen.
Hiervoor spreken we ook het netwerk van de Stuifzand-bibliotheken aan. Door deze update maken we de wandeling opnieuw attractief voor bezoekertjes die deze in het verleden al deden en creëren we een extra meerwaarde voor nieuwe wandelaars. Zijn er door natuurspelingen wijzigingen in het traject? Dan kunnen we deze in de toekomst makkelijk via digitale weg aanpassen en updaten.
- Nieuwe digitale laag natuurhistorische wandeling
De rijke geschiedenis van het gebied wordt al verteld aan de hand van infoborden naast het traject. We willen verderbouwen op dit verhaal en de erfgoedwaarde nog zichtbaarder maken door er ook een digitaal luik aan te koppelen met onuitgegeven beeldmaterialen en verhalen. Zo worden bezoekers ondergedompeld in de historiek en het verleden van het gebied.
- Project als uitbouw onthaalplan Vallei van de Kleine Nete
We helpen de doelstellingen en ambities uit het onthaalplan van de Vallei van de Kleine Nete mee waarmaken. We maken van deze beleefzone een florerende bestemming, met positieve effecten voor iedereen: bewoners, ondernemers, bezoekers én natuur. We voegen een belevingslaag toe waardoor het streekverhaal en de sfeer van de vallei extra in de verf gezet wordt. Zo versterken we de aantrekkingskracht van onze regio.
Retie