MinChem: Verminderen van het aantal behandelingen bij minder gevoelige appelrassen

Programmaperiode
Projecten GLB Strategisch Plan (programmaperiode 2023 - 2027) en Europese projecten
Maatregel
EIP
Thema
EIP- Innovatie
Beginjaar
2025
Projectkost
€85.814,90
Promotor
Proefcentrum Fruitteelt (pcfruit)
Periode
-
Situering

De laatste jaren is er een duidelijke tendens zichtbaar waarbij steeds meer schurftresistente (vf-gen) en/of robuuste appelrassen worden geplant. Het gaat hierbij om rassen zoals SQ159/Magic Star® (schurftresistent ras met vf-gen), T133 (schurftresistent ras zonder naam met dubbele resistentie) en Rubis Gold® (robuust ras met Pirouette als één van de ouders). Omdat deze appelrassen schurftresistent zijn kwam de vraag van verschillende telers over de mogelijkheid om een aangepast spuitschema te hanteren, met als doel het gebruik van schurftbestrijdingsmiddelen te verminderen. Tot nu toe worden deze rassen vaak op dezelfde manier behandeld als Jonagold. 

Doelstellingen

Het voornaamste doel van dit EIP-innovatieproject is het ontwikkelen van een spuitschema voor SQ159/Magic Star®, Bonita®, Rubis Gold® en T133, waarbij minder (chemische) behandelingen nodig zijn, zonder dat dit een negatief effect heeft op andere schimmelziekten en/of de kwaliteit. Deze doelstelling sluit aan bij de Farm to Fork-strategie binnen de Blue Deal, waarin is vastgelegd dat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen tegen 2030 met 50% moet worden verminderd ten opzichte van 2017-2018.

Uitvoering

Dit project omvat vier onderdelen. In het eerste onderdeel zullen er bij verschillende telers proeven worden uitgevoerd waarin het standaard schurftschema wordt vergeleken met alternatieve schema’s, zoals bijvoorbeeld minder behandelen of behandelen met alternatieve middelen zoals bijvoorbeeld met biologische middelen of plantenversterkers. Tijdens deze proeven zal er ook in een tweede luik worden onderzocht of een vermindering van het aantal schurftbespuitingen en/of de inzet van alternatieve middelen niet leidt tot een toename van andere schimmelziekten. Het derde onderdeel richt zich op het analyseren van telersstalen om te controleren of er tijdens de bewaring geen naoogstziekten ontstaan bij de verschillende spuitschema’s. Tot slot wordt in het vierde onderdeel een kostprijsberekening gemaakt van de diverse behandelingsschema’s. De bevindingen van het project worden uiteindelijk verwerkt in een technische fiche per ras.

Projectpartners: 25 landbouwbedrijven en Fresh Forward Marketing BV

Delen: