Minder gewasbeschermingsmiddelen in de beek? Het kan.

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
LEADER
Thema
Bodem- en waterbeheer
Provincie
Limburg
Plaatselijke Groep
PG Haspengouw
Beginjaar
2019
Projectkost
€229.649,00
Promotor
Proefcentrum Fruitteelt
Periode
-
Situering

De problematiek rond gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater is bijzonder actueel omwille van het milieu, maar ook omwille van de maatschappelijke aanvaarding van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. De gewasbeschermingsmiddelen komen voornamelijk in het oppervlaktewater via puntvervuiling (lokaal, hoge concentratie), spuitdrift (drift, lagere concentratie) en erosie (vooral herbiciden, geen deel van dit project). De hoofddoelstelling van dit projectvoorstel is de realisatie van minder gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater en een betere waterkwaliteit, en het verhogen van de kennis bij de landbouwer om hiertoe bij te dragen. Om deze hoofddoelstelling te bereiken, is het project opgebouwd uit drie innovatieve deeldoelstellingen: (i) Sensibiliseren en informeren van landbouwers omtrent goede praktijken om puntvervuiling te reduceren (biofilter (voor fruittelers en akkerbouwers), mobiele vul- en spoelplaats, Sentinel decontaminatiesysteem op een centrale locatie). (ii) De realisatie van een nog hogere graad van driftreductie, hetgeen bereikt kan worden via geavanceerde boomgaardspuiten, die daarnaast ook nog eens gewasbeschermingsmiddelen efficiënter kunnen inzetten. (iii) Evaluatie van het gebruik van een waterbehandelingssysteem, waarbij de reductie in gebruik van gewasbeschermingsmiddelen wordt geëvalueerd.

Doelstellingen

Werkpakket 1: Biofilter

Verspreid over het Leader-gebied, willen we minstens 5 demo’s organiseren rond de bouw van de biofilter. We gaan op zoek naar 5 landbouwers (fruittelers en akkerbouwers) die interesse hebben in een biofilter op hun bedrijf. Bij hen organiseren we een workshop (1 dag) rond de bouw van een biofilter, waarbij we samen met de deelnemende landbouwers één (of meerdere) biofilter(s) bouwen. Wij voorzien het benodigde materiaal en gereedschap. De landbouwer waar de workshop doorgaat kan de biofilter kopen aan een voordelige prijs.

Werkpakket 2: Mobiele vul- en spoelplaats

Verspreid over de gemeenten in de fruitstreek, willen we minstens 5 demo’s organiseren rond de mobiele vul- en spoelplaats (eventueel in combinatie met een biofilter). We gaan op zoek naar vijf landbouwers die interesse hebben in een mobiele vul- en spoelplaats. Deze vul- en spoelplaats wordt gedemonstreerd en toegelicht.

Werkpakket 3: Sentinel

  • Begeleiding bij het in werking stellen van de Sentinel: Voorzien wordt dat de Sentinel in het najaar geleverd wordt aan de gemeente Riemst. Tijdens de winter van 2019-2020 kan de Sentinel dan in werking gesteld worden, zodat deze tijdig klaar is voor het seizoen 2020. In de winter van 2019- 2020 kunnen de landbouwers tevens geïnformeerd worden omtrent de aanwezigheid van de Sentinel in Riemst. 
  • Opvolging van het gebruik van de Sentinel: De gemeente Riemst stelt het gebruik van de Sentinel open voor alle landbouwers van Riemst, in eerste instantie kosteloos. We willen nagaan of het principe van een centrale locatie voor de verwerking van restwater praktisch en organisatorisch haalbaar is. We gaan op zoek naar antwoorden op volgende vragen: hoeveel telers brengen restwater, hoeveel restwater wordt er gebracht, wat is een kritische afstand van het veld/boerderij naar de centrale Sentinel, welke knelpunten/problemen stellen zich,… . Op die manier willen we ook de hoeveelheid restwater koppelen aan de bedrijfsoppervlakte, diversiteit aan teelten/teeltgroepen in de rotatie,... . Verder willen we de praktische haalbaarheid voor de teler analyseren, en alle handelingen die de teler uitvoert in kaart brengen: hoe kan hij zijn restwater best overpompen naar een cubitainer, hoe verloopt het transport van deze cubitainers, hoeveel tijd vraagt dit, hoe kan hij zijn gezuiverd water weer toepassen op het veld,… . Het volledige proces van het gebruik van de Sentinel wordt geanalyseerd, knelpunten worden in kaart gebracht, en indien nodig wordt er gezocht naar praktische oplossingen voor de landbouwer. Tot slot willen we ook stalen nemen van het gezuiverde water voor analyse.
  • Daarnaast willen we ook 1 à 2 demo’s organiseren om de bekendheid van het concept te verhogen, en de gemeente Riemst begeleiden in het sensibiliseren van de landbouwers omtrent het gebruik van de Sentinel. 

Werkpakket 4: Meerrijen- en tunnelspuiten

Via een open oproep geven we telers de kans om actief deel te nemen aan het project en ervaringen op te doen met deze nieuwe technieken. Bij de selectie van deze telers zal ook rekening gehouden worden met geografische spreiding over Haspengouw. De telers leveren hun bijdrage door tijdens een telersworkshop voorwaarden aan te geven hoe zij zien te werken met deze technieken. De machines worden vervolgens door pcfruit afgesteld en gekalibreerd. Nadien worden de machines op verschillende momenten in de seizoenen ter beschikking gesteld aan deelnemende telers zodat zij de kans krijgen om ervaring op te doen met de nieuwe technieken. De belangrijkste aspecten van deze nieuwe spuittechniek worden door middel van metingen en testen (drift- en depositiemetingen,…) gestaafd om de nodige inzichten ten behoeve van de telers te kunnen verwerven. Verder willen we de werkelijke besparing op GBM, tijdsbesteding, brandstof en andere kosten meten en/of in kaart brengen. Ook de ziektedruk wordt opgevolgd van de belangrijkste ziekten en plagen, om de uiteindelijke efficiëntie in kaart te brengen. Op diverse momenten in het seizoen worden demo-momenten georganiseerd bij de deelnemende telers, in het totaal 8 demo’s gedurende het project.

Werkpakket 5: Waterbehandelingssysteem

Gedurende de twee seizoenen van het project, worden de gewasbeschermingsbehandelingen op een pilootbedrijf met behandeld water uitgevoerd. De resultaten van de bestrijding worden vergeleken met een vergelijkbaar perceel waar gewoon water werd gebruikt voor de gewasbescherming. In beiden jaren wordt ook de reductie van gewasbeschermingsmiddel gemeten en vergeleken.

Werkpakket 6: Communicatie, coördinatie en rapportering

Tijdens alle georganiseerde demo’s zullen de landbouwers ruimer geïnformeerd worden omtrent de risico’s voor puntvervuiling op het bedrijf. Dirk Baets (Bayer) zal ook deelnemen aan een demo om meer toelichting te geven omtrent puntvervuiling en persoonlijke beschermkledij. Verder omvat dit luik ook communicatie omtrent het project, via artikels in de vakpers, websites,… .

Dit werkpakket omvat ook de projectcoördinatie en rapportering.

Uitvoering

Proefcentrum Fruitteelt

Adres

3470 Halen
België

Victoria Nelissen

3800 Sint-Truiden
België

Delen: