De huidige klassieke voedselbedeling biedt met de gestandaardiseerde pakketten niet langer een antwoord aan de behoeften van de gebruikers, zijnde kansarme gezinnen. Met de mobiele sociale kruidenier willen we hierop een antwoord bieden. Dit is een rondrijdende marktwagen, die aan kwetsbare gezinnen gevarieerd en voedzaam voedsel aanbiedt. De gebruikers betalen een lage prijs voor de producten (koopkracht en budgetvaardigheid aanspreken) en hebben keuze uit wat gratis producten. Deze kruidenier is ook een informele ontmoetingsplek tussen mensen uit de doelgroep onderling, en met de maatschappelijk werker. Zo willen we de drempel om naar het sociaal huis te stappen, wegwerken. Door het mobiele gegeven kunnen we buurtgericht en outreachend werken, en inspelen op de armoede in de Torhoutse wijken.
Armoede bestrijden
In Torhout zitten we met een enorm stijgende armoedeproblematiek, hoger dan het gemiddelde van vergelijkbare kleine steden. Dit willen we aanpakken door mensen in armoede zelf te versterken, perspectieven aan te bieden op lange termijn en op verschillende levensdomeinen. Met de mobiele sociale kruidenier willen we niet enkel een materiele oplossing bieden (= voedselpakketten geven). De sociale kruidenier is meer dan het 'gratis' verhaal: een mix van gratis en te betalen producten (aan sterk gereduceerde tarieven), Hun prijsbewustzijn, koopkracht, eigenwaarde en budgetvaardigheid wordt op die manier aangesproken. De sociale kruidenier wordt ook dé ontmoetingsplek bij uitstek. Armoede is hier geen hinderpaal voor sociaal contact. Het is enerzijds een informele ontmoetingsplek tussen cliënten onderling, waar ze ervaringen kunnen uitwisselen, elkaar tips kunnen geven ... Anderzijds is er ook een link met het sociaal huis. Door de aanwezigheid van een maatschappelijk werker, hoeven ze niet de drempel van het sociaal huis over, maar kunnen ze daar advies krijgen of de juiste doorverwijzing krijgen. Zo willen we onderbescherming tegen gaan. Zij nemen ook even de tijd om een kop koffie te drinken of komen op adem bij een tas koffie. Het sociaal contact die ontstaat bij de sociale kruidenier kan een brug vormen om sociaal geïsoleerde inwoners te betrekken in de gemeenschap. De drempel om met een vraag naar de maatschappelijk werken of het sociaal huis te stappen worden bovendien verlaagd op deze manier. Via ontmoeting, informatie, versterkende activiteiten en sociale tewerkstelling wil de sociale kruidenier de zelfredzaamheid van mensen in armoede vergroten. De sociale kruidenier buigt zo voedselhulp om tot structurele armoedebestrijding. De mobiele sociale kruidenier zal ook als kapstok dienen om de link te maken met het ontmoetingscentrum 't Centrum, die ervoor zorgt dat ontmoeting gestimuleerd wordt, dat we vrijwilligers kunnen engageren, andere partners kunnen betrekken (bv. Vakantieparticipatie, televestiaire CAW, ...)... en wie weet kunnen we onze mobiele sociale kruidenier wel uitbouwen tot een sociaal restaurant.
Tewerkstelling en zinvolle tijdsbesteding
Een leerwerknemer (artikel 60 § 7) staat in voor de logistieke taken van de sociale kruidenier onder begeleiding van een maatschappelijk assistent die instaat voor de coördinatie van het project. Voor hij of zij biedt een tewerkstellingstraject bij een sociale kruidenier heel wat leerkansen ovv logistiek, communicatie en op sociaal vlak. Bovendien vormt dit een opstap naar het reguliere economisch circuit. Ook zullen er heel wat vrijwilligers zich keer op keer kunnen inzetten op de marktmomenten en het vlotte verloop ervan. Deze vrijwilligers maken armoede van dichtbij mee of kwamen er zelf al mee in aanraking. Door een brede waaier aan taken proberen we ieders kwaliteiten in de verf te zetten en vaardigheden op te bouwen, waardoor zij vaak openbloeien en een betekenis geeft aan hun leven. Samen met de vrijwilligers bouwen we een aanbod op maat van de doelgroep uit, organiseren we kookworkshops, gaan we naar de winkel, organiseren we ontmoetingsmomenten ...
Gezonde gemeente
Stad Torhout is sinds enkele jaren officieel een 'Gezonde Gemeente'. Ook met onze mobiele sociale kruidenier willen we in diezelfde lijn verder gaan. Een sociale kruidenier heeft heel wat in huis om gezonde maaltijden te bereiden: groenten, fruit, aardappelen, deegwaren, brood, eieren... Bovendien blijft het niet bij gezonde producten, regelmatig kan er samen worden gekookt, recepten uitgewisseld en kunnen er activiteiten plaatsvinden in samenwerking met gezondheidsorganisaties. We willen de Torhouts scholen inschakelen om in hun opleiding het voedsel te verwerken in voedzame, gezonde maaltijden, en we willen hier zeker de doelgroep, de vrijwilligers en de medewerkers bij betrekken. Aan de hand van kookworkshops willen we de doelgroep dichter brengen bij verse producten en het verwerken van die producten.
Buurtwerking
Belangrijk is de hier reeds boven vermelde link met het ontmoetingscentrum. Ook zullen we voor dit project samenwerken met lokale partners korte keten, lokale handelaars, plaatselijke supermarkten... Ook wat de doelgroep betreft, willen we buurtgericht werken. Armoede concentreert zich niet enkel in het centrum van onze stad. Ook in landelijke wijken als Wijnendale, Sint-Henricus is er kansarmoede. Zij doen minder beroep op de hulp- en dienstverlening in Torhout door o.a. de mindere bereikbaarheid van het centrum, minder kennis over wat er allemaal is of waar ze hulp voor kunnen inroepen, maar ook door de anonimiteit die minder aanwezig is in kleinere gemeenschappen. Door het mobiele gegeven van onze kruidenier, willen we ook die mensen bereiken, outreachend werken en naar die mensen toe gaan. Bij het bezoeken van de kruidenier die in hun wijk staat, kunnen de gebruikers contacten leggen, een praatje slaan, een kop koffie drinken...
Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn van Torhout
8820 Torhout
België
8820 Torhout
België