Basisbereikbaarheid wordt momenteel als concept uitgerold in Vlaanderen. Het idee van basismobiliteit, waarbij elke Vlaming in woongebied recht heeft op een bushalte op maximaal 750 meter van diens voordeur, wordt vervangen door een robuust netwerk van OV-verbindingen dat bereikbaarheid garandeert. Er komt een grotere verantwoordelijkheid bij de burgers en bij lokale overheden te liggen om de lokale eerste en laatste kilometer(s) tot dat OV-netwerk te organiseren. Op 6 januari lanceerde De Lijn haar nieuwe dienstregeling die een grote stap is in de invoering van het concept basisbereikbaarheid. De invoering maakt duidelijk dat er nog een enorme uitdaging ligt op het lokaal niveau om bottom-up samen met burgers, overheden en andere stakeholders na te denken over duurzame mobiliteitsoplossingen op maat.
Met ons project willen we een grote groep van besturen en organisaties inspireren en motiveren om zelf actie te ondernemen op vlak van duurzame mobiliteit in de Vlaamse Ardennen. Tegelijk willen we vanuit de Vlaamse Ardennen het voortouw nemen in de uitwerking van innovatie VOM-oplossingen op het platteland. Met ons project willen we aantonen dat een bottom-up aanpak van basisbereikbaarheid cruciaal is om van deze top-down bedachte oplossing ook op het meest lokale niveau een succes te maken. De Leader-filosofie die vertrekt van een geloof in de menselijke kracht van lokale gemeenschappen en in de opschaalbaarheid van lokale good-practices, leent zich uitstekend om in deze materie en met dit project, een wezenlijk verschil te maken.
- Het versterken van landelijke kernen in de Vlaamse Ardennen door de organisatie van bottom-up samenwerking en kennisuitwisseling op het lokale niveau tussen lokale besturen, middenveldsorganisaties, andere soorten organisaties, bedrijven en burgergroeperingen.
- Het opzetten van 3 pilootprojecten op Vervoerregioniveau dat invulling geeft aan de maatschappelijke uitdagingen op vlak van duurzame mobiliteit in het kader van basisbereikbaarheid in een landelijke context.
- Het definiëren van de middenveldsrol in de vervoerregiowerking. Het versterken van samenwerkingsverbanden in de QuadrupleHelix van Overheid, academische instellingen, het middenveld als vertegenwoordiger van de burgersamenleving, het bedrijfsleven.
Herzele, Zottegem, Oosterzele