Restaurateurs uit de regio hebben specifieke wensen qua groente-aanbod en voor hen is een integratie in gerechten telkens een uitdaging. Verschillende groentes die geschikt zijn om in onze regio te telen, bevatten inhoudsstoffen met unieke smaak- en geureigenschappen. Het gaat om zogenoemde “vergeten” groenten, maar ook innovatieve gewassen komen hiervoor in aanmerking. Vanuit de restaurants is er sterke vraag om meer in eigen beheer groentes te kweken en/of aangeleverd te krijgen. Dit project biedt daarom opportuniteiten om lokale telers in nauwe samenwerking met deze restaurants dergelijke teelten binnen hun teeltplan op te nemen en hun vraag en aanbod op elkaar af te stemmen.
Afstemmen van vraag (restaurants) naar en aanbod (lokale telers) van delicatessengroenten. De teelttechnische kennis die op het PCG en in andere onderzoekscentra verzameld werd, tot een economische waarde brengen. Telen in functie van de directe afzet en marktoptimalisatie:
Momenteel is er vraag vanuit de horecasector naar een continu aanbod van specifieke kwaliteitsgroenten. Anderzijds wil een regionale teler ook zeker zijn van afzet. Heel belangrijk is deze wisselwerking tussen vraag en aanbod niet uit het oog te verliezen in een sector als die van nichegroenten. Dit is nu nog een eerder kleine sector, maar met veel groeipotentieel. Restauranthouders zullen bevraagd worden naar afzetwensen toe en er zal getracht worden om een duurzame connectie te zoeken met geschikte telers. Op die manier zullen telers meer rechtstreeks aan restauranthouders kunnen verkopen en zullen restauranthouders zeker zijn van hun kwaliteitsvol product.
In België is heel wat kennis over ontwikkeling van innovatieve groenten, maar ervaring met teelttechnieken voor specifieke nichegroenten moet nog verder uitgebouwd worden. Hiertoe zullen op het PCG verschillende demonstratievelden ingericht worden. Belangrijk is deze kennis te bundelen en over te brengen naar de Vlaamse Ardennen. Op die manier dienen zowel teler als verwerker niet meer van nul te starten en kan informatie efficïent uitgewisseld worden. Nieuwe technieken kunnen geïmplementeerd worden, en indien nodig aangepast worden aan eigenschappen die binnen het gebied Vlaamse Ardennen aanwezig zijn.
Smaakonderzoek:
Smaak is een meetbaar begrip dat wetenschappelijk kan aangetoond en beschreven worden. Sinds enkele jaren wordt opnieuw ten volle aandacht geschonken aan smaak van een product. Zeker bij nichegroenten speelt smaak een belangrijke rol. Er kunnen hele grote verschillen aanwezig zijn. De vraag naar smaakonderzoek komt telkens opnieuw terug vanuit de groentesector en ook vanuit de restauranthouders.
Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen vzw)
Kruishoutem
België
9770 Kruishoutem
België