Naar een efficiënt waterbeheer met groenzones

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
Versterken omgevingskwaliteit en vitaliteit van het platteland door samenwerking
Thema
Gezamenlijke actie met oog op klimaatmitigatie en -adaptatie en gezamenlijke benaderingen van milieuprojecten en geldende milieupraktijken
Provincie
Oost-Vlaanderen
Beginjaar
2020
Projectkost
€167.574,00
Promotor
Proefcentrum voor Sierteelt vzw
Periode
-
Situering

Onder druk van een veranderd klimaat worden gemeenten geconfronteerd met waterschaarste en - overlast. Het Oost-Vlaams provinciaal klimaatbeleidsplan tracht hier op in te zetten door o.a. te streven naar een klimaatgezonde en aangename woonomgeving en een klimaatbestendig landschap, waarbij groenzones een belangrijke rol spelen. Gemeenten hebben echter nood aan ondersteuning bij het ontwerp, aanleg en beheer van groenzones om deze zo kwalitatief en multifunctioneel mogelijk te maken. Dit project speelt hierop in door de huidige kennis en praktijkvoorbeelden rond waterefficiënt ontwerpen en beschikbare technieken voor aanleg en beheer te bundelen, en actief te implementeren bij Oost-Vlaamse gemeenten en hun stakeholders in de keten van groenvoorziening (tuinarchitecten en ʹaannemers, siertelers). Door het aanreiken van tools waarmee gemeenten hun inwoners kunnen sensibiliseren, wordt ook aan draagvlakverbreding gewerkt voor meer groen.

Doelstellingen

Als algemene doelstelling wil dit project kennis rond efficiënt waterbeheer voor en met groenzones bundelen en uitwisselen ter ondersteuning van de Oost-Vlaamse gemeenten en hun relevante stakeholders om zo een duurzame groenvoorziening creëren. Onder druk van een veranderend klimaat worden gemeenten geconfronteerd met waterschaarste en -overlast. De aanleg van groenzones is een klimaatadaptatieve maatregel die zorgt voor hemelwaterinfiltratie, stormwaterretentie en verkoeling, en daarnaast ook bijdraagt tot koolstofopslag, luchtzuivering en een positieve impact op de gezondheid van de mens. Omgekeerd is het echter moeilijk voor gemeentebesturen om de kwaliteit en de functionaliteit van groenzones te vrijwaren door de langere droogteperiodes en intensere regenbuien. Het is in vele situaties mogelijk om deze problemen te vermijden of te minimaliseren door een juist ontwerp, gebruik van verschillende technieken en een juiste plantkeuze, maar kennis hieromtrent is momenteel erg versnipperd en goede voorbeelden worden onvoldoende in de kijker gezet. Om deze algemene doelstelling te realiseren wordt een samenwerking opgezet tussen praktijkgericht onderzoek (PCS), de publieke (VVOG, gemeenten Aalter, Dendermonde, Oudenaarde) en private/particuliere groenvoorziening (AVBS, TuinHier, Velt) en regiospecifieke organisaties met een sterke lokale verankering (Regionale Landschappen).

De primaire doelgroep van dit project zijn de Oost-Vlaamse gemeentelijke diensten (ruimtelijke planning, milieu, groendienst, ...). Als secundaire doelgroep in de keten voor het realiseren van groenzones worden tuinarchitecten en -aannemers, siertelers en landbouwers in het algemeen beoogd.

Kennisbundeling en uitwisseling van ervaringen rond waterbeheer van en met groenzones

Dit zal resulteren in 2 infobrochures waarin alle recente en innovatieve praktijkkennis uit de literatuur rond waterbeheersende technieken en plantkeuze gebundeld wordt, geïllustreerd met bestaande praktijkvoorbeelden. Tijdens het voorbereidingstraject zal eveneens via een bevraging en een brainstormsessie met groenvoorzieners en stakeholders de huidige situatie in kaart gebracht worden en zullen regio-specifieke noden gecapteerd worden.

Demonstratie van technieken in publieke groenzones

Dit zal resulteren in de aanleg en evaluatie van 3 demonstratieve groenzones in de Oost-Vlaamse gemeenten Aalter, Dendermonde en Oudenaarde waarbij verschillende technieken toegepast worden om droogteschade of wateroverlast te beperken. Dit kan gaan over bodemvoorbereiding, mulching en aangepaste beplanting, afhankelijk van de noden van de gemeente in kwestie. Hieraan zal telkens een kostprijsberekening gekoppeld worden.

Transfer naar een waterefficiënte groenvoorziening via kennisverspreiding en sterke samenwerking

De infobrochure en de demonstratieve groenzones zullen de basis vormen voor vier vormingsmomenten en twee afsluitende studiedagen (1 meer gericht naar de ontwerpfase, 1 gericht naar de uitvoerings- en beheerfase) voor Oost-Vlaamse gemeenten, tuinarchitecten en - aannemers, landbouwers en leerkrachten van opleidingen binnen deze sectoren. Hierbij zal sterk ingezet worden op een continue samenwerking tussen sierteler en groenvoorziener naar het toegepaste en beschikbare plantassortiment. Daarnaast zal ook via bijdrages in vakbladen, de websites van de partners en individuele begeleiding op maat verdere kennisverspreiding en implementatie gerealiseerd worden.

Sensibilisering van het brede publiek

Gemeenten hebben een draagvlak nodig bij het brede publiek voor de aanleg van groenzones en hebben er dus baat bij dat hun inwoners begrijpen waarom bepaalde werken uitgevoerd worden. Om deze reden worden een aantal tools voorzien waarmee gemeenten hun inwoners kunnen sensibiliseren naar efficiënt waterbeheer, nl. 2 types workshops die een gemeente kan boeken voor zijn inwoners, 5 infofiches met duidelijke op maat gemaakte info en een watermobiel voor evenementen. Via infoborden bij de demo's (3) , korte filmpjes op sociale media (3) en de nieuwsbrieven van de verschillende projectpartners (Velt, Tuinhier, AVBS, Regionale Landschappen) en Landschapskranten naar particulieren toe zal de Oost-Vlaamse inwoner ook mee gesensibiliseerd worden.

Uitvoering

Proefcentrum voor Sierteelt vzw

Adres

9070 Destelbergen
België

Sandy Maria Adriaenssens

9070 Destelbergen
België

Delen: