Concreet gaan we (kleine) werkjes/activiteiten doen in de omgeving om natuur dichterbij te brengen. Denk aan het maken en plaatsen van voedertafels en nestkasten, een bijenhotel, het aanleggen van een vlindertuin en of bloemenweide, de aanleg van een kleine en ondiepe waterpartij enz. Hierbij horen ook workshops (om bvb. een bijenhotel te maken) of geleide (rolstoel)wandeling om vrijwilligers en patiënten te betrekken en te laten genieten, deelname aan de vogelteldag van Natuurpunt enz. Ook het opleiden van enkele vrijwilligers, personeelsleden of cliënten uit de voorzieningen past hierin omdat het project in de tijd moet verder kunnen gaan. Uiteraard wordt een programma op maat gemaakt van de voorziening of doelgroep. We maken realistische keuzes en afspraken. Zo halen we het meeste uit het project voor de natuur, de deelnemers en de voorzieningen. Het is onze uitdrukkelijke wens dat het project na de opstart verdergezet kan worden. Daarom wordt er regelmatig met de voorzieningen in gesprek gegaan en uitgezocht wat nodig is om dit mogelijk te maken (bijv. extra opleiding voor personeel of vrijwilligers, materiaal, tuin/natuur toegang ...). We brengen de natuur dichter bij de zorgsector en gaan samen met de zorgsector zorgen voor de natuur, zo gaan we voor een win-win relatie!
Meerwaarde voor de natuur: Door omstandigheden vindt de natuur steeds minder haar plaats op het platteland. Intensieve landbouw, verharding, verkeer, perfecte gazons, laten steeds minder ruimte voor de natuur. Maar er zijn heel wat plekjes die met kleine aanpassingen voor een pak meer biodiversiteit kunnen zorgen. (Residentiële) voorzieningen in de zorgsector hebben vaak zulke plekjes ( tuin, ongebruikt gazon, verloren hoekje ...). Deze willen we gaan invullen zodat biodiversiteit ook hier een ruimte vindt. Dit zijn kleine acties die niet al te ingrijpend zijn zoals de aanleg van een vlindertuin, houtkant, fruittuin, vogelvoederinstallatie, ... Zo brengen we de natuur niet enkel dichter bij de bewoners van de voorziening maar vaak ook dichter bij een dorpskern.
Met onze Torenvalk-vrijwilligers en de bewoners, vrijwilligers en personeel van de voorziening leggen we deze stukjes natuur aan naar de voorstellen die zijn opgesteld in onze catalogus. De catalogus is echter flexibel en we hechten groot belang aan maatwerk, zo zal een vlindertuin in een woonzorgcentrum er waarschijnlijk anders uitzien dan een vlindertuin in een kinderdagverblijf. Eenmaal de natuur een plekje in de buurt heeft gekregen organiseren we minstens 1 activiteit in, met of rond de natuur. Dit kan een activiteit zijn om iets bij te leren over het onderhoud en beheer, kennis op te doen, te ontspannen of avontuur op te zoeken. Dit hangt opnieuw af van de noden en wensen en de ligging van de voorziening en haar gebruikers.
We hopen door op het einde van dit project een studie(namid)dag te organiseren we andere voorzieningen uit de zorgsector en Natuurpuntafdelingen uit andere regio's kunnen laten zien dat natuur gemakkelijker te bereiken is dan gedacht en hen te inspireren om actie te ondernemen.
We proberen ook het maatschappelijk draagvlak voor natuur te verhogen door mensen een mooie tijd te laten beleven in de natuur en informatie en interessante feiten te delen over natuur. Niet enkel met de bewoners of gebruikers van de voorziening maar ook met de vrijwilligers, familieleden, personeelsleden, buren ... van de voorziening.
Meerwaarde voor de gebruikers van de voorziening: Natuur heeft bewezen positieve effecten op de mens maar om van deze effecten te kunnen genieten moet je in het groen zitten natuurlijk. Hoe gezonder/natuurlijker dit groen hoe beter, 5 minuten in de natuur is al voldoende om je vrijer en gelukkiger te voelen, een beter zelfbeeld te krijgen én je bloeddruk te laten dalen. Dat kan met wandelen, fietsen, bootje varen, tuinieren ... Toegang tot groene ruimte en bossen werken kalmerend. Alleen al het uitzicht op een bos bezorgt je meer plezier. Natuur zorgt voor een daling van je hartslag en je cortisolniveau, waardoor je meer relax bent. Natuur zet ons ook aan te bewegen. Met regelmatige lichaamsbeweging in het bos of tussen de velden verlaag je de kans op hartziektes meer dan met een training indoor of in de stad. Natuur helpt ontspannen en bewegen maar zorgt daarnaast ook nog eens voor een gezondere omgeving: fijn stof wordt opgevangen, wind gebroken, verse zuurstof geproduceerd, koeling gecreëerd op warme dagen, ... Dankzij onze acties willen we de drempel om de natuur in te gaan verlagen en mensen ondersteunen in het ervaren van deze positieve gevolgen op een duurzame wijze.
Meerwaarde voor de zorgsector: We zetten in op integratie en kruisbestuiving door activiteiten te organiseren waarbij partners met elkaar in contact komen of bij elkaar op bezoek gaan. Daarnaast willen we aandacht hebben voor de buren van de voorziening, familieleden van bewoners, ... door hen uit te nodigen tijdens activiteiten of op te roepen als vrijwilliger.
We proberen dit project een duurzaam karakter te geven door extra aandacht te hebben voor continuïteit van het project, ook na de leaderperiode. We willen de natuur permanent dichterbij brengen en voorzien tools, materiaal en kennis om dit mogelijk te maken. Naast de positieve gevolgen voor de mens van natuur is een groenere omgeving vaak mooi en ontspannend.
Het is de bedoeling dat personeel of vrijwilligers van de voorziening mee aan de slag gaan en tegelijkertijd kennis opdoen omtrent natuur zodat zij zelf met hun cliënten de natuur in kunnen. Dit is een belangrijke vraag en een goede reden voor het enthousiast engagement vanuit de zorgsector. Zij zijn zich bewust van de vele positieve gevolgen voor de natuur maar hebben niet altijd de parate kennis om hier mee aan de slag te gaan. Dankzij dit project kunnen Torenvalk-vrijwilligers kennis aanvullen en ervaring delen zodat ook de drempel voor het personeel om met de doelgroep de natuur in te trekken fundamenteel daalt. Zo kunnen zij, ook zonder assistentie van Natuurpunt de Torenvalk op regelmatige basis gebruik maken van de meerwaarde van natuur voor de mens en gezondheid.
Natuurpunt De Torenvalk
8700 Tielt
België