In Steendorp, een deelgemeente van Temse, ligt het beschermd historische monument Fort van Steendorp. Dit fort, gebouwd tussen 1882 en 1892, is 20 hectare groot en bijna volledig opgetrokken uit baksteen. Het betreft een belangrijke overwinteringsplaats voor vleermuizen in Vlaanderen. Op het buitenste talud van dit fort - naast de imposante gracht en aan de ingangsbrug - bevindt zich een conciërgewoning. Dit gebouw is gelegen in het beschermde landschap van het fort, de Wase cuesta en in habitatrichtlijngebied. De woning geeft uitzicht op het beboste fort en op het natuurgebied Roomkouter. Dit natuurgebied was vroeger een kleigroeve, maar mede dankzij de cofinanciering in het kader van het programma voor plattelandsontwikkeling, werd dit gebied omgevormd tot een waardevol toeristisch, ecologisch, passief recreatief gebied.
De conciërgewoning, eigendom van het Agentschap voor Natuur en Bos, kwam in het najaar van 2011 leeg te staan. Om de woning een nieuwe betekenis te geven, groeide vanuit het gemeentebestuur en de MiNa-raad Temse, de idee om de conciërgewoning om te vormen tot een natuurhuis. Dit met het oog op de fantastische omgeving waarin de woning is gelegen. Vanuit het Agentschap voor Natuur en Bos werd echter beslist de woonfunctie te behouden en een concessie van openbaar domein voor het huis te verlenen.
Aangezien het Agentschap voor Natuur en Bos een natuurhuis wel een schitterend idee vond, werd gezocht naar een alternatief. Samen met hen werd de meest geschikte locatie voor het bouwen van een natuurhuis gezocht, omdat zij eigenaar zijn van het terrein (= expeditie van ongeveer 1 jaar). Ook met het Agentschap Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen werd hieromtrent samen gezeten. Bij het bepalen van de locatie werd rekening gehouden met volgende factoren: minimale verstoring van het habitat, het advies van de commissie ‘Meetjesland en Waasland’ (31 januari 2013), het advies van de Provinciale Kwaliteitskamer voor Oost-Vlaanderen (20 februari 2013) en een betere bereikbaarheid.
Er werd overeengekomen dat de bouw van een natuurhuis het meest geschikt is ter hoogte van het ingangspad naar het Fort van Steendorp en de Roomkouter.
Microniveau
Het natuurhuis is een ecologisch verantwoord gebouw dat in harmonie is met de omgeving.
Het natuurhuis biedt een meerwaarde aan de beleving van de omgeving.
Het natuurhuis is een stek waar natuur- en milieuverenigingen thuis zijn.
Het natuurhuis heeft een educatieve invulling.
De zittuin is een aangename omkadering van het natuurhuis waar aan educatie kan worden gedaan.
Mesoniveau
Promoten van de directe omgeving
natuurwaarde in het algemeen
Fort van Steendorp (Overwinteringsplaats voor vleermuizen, enig fort van de fortengordel rond Antwerpen met een, in oorsprong, droge gracht…)
natuurgebieden Roomkouter & Gelaagpark (PDPO-project Steendorp, O mijn duurbre grond – Herwonnen cuestatrots * 2008 tot 2010)
Kijkverdriet
‘t Hangene
Vuurkouter
De Kil
Acties: Wandelingen, excursies, studiedagen door overkoepelende verenigingen (= Agentschap voor Natuur & Bos, Natuurpunt, Simon Stevin, en Centrum Voor Natuur- en milieueducatie) …
Normal
0
21
false
false
false
NL-BE
X-NONE
X-NONE
MicrosoftInternetExplorer4
/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:Standaardtabel;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:"Times New Roman","serif";}
Gemeentebestuur van Temse
Oost-Vlaanderen
België
9140 Temse
België