Ondernemen met het landschap

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
LEADER
Thema
Agrobiodiversiteit
Provincie
Antwerpen
Plaatselijke Groep
PG Kempen-Zuid
Beginjaar
2020
Projectkost
€94.126,00
Promotor
Stichting Lodewijk de Raet
Periode
-
Situering

Terwijl de gevoeligheid over het klimaatprobleem hand over hand toeneemt kan de teloorgang van de biodiversiteit zich nog niet verheugen op een gelijkaardige belangstelling. De drie - landbouwproductie, agrobiodiversiteit en klimaatimpact- zijn echter nauw met elkaar verweven. Educatie is een belangrijke sleutel naar gedragsverandering.

CVBA Bright Futures verwierf in 2016 een boerderij van 7 ha. Op deze ondernemende plek vinden verschillende vormen van waardecreatie: landbouw, educatie, natuurontwikkeling en coaching elkaar in een economische samenwerking. Met dit project wil de CVBA, via haar vennoten en samen met lokale partners, bijdragen aan een verhoging van de biodiversiteit en bewustwording van het thema door educatie. Via het uitwerken en realiseren van een gemeenschappelijk ontwikkelingsplan, het uitwerken van educatieve instrumenten en het starten met de uitbouw van een lokaal en bovenlokaal lerend netwerk. Stichting Lodewijk De Raet treedt, als landelijke vormingsinstelling, op als promotor en staat garant voor een neutrale en maatschappelijke insteek. Tevens zal er naast vorming en educatie ook ruime aandacht zijn voor het communiceren en bovenlokaal verspreiden van de verworven inzichten en resultaten.

Doelstellingen

Instandhouding en verhogen van de biodiversiteit in het gebied met klemtoon op bescherming en ontwikkeling van de soortenrijkdom, door: Het opmaken van een richtinggevend ontwikkelingsplan voor het demonstratie-gebied samen met:

  • Vennoten van cvba Bright Futures en hun klanten o Regionale actoren, vzw de Merode, VLM, RLGKN, ANB, gemeente
  • Andere gebruikers van het gebied (bvb. imkers, passanten, buren, plaatselijke organisaties/school) 
  • Onderzoek en realiseren van concrete cases waar landbouwproductie, biodiversiteit en klimaatbestendigheid en -impact vernieuwend samengaan 
  • Het documenteren van inspirerende voorbeelden, waarbij landbouw-en bosrandproductie gecombineerd worden met een versterking van de biodiversiteit. En dit met het oog op verspreiding van de info via educatie (zie verder bij educatie en bovenlokaal lerend netwerk) 

Door educatie, draagvlak creëren voor lokale samenwerking rond voedselproductie en - consumptie, agrobiodiversiteit en klimaatimpact

Het samenbrengen van eigenaars/beheerders en ondernemers (incl. boeren) in het gehele projectgebied:

  • Om kennis en ervaring uit te wisselen, bij te dragen aan het ontwikkelingsplan en als input voor het educatief aanbod: “ondernemen met het landschap” 
  • Verdere uitbouw van samenwerkingen met lokale agrarische actoren (vb huidige samenwerking met De Ploeg, De oude Kastanje, ontwikkeling Pluktuin in het projectgebied, en mogelijks voedselbos) waarbij voedselproductie, lokaal ondernemerschap en biodiversiteit hand in hand gaan. 

Het betrekken van buren en recreanten bij ontmoeting in en rond het gebied. o.a. door het organiseren en inrichten van een toegankelijke kavel aan de straatkant, die als ontmoetingsplaats voor buurt en bezoekers zal fungeren. (Bvb ontwikkelen Plukbloemenweide, praatbank voor buren en passanten met infostand, pop up bar, picknickplaats voor etuktuk) Hierbij zal specifiek aandacht zijn voor het documenteren van de aanpak van de ervaringen en resultaten met het oog op gebruik op andere locaties (zie doelstelling 3)

Opzetten en organiseren van een bovenlokaal netwerk dat zowel als klankbord, expertisecentrum, en communicatiedager voor het educatieve luik van het project kan fungeren. De aanwezige kennis (mbt gezamenlijk beheer, biodiversiteit, klimaat en ondernemen met het landschap) in het gebied ontsluiten in functie van diverse doelgroepen. De driehoek voedsel, klimaat en biodiversiteit staat hierbij centraal. Daarnaast is ook de rol en impact van gezamenlijk beheer van de plek (cfr. de rol van de vennoten binnen de CVBA) een belangrijk thema. Mogelijke tools:

  • Wandelingen in het projectgebied, rond verleden en toekomst van agro-cultuur en natuur.
  • Rondleidingen op de verschillende meewerkende landbouwbedrijven (Bright Futures, De Ploeg, De oude Kastanje e.a.)
  • Thematische workshops. o Digitale middelen: via beschikbare sociale media. (FB, Trello, Googleblog, Wordpress)
Uitvoering

Stichting Lodewijk de Raet

Adres

2200 Herselt
België

Geert Sturtewagen

9000 Gent
België

Delen: