Met dit project willen we de verbinding herstellen tussen de natuursector en de landbouwsector. Op vandaag is er namelijk veelal een scherpe grens tussen landbouw en natuur, letterlijk en figuurlijk. Beide partijen bouwen immers aan het landschap en de streekidentiteit van het Meetjesland maar zowel beleidsmatig als op het terrein is er meer verbinding mogelijk.
Met dit project willen we samen met gemeentes en landbouwers nagaan waar er opportuniteiten zijn om langs langere trajecten ecologische verbindingen te versterken door de aanplant van houtkanten, bomenrijen, ... of de realisatie van bloemrijke bermen. Dit resulteert ook in de verhoging van de beleving voor fietsers en wandelaars. Op die manier willen we samen bijdragen aan de streekidentiteit en belevingswaarde van het Meetjesland
Tot op vandaag is er meestal een scherpe grens tussen landbouw en natuur, letterlijk en figuurlijk. Beide partijen bouwen nochtans aan het landschap en de streekidentiteit van het Meetjesland maar zowel beleidsmatig als op het terrein is er meer verbinding mogelijk. De kleine natuurkernen liggen vaak als eilandjes in het omliggend landbouwgebied terwijl kleine ingrepen wel ecologische stapstenen kunnen vormen in het landschap.
Ook verbindingen voor fietsers en wandelaars zijn vaak een streep door het landschap waarbij er een scherpe grens is tussen de trage weg en landbouw. De ecologische troeven van deze verbindingen worden vaak nog onvoldoende uitgespeeld. Brede bermen blijven braak of aanplanten gebeuren weinig gevarieerd. Nochtans kan een goed gekozen vegetatie de biodiversiteit verhogen, erosie tegengaan en als buffer dienen tegen hittestress. Slim ingerichte verbindingen vervullen heel wat ecosysteemdiensten en brengen groenblauwe netwerken tot diep in de stads- of dorpskern.
NEVELE, AALTER, EEKLO, EVERGEM, ASSENEDE, KAPRIJKE, SINT-LAUREINS, MALDEGEM, LIEVEGEM