Ont-moetingsruimte voor jongeren

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
LEADER
Thema
Leefbare dorpen
Provincie
Oost-Vlaanderen
Plaatselijke Groep
PG Meetjesland
Beginjaar
2020
Projectkost
€140.250,00
Promotor
Gemeente Evergem
Periode
-
Situering

Jongeren 'moeten' de dag van vandaag heel veel van de maatschappij. We willen hen binnen de gemeenschap meer ruimte geven. Dit betekent zowel fysieke als psychische ruimte. Kansen om fysieke ruimtes tijdelijk of permanent te mogen gebruiken. Maar evengoed kansen om te mogen experimenteren én te falen. Jongeren zijn ook actieve burgers met specifieke talenten. We gaan samen met jongeren op zoek naar ruimte om te 'mogen'.

Doelstellingen
  1. Door in gesprek te gaan met jongeren verfijnen en verdiepen we de resultaten van het 'Jong Geweld' onderzoek (Meetjesman). Door de noden van jongeren beter in kaart te brengen, kunnen we hier beter op inspelen en/of rekening mee houden. 
  2. We activeren de buurt. We activeren de jongeren om zelf initiatief te nemen om hun tijd zinvol in te vullen in de buurt. We activeren ook andere buurtbewoners en/of organisaties om hieraan mee te werken en/of om jongeren hier de 'ruimte' voor te geven.
  3. We zetten in op het versterken (coachen) van jongeren zelf. Hierdoor nemen ze vlotter zelf initiatieven. Niet alleen voor zichzelf, maar ook met aandacht voor de buurt. Jongeren versterken in hun ontwikkeling = preventief werken om latere problemen te vermijden. Breed bekeken zou dit ook kunnen aansluiten bij het stimuleren van 'ondernemerschap' bij jongeren. Dit is echter niet het hoofddoel van het project. Essentie is om hen te activeren om hun eigen buurt mee vorm te geven. Dit laatste in samenwerking met andere relevante spelers. 
  4. We werken toe naar enkele concrete activiteiten voor én door de jongeren. Dit kan heel breed gaan. Essentie is dat het vanuit de jongeren zelf komt. Zelforganisatie door de jongeren is het ultieme doel. Valkuil hier is dat we zouden mikken op het op-/of inrichten van een (klassieke) 'vereniging'. Dit is niet het uitgangspunt. Korte, losse initiatieven zijn even waardevol. 
  5. Waar er een nood is én mogelijkheden kunnen we fysieke ruimte innemen. Dit kan zowel het inrichten van een 'hangplek' op een pleintje zijn, als het inrichten van een leegstaand gebouw of lokaal (denk bijvoorbeeld aan een leegstaande kamer in de bibliotheek) dat jongeren vrij kunnen gebruiken. Op die manier sluiten we aan bij het idee van slim ruimtes delen. Maar dan wel met respect voor de eigenheid van elke gebruiker. 
  6. We werken aan een stevige, gedragen visie rond omgaan en werken met jongeren in de gemeente. Deze visie kunnen we verder uitdragen in de regio. Hiervoor is een stuur- en/of denkgroep belangrijk. Door onze ervaringen te delen en te bespreken met hen, komen we tot een breed gedragen visie. 
Uitvoering

Gemeente Evergem

Adres

9940 Evergem
België

Bruno Smet

9940 Evergem
België

Delen: