Onthaasten en ontmoeten bij de 15 Kapellekens

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
LEADER
Thema
Open ruimte vrijwaren en ontwikkelen
Provincie
Antwerpen
Plaatselijke Groep
PG Kempen-Oost
Beginjaar
2022
Projectkost
€82.500,00
Promotor
Stichting Kempens Landschap
Periode
-
Situering

Een plek om tot rust te komen, om de natuur intens te ervaren, om stil te staan bij verleden en heden, om te ontmoeten en te beleven. Een plek om te koesteren. Wij willen van de 15 Kapellekens deze plek maken, voor jong en oud, voor buurtbewoners of passanten, voor individuen of kleine groepen.

De gemeente Mol, Stichting Kempens Landschap en de Vrienden van de 15 Kapellekens staan daarin niet alleen: het project zal worden gedragen door diverse doelgroepen. Door de omgeving te herstellen en toegankelijk te maken, door plekken te creëren zodat de betrokkenheid vergroot wordt en de historische en culturele waarde in de verf te zetten, zullen de 15 Kapellekens meer worden dan een kruisweg in het groen. Door de opwaardering wordt de site een unieke locatie, om te onthaasten, te ontmoeten, te vertoeven.

Doelstellingen

De coronacrisis maakt duidelijk dat de gemeenschap opnieuw de weg vindt naar groene, open ruimte. Om te ontspannen, te bezinnen of te onthaasten. Dit geldt ook voor de 15 Kapellekens in Mol. Om deze groene long te versterken en de site te ontwikkelen als onthaastings- en ontmoetingsplek, slaan Stichting Kempens Landschap, de gemeente Mol en de Vrienden van de 15 Kapellekens de handen in elkaar.

  1. Omgeving herstellen en toegankelijk maken
    Van oudsher is de omgeving van de 15 Kapellekens een halfnatuurlijk heidelandschap. Om het landschap terug beleefbaar en bereikbaar te maken, wordt ingezet op volgende punten:
    - Met gerichte aanplantingen van bijvoorbeeld heidestruiken of brem wordt verwezen naar het oorspronkelijke landschap. Tevens zorgen de plantjes ervoor dat het duinzand niet wegspoelt en het reliëf in stand gehouden wordt.
    - Er wordt gewerkt aan een betere ontsluiting voor minder mobiele bezoekers. Om de paden in goede staat te houden, worden subtiele hindernissen geplaatst die gemotoriseerde voertuigen weren.
    - De 15 Kapellekens wordt geconnecteerd aan verschillende wandel- en fietsroutenetwerken. De aanduidingen ervan worden verzameld op één kiosk op een ruime afstand van de kruisweg.
    Met deze drie punten krijgen de 15 Kapellekens meer bekendheid en zijn ze beter bereikbaar. Door de afwisseling van duin, heide en bos te versterken, zal de biodiversiteit floreren. 
  2. Plekken creeëren en betrokkenheid vergroten
    Het inrichten van specifieke plekken zal een meerwaarde betekenen voor diverse doelgroepen. Daarnaast kan het ook nieuwe bezoekers aantrekken. Met volgende ingrepen kan men beter genieten van de unieke omgeving:
    - Door een zitinfrastructuur aan te bieden, zullen fietsers en wandelaars even pauzeren en kunnen ze elkaar ontmoeten.
    - Door een klauterlus in te richten, op afstand van de kruisweg, kunnen kinderen op een speelse wijze het natuurlijke reliëf en de geborgenheid van het bos ontdekken.
    - Er wordt een troostplek ingericht voor wie even afzondering nodig heeft. Dit wordt een groene plek met een serene inrichting en passende aanplanting, waar herdenking centraal staat.
    Met deze eenvoudige inrichting, passend in de natuurlijke omgeving, ontstaan er momenten om te onthaasten of ontmoeten. Hierdoor zal de site zich inbedden in het sociale weefsel en ontstaat er een maatschappelijk draagvlak. De infrastructuur vormt als het ware een framework dat de sociale cohesie zal verbeteren. 
  3.  Culturele en historische waarde in de verf zetten
    De 15 Kapellekens vormen de bestaansreden van de groene oase zoals we die vandaag kunnen ervaren. Ze zijn verankerd in de streekidentiteit van het gehucht Achterbos. Zij vormen het hart van de site en verdienen dus de nodige aandacht. De kapelletjes en de cultuurgoederen worden gerestaureerd met erfgoedpremies. Met de steun van LEADER kunnen de waarden van de site opnieuw benadrukt worden. Hiervoor worden volgende ingrepen voorzien:
    - Via infoborden en QR-codes wordt er met het publiek gecommuniceerd over de geschiedenis, de plaatselijke rituelen, de symbool- en erfgoedwaarden. Ook de kenmerken van het landschap en de link met de traditionele landbouw zijn hierbij een focuspunt.
    - Met subtiele en vleermuisvriendelijke verlichting in de kapelletjes, worden de statiepanelen extra benadrukt. Zo wordt ook ͛s winters het veiligheidsgevoel verhoogt.
    - Door enkele stroompunten te voorzien wordt het mogelijk om de Goede Vrijdag-viering terug bij de 15 Kapellekens te houden. 
Uitvoering

Stichting Kempens Landschap

Adres

2400 Mol
België

Delen: