Ontmoetingen in Stekene: Bouwen aan een Levendige gemeenschap

Programmaperiode
Projecten GLB Strategisch Plan (programmaperiode 2023 - 2027) en Europese projecten
Maatregel
LEADER - microprojecten
Thema
Leefbare en levendige dorpen
Provincie
Oost-Vlaanderen
Lokale Actiegroep
Waasland
Beginjaar
2024
Projectkost
€12.000,00
Promotor
Raakzaam
Project partners
Zorg Stekene, Gemeente Stekene
Periode
-
Situering

Het project situeert zich in de bredere visie vanuit onze VAPH-organisatie rond een aangename buurt, is een plek voor iedereen. Momenteel hebben we in Stekene een dagwerking voor mensen met een verstandelijke beperking waar 18 personen hun dag betekenisvol doorbrengen. Vanuit hun krachten en talenten dragen personen met een ondersteuningsvraag bij aan de buurt door bijvoorbeeld scholen te ontvangen, kleine werkjes uit te voeren voor de buurtwinkel, de lokale jeugdvereniging te steunen bij organisatie festival, ... . We worden gedreven door een deel van onze waarden: nl.  met aandacht, in verbinding, co-creatief en duurzaam om in ontmoetign welzijn te creëren. Begin 2026 zal er een nieuwe woonvorm gerealiseerd worden voor personen met een verstandelijke beperking in de kern van het dorp Stekene. We dromen ervan dat zij wonen in een levendige, hechte dorpskern waartoe zij en wij als organisatie kunnen bijdragen, waar iedereen zich thuis voelt en elkaar ondersteunt.

Daarnaast heeft Raakzaam, vanuit dezelfde ambitie in februari 2022 het initiatief genomen om samen met Zorg Stekene en Gemeente Stekene in de dorpskern een zorgzame buurt te realiseren. Aangezien we daarbij van 0 zijn gestart hebben we de voorbije 2 jaar voornamelijk gebouwd aan een sterk netwerk rond de buurt en ingezet op een actieve buurtparticipatie. Van hieruit en op vraag van de buurt is de focus gegroeid voor dit project: “Ontmoetingen in Stekene: Bouwen aan een levendige gemeenschap”

Stekene, een dorp waar mensen wonen, werken, naar school gaan, boodschappen doen en genieten van het dorpsleven. In dit project bundelen we onze krachten met verschillende partners om generaties en doelgroepen met elkaar te verbinden en échte ontmoetingen te stimuleren. Het waardevolle buurtgevoel willen we via diverse activiteiten nieuw leven inblazen. We streven ernaar om de betrokkenheid en bijdrage van elke partner en buurtbewoner zo groot mogelijk te houden en bottom-up te werken. In ons project beschouwen we de rol van partners als uniek en veelzijdig. Elke partner kan verschillende taken op zich nemen, afhankelijk van de specifieke activiteit, nood en hun expertise. De ideeën voor nieuwe activiteiten kunnen ontstaan vanuit de buurt als vanuit ideeën vanuit partners.

Centraal in ons project staat samen-denken, samen-bijdragen en samen- doen en samen –zijn. Verbinding, samenwerking en gedeelde verantwoordelijkheid zijn onze toverwoorden.

Om de voortgang van het project te waarborgen, hebben we vier keer per jaar een ondersteuningsgroep die de genomen stappen bekijkt. Daarnaast hebben we een buurtverbinder ingezet die stimuleert, monitort en bewustwording creëert.

Na een zeer grondige kwantitatieve en kwalitatieve buurtanalyse en gesprekken met partners en buurtbewoners kwamen we tot de conclusie dat generaties elkaar te weinig ontmoeten en buren elkaar onvoldoende kennen. We hebben de voorbije 2 jaar geleerd dat we ook moeten kijken naar de kansen en door actieve participatie, energie bij onze partners en buurtbewoners zien we vooral mogelijkheden binnen het dorp om in te zetten op sociale cohesie. 

Doelstellingen

Binnen dit project hebben we enkele specifieke doelen bepaald met de partners en de buurt die we niet kunnen realiseren zonder extra ondersteuning. 

  1. We willen de sociale cohesie tussen en over generaties en doelgroepen heen versterken. Dit betekent dat we mensen uit verschillende leeftijdsgroepen en achtergronden met elkaar willen verbinden, zodat ze elkaar beter leren kennen en ondersteunen.
  2. We streven ernaar om buurtbewoners actief te betrekken bij de activiteiten. Dit kan variëren van vrijwilligerswerk tot het delen van ideeën en suggesties. We willen dat mensen zich eigenaar voelen van de initiatieven die plaatsvinden in hun buurt.
  3. Het middel is een breed scala aan activiteiten te organiseren. Van toegankelijke wandelingen tot thema-avonden, we willen ervoor zorgen dat er voor elk individu iets interessants en waardevols te beleven valt waarbij ontmoeting centraal staat. 
  4. Duurzame verankering: We willen dat deze activiteiten duurzaam zijn en een blijvende impact hebben. Dit betekent dat we niet alleen focussen op korte-termijndoelen, maar ook op langetermijnresultaten en bekijken hoe we activiteiten kunnen verduurzamen. Dit project kadert in een breder gedragen visie en groeiend engagement.  
  5. Uiteindelijk willen we bijdragen aan een leefbare en levendige buurt waarin mensen zich thuis voelen, elkaar ontmoeten en samenwerken. Dit draagt bij aan het eigen karakter van Stekene en het welzijn van de bewoners.
Delen: