Het voorliggende project wil inzetten op sociale cohesie rond een bestaand ontmoetingscentrum (buurthuis). Het project zal een aantrekkingspool worden voor omwonende en zal er voor zorgen dat de omgevingskwaliteit / woonkwaliteit verhoogd zal worden mede door de versterking van de reeds aanwezige voorzieningen rond de projectlocatie. Door de strategische ligging, in de kern van Kozen, tegen een bestaande hoogstamboomgaard is het mogelijk om verschillende functies met elkaar te verbinden (school, buurthuis, kerk, boomgaard, beschermd monument) en toch het karakter van het platteland te behouden. Door de ligging en de beperkte schaal is het mogelijk om verschillende doelgroepen te bereiken, waaronder gezinnen, jongeren, ouderen en kinderen, en bijgevolg deze verschillende doelgroepen met elkaar in verbinding te stellen. Het project zal de reeds beschikbare ruimte open trekken naar de bevolking en er zo voor zorgen dat deze optimaal, multifunctioneel gebruikt zal worden. In het bijzonder zal de hoogstamboomgaard getransformeerd worden aar een educatieve belevingsboomgaard die in verbinding zal staan met een groen ontmoetingsplein.
Dit project heeft als hoofddoelstelling een ontmoetingsplek te creëren voor verschillende bevolkingsgroepen rond een bestaand ontmoetingscentrum in relatie met een hoogstamboomgaard.
Ontmoeten
Deze ontmoetingsplek moet een verlengde worden van de woonomgeving binnen het centrum van Kozen, zo willen we de woonkwaliteit verhogen door de woonomgeving te vergroenen. Hiermee spelen we in op de veranderende woonvraag (kleinere private kavel, appartementen…). Het bestaande buurthuis, dat vandaag voornamelijk gebruikt wordt voor verhuringen, willen we een continue betekenis geven binnen de woonomgeving door de buitenruimte te heropwaarderen en in relatie te brengen met de hoogstamboomgaard. Door dit project te situeren in het centrum van Kozen rond een buurthuis, kerk, school, buitenschoolse kinderopvang, beschermd monument en woonomgeving kunnen we van dit project een multifunctioneel gegeven maken. Naast de veranderende woonvraag, willen we bij dit project ook inzetten op de verzilvering/vergrijzing. Op deze evolutie willen we bewust inzetten gezien het voornoemde ook gepaard gaat met vereenzaming. Door de ontwikkeling van een multifunctionele ontmoetingsplek willen we ook ouderen uitnodigen om gebruik te maken van deze groene ontmoetingsplek. Door de strategische ligging, rond bovengenoemde bestaande locaties, is de slaagkans van dit project groot. Naast het lokale karakter, welke zeer belangrijk is om de duurzaamheid van het project te garanderen, kan er ook gekeken worden naar het bovenlokale karakter. Hiermee is het niet de doelstelling om een nieuwe toeristische trekpleister te worden op regionaal niveau, maar kan er ingezet worden op toeristen in beperkte mate. Zo starten aan het buurthuis enkele lokale wandelroutes en bestaat er de mogelijkheid om aan te sluiten met fietsroutes (Heiligenbornstraat en Basiliekstraat/Heide). Door de zone achter het buurthuis en langs de kerk te verbinden met de hoogstamboomgaard is het mogelijk om verschillende vormen van ontmoetingsplekken te creëren. Hiermee denken we aan speelvormen voor jong en oud (natuurlijke speelelementen in de boomgaard, petanque-banen, picknick-tafels, BBQ-zone, buitenklas, banken,…)
Beleven
Naast de doelstelling ontmoeten kunnen we ook inzetten op beleven. De aanwezige hoogstamboomgaard, die vandaag niet gebruikt wordt, kunnen we op deze manier opstellen en er een belevingsboomgaard van maken. Dit willen we doen door er speelelementen in te plaatsen en infoborden m.b.t. tot het educatieve. De vorm van beleven zie we ruim, zo willen we naast speeltoestellen ook een bijenhotel en een publieke barbecue installeren in de boomgaard. We kijken hier naar de voorbeelden van de belevingsboomgaarden in Grootloon, Voeren en 't Speelhof. Door in Kozen ook een dergelijke belevingsboomgaard te voorzien willen we meedragen aan een netwerk van belevingsboomgaarden binnen Haspengouw en op deze manier het project naar een bovenlokale schaal te brengen.
Educatie
Het educatieve karakter willen we versterken door op een participatieve manier de plaatselijke kleuter / lagere school hierin te betrekken. Zodoende kunnen de leerlingen op een speelse manier het platteland (boomgaard) leren kennen. We zien de mogelijkheid, zoals hierboven reeds aangegeven om een buitenklas te realiseren, waar de plaatselijke scholen gebruik van kunnen maken. Daarnaast kunnen we op deze manier ook de jeugdverenigingen mee aantrekken om gebruik te maken van de multifunctionele ruimte. Bovenstaande doelstellingen zijn realiseerbaar op korte termijn en zijn beperkt in omvang. We zijn ervan overtuigd dat deze ingreep echter een aanzienlijke impact zal hebben op de woonomgeving, het recreatieve- en educatieve aanbod. Betreffende de duurzaamheid van het project, kunnen we stellen dat bovengenoemde noden alleen maar zullen vergroten gezien de veranderende woonvraag en de vergrijzing van de bevolking.
Gemeente Nieuwerkerken (Limb.)
3850 Kozen
België
3850 Nieuwkerken
België