Ontmoetingsruimte "Weide Welkom"

Programmaperiode
Projecten GLB Strategisch Plan (programmaperiode 2023 - 2027) en Europese projecten
Maatregel
LEADER - microprojecten
Thema
Innovatieve en duurzame lokale landbouwproductie en -afzet, en valorisatie van biomassaresten
Provincie
Oost-Vlaanderen
Lokale Actiegroep
Meetjesland-Leievallei
Beginjaar
2024
Projectkost
€12.000,00
Promotor
GAVAflor / 'T Groen Beleven
Periode
-
Situering

’T Groen Beleven is een concept dat meerdere invullingen heeft. Aansluitend aan het tuinbouwbedrijf  waar groene kamerplanten geteeld worden, is er een zorgboerderij verbonden, waar elke dag personen met een zorgvraag terecht kunnen. Daarnaast is er een kampeerterrein verbonden, waar we ons willen toespitsen om het logeren voor iedereen toegankelijk te maken. Naast de reguliere toerist zijn bij ons ook mensen met een zorgvraag als mensen met een verminder inkomen van harte welkom (lid van Iedereen Verdient Vakantie.)

Om deze inclusie te vergroten , willen we graag op onze kampeerweide een ontmoetingsruimte (pop-up bar) “Weide welkom” organiseren, waar iedereen welkom is. Deze ontmoetingsplek zou bij enkele kernzaken die we zelf belangrijk vinden, aanknopen:

  • Toegankelijkheid

De ontmoetingsplek zou een opening creëren waar contact tussen mensen met een zorgvraag en mensen zonder zorgvraag kunnen samenzitten om met elkaar ervaringen uit te wisselen. Vaak is een zorgvraag nog ongekend en door in te zetten op inclusie, kan deze onwetendheid misschien een deel verminderd worden. Naast de reguliere toerist zijn ook toevallige passanten bv fietsers, wandelaars,.. alsook dorpsbewoners bij ons welkom. Ook instellingen uit de buurt  kunnen bij ons lekker uitrusten en genieten van onze mooie natuur.

  • Eerbied omgeving/opwaardering omgeving

Daarnaast is deze ontmoetingsplek ook een manier om iedereen te laten genieten van het platteland en de mooie omstreken van het Meetjesland - Leieland. Zo kan onze ontmoetingsplek een ideale uitvalbasis zijn om een fiets- of wandeltocht te starten, of om halt te houden tijdens het wandelen of fietsen. In de buurt van ’T Groen Beleven zijn  open ontmoetingsplekken nog niet wijdverspreid, dus dit zou een element van levendigheid zijn in Nevele, hierbij natuurlijk de rust, kalmte en natuur in bewaring genomen. Dit laatste zou ook bewerkstelligd worden enkel open te zijn in de namiddag, dit ook om respect te hebben voor de rust van onze kampeerders.

Daar ons kampeerterrein ook maar enkele maanden per jaar open is, zou dit ook van toepassing zijn op ons ontmoetingsplek. Daarom zouden we ook niets permanent plaatsen en ook geen permanente verharding  toepassen ( wordt geplaatst op het gras), waardoor de natuur in de momenten van sluiting optimaal kan floreren en herstellen.

  • Duurzaamheid 

We willen bij het creëren van onze ontmoetingsplek rekening houden met duurzaamheid, dit door voorbeeld grotendeels te werken met gerecycleerde goederen. Zo hebben we voor de inrichting van ons kampeerterrein ook gewerkt met goederen uit de tweedehandswinkel of van weggeef acties, dit zouden we dan ook willen doortrekken naar onze ontmoetingsplek. Onze wegwerppaletten van het bedrijf zouden we laten ombouwen tot banken, dit door een lokale ambachtsman. Verder we willen op zoek gaan naar zoveel mogelijk goedkope, tweedehandse bruikbare stoelen en tafels .
De stretchtent ( overkapping) zouden we wel nieuw aankopen omdat we willen dat deze meerdere jaren meegaat . Alsook de grotere elektrische apparaten zouden we nieuw aankopen, dit omdat ze minder energie verbruiken.

  • Lokale economie

Voor de producten zelf, zouden we werken met enkele lokale producten en lokale handelaars. Dit kan gaan van fruitsap van eigen boomgaard ( aanplant enkele jaren geleden in kader Agrofoerstry) of van fruitbedrijf Coquyt, tot een streekeigen Lucien Buyssebiertje... Hierbij is het assortiment natuurlijk afhankelijk van de wens van de gasten en kan eventueel een divers aanbod van tijd tot tijd plaats vinden. Uit het verleden weten we dat buitenlandse toeristen vol lof zijn van onze streekbiertjes en daar mogen we dan ook trots op zijn en deze dan promoten.

  • Kennisdeling

De ontmoetingsplek biedt de mensen ook de mogelijkheid om een blik te werpen in ons bedrijf. Zo kan men kijken hoe planten gekweekt worden, maar ook kan men hierbij leren wat een zorgboerderij precies is. Het is belangrijk dat meer mensen te weten komen wat een zorgboerderij is, daar vaak de nood en het nut hiervan niet wordt ingezien. Veel bezoekers hebben een tuinbouwbedrijf nog niet van binnen gezien omdat de meeste bedrijven produceren achter gesloten deuren. 
Ook kunnen de bezoekers een plantje kopen in onze kort-keten- winkeltje wat de duurzaamheid ook terug ten gode komt.. Tijdens de week kunnen mensen met een zorgvraag ook indien gewent meehelpen in de serre, samen met onze andere zorggasten.

Doelstellingen

Ontmoetingsruimte “Weide Welkom” is een ontmoetingsplek tijdens de zomer waarbij inclusie, duurzaamheid en lokaal drie kernwoorden zijn. Hierbij willen we een ontmoetingsruimte creëren voor mensen met een zorgvraag en mensen zonder zorgvraag. Zo willen we bij het creëren van de ontmoetingsplek werken met materialen die een tweede leven krijgen bij ons of een duurzame achtergrond hebben. Deze ontmoetingsplek komt niet alleen ons zorgboerderij ten goede, waarbij gedacht kan worden aan de kennisdeling over het zorgboerderij zijn, maar ook staat dit ten dienste van de omgeving, waarbij de ontmoetingsplek een ideale uitvalbasis kan zijn tijdens een wandel- of fietstocht en we graag met lokale producten aan de slag gaan. Onze kampeerders zouden maximaal van onze natuur en gastvrijheid kunnen genieten op deze plek, ook voor hen zou dit een meerwaarde betekenen. Instellingen uit de buurt (zorginstellingen, rusthuizen, scholen,.....) zijn bij ons welkom om 't Groen ten volle te beleven zowel buiten  op het terras als binnen in de serre.

Uitvoering

Nevele

Delen: