Oprichting pluktuin: Bio Boerderij ’t Kleinhof
In het prachtige Haspengouwse landschap, te midden van de weidse velden van Vechmaal, bevindt zich Bio-Boerderij 't Kleinhof. Wij zijn toegewijd aan kleinschalige, biologische landbouw. Op de vruchtbare leemgrond verbouwen we tarwe, spelt, aardappelen en uien volgens het ritme van de seizoenen. Onze legkippen scharrelen vrij rond tussen de struiken, terwijl onze varkens en koeien opgroeien met gewassen die we zelf telen. Het basisprincipe van 't Kleinhof is bewust circulair leven, waarbij we streven naar een natuur-en diervriendelijke werkwijze . Onze boerderij is gecertificeerd door TUV NORD Integra als biologisch.
Een nieuwe dimensie:
De bio boerderij vangt kwetsbare jongeren op in samenwerking met scholen en Steunpunt Groene Zorg en zorgt voor een gevarieerd aanbod van dagbesteding in een veilige omgeving. Zij kunnen er werken op hun eigen tempo op basis van ieders vaardigheden en noden.
Zij leren zorgzaam omgaan met elkaar en leren in zichzelf geloven.
Als partner van de boer, leraar buitengewoon secundair onderwijs heb ik al wat expertise opgebouwd in de begeleiding en het zelfredzaam maken van kwetsbare jongeren.
Ons project : Oprichting pluktuin
Ons idee van de "pluktuin" in Heks is een waardevol initiatief dat gericht is op het bieden van therapeutische en educatieve ervaringen aan mensen waarbij tuinieren en het verbouwen van gewassen centraal staan. Deze tuinen zijn bedoeld als bron van genezing, verbinding met de natuur en de gemeenschap en als educatieve ruimte om te leren over duurzaamheid en gezonde voeding.
Stel je een pluktuin voor met innovatieve technologische snufjes op educatief gebied. Elke plant heeft zijn eigen unieke QR code die informatie bevat over het telen en het groeiproces, van zaadje tot oogst. In het hart van onze gemeenschap streven we ernaar om niet alleen groene ruimtes te creëren, maar ook levendige dagbestedingen te bieden met de focus op circulair leven, en dit met behulp van vernieuwde technologische mogelijkheden. Het project omvat zowel initiatieven van de dorp-cultuurraad van Heks, waarbij er een sterke verbinding wordt gecreëerd binnen de gemeenschap.
Dit biedt een kans om synergiën te vormen tussen lokale organisaties, scholen en andere relevante partners, wat de levensvatbaarheid en duurzaamheid van ons project versterkt.
De samenwerking tussen Bio boerderij 't Kleinhof en de pluktuin zal niet alleen resulteren in een versterkte band tussen beide entiteiten, maar zal ook jongeren die om verschillende redenen niet in staat zijn om naar school te gaan, een alternatieve dagbesteding bieden. Bovendien zullen mensen uit de omgeving de mogelijkheid krijgen om samen te tuinieren en te converseren, waardoor er een diepgaande verbinding en helende interactie ontstaat. Dit gezamenlijk tuinieren zal niet alleen een gevoel van gemeenschap en solidariteit bevorderen, maar ook een therapeutische omgeving creëren waarin mensen elkaar kunnen ondersteunen en genezen.
We zijn verheugd om aan te kondigen dat we in oktober 2024 de opening van onze pluktuin zullen vieren met een groots Pompoenfestival. Dit evenement wordt georganiseerd in samenwerking met de cultuurraad van het dorp "Heks". Om dit festival mogelijk te maken zijn we in mei 2024 begonnen met het planten van 120 pompoenplantjes. Daarnaast hebben we nieuwe variëteiten van zoete mais, zonnebloemen gezaaid en zoete aardappelen geplant. Deze diversiteit aan gewassen zal niet alleen bijdragen aan het festival maar biedt ook een uitstekende gelegenheid voor de gemeenschap om samen te komen en te tuinieren.
Dit doen we door gemeenschappelijke avonden onder het motto "Samen Tuinieren" in ons prachtige dorp Heks. Deze avonden zijn bedoeld om de gemeenschap te betrekken bij het tuinieren, samen te werken en kennis uit te wisselen over duurzame landbouwpraktijken.
Iedereen is welkom, of je nu een ervaren tuinier bent of gewoon wilt genieten van de buitenlucht en het gezelschap.
(activiteiten zaaien, planten, wieden en oogsten)
In maart 2025 kunnen we volledig starten met het planten en zaaien van diverse groentesoorten. Vervolgens zullen we in juli en augustus via sociale media, zoals facebook en Instagram, tijdstippen doorgeven waarop we groenten, fruit en bloemen kunnen verkopen.
We maken gebruik van vaste tijdstippen voor deze activiteiten.
We hopen dan ook dat de aanwezigheid van verschillende variaties van groentesoorten en klein fruit ons in augustus, september en oktober 2025 in staat stelt informele lezingen en workshops te kunnen organiseren.
Dit zou elk jaar opnieuw plaatsvinden, waardoor we duurzame verbindingen kunnen creëren en een sterke gemeenschap kunnen vormen.
Heers
Universiteitslaan 1
3500 Hasselt
België