O'S Dorp - Ontmoeten en Spelen in het Dorp

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
Versterken omgevingskwaliteit en vitaliteit van het platteland door investeringen
Thema
Leefbare dorpen
Provincie
Antwerpen
Beginjaar
2022
Projectkost
€163.000,00
Promotor
Gemeente Retie
Periode
-
Situering

Een dorp heeft nood aan aangename verblijfsplekken op wijkniveau waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, waar kinderen kunnen ravotten en waar groen en water een vaste plek hebben. Met het project O'S Dorp (Ontmoeten en Spelen in het Dorp) willen we zulke plekken realiseren in de wijk Asberg en het gehucht Hodonk. Beide sites worden gekenmerkt door verkavelingen uit de jaren 1970 en 1980 waardoor er nieuwe impulsen nodig zijn om deze woonwijken aantrekkelijk te maken voor jonge gezinnen zonder de oorspronkelijke bewoners uit het oog te verliezen. We nemen de buurtbewoners én een aantal jeugdverenigingen, scholen en zorginstellingen mee in een participatietraject om twee groenblauwe buurtplekken te realiseren die via trage verbindingen de connectie maken met soortgelijke plekken in de omgeving. Zo kunnen kinderen zich zonder begeleiding van speelplek naar speelplek verplaatsen, kunnen senioren veilig een ontmoetingsplek bereiken en kunnen natuursporters genieten zonder drukke verkeersaders te moeten kruisen. Gedeeld ruimtegebruik is hierbij een belangrijke onderlegger. De site Asberg combineert de speelzone van een nieuw chirolokaal met een groene ontmoetingsplek voor buurtbewoners, bewoners van zorgsite Annadal en leerlingen van de basisschool Trap Op. Rondom de site Hodonk willen we naast de herwaardering van een oud speelpleintje tot groene buurtplek een netwerk van speelbossen aanleggen die verbonden worden door trage verbindingen waar natuursporters een uitdaging vinden. 

Doelstellingen

We creëren een buurtplek waar iedereen zich thuis voelt dankzij een doordacht participatietraject Enkele jaren geleden doorliepen we in Schoonbroek het traject Veerkrachtige Dorpen. Dat was de eerste keer dat we inwoners van op een wit blad de uitdagingen van het dorp mee in kaart lieten brengen en hen meteen ook uitdaagden om oplossingen aan te reiken. Met O'S Dorp willen we op deze positieve ervaring verder bouwen. We kiezen opnieuw voor een sterk participatietraject waarbij we naast buurtbewoners ook andere potentiële gebruikers van beide sites aan het woord willen laten over hun behoeften. Voor de site Asberg komt dan chiro O's Agnes, basisschool Trap Op en woonzorgsite Annadal prominent in beeld. De betrokkenheid van verschillende generaties staat garant voor een boeiend participatietraject waarbij maatwerk per doelgroep heel belangrijk wordt. In het gehucht Hodonk vormen naast de buurtbewoners ook de scouts en de kleuterschool interessante partners. Ook hier zullen waarschijnlijk heel verschillende behoeften en dromen naar voor komen. Dit participatietraject vormt het fundament van het project. Hier wordt immers bepaald in welke richting de ontwerpers kunnen denken om vorm te geven aan beide groene buurtplekken.

Natuurlijke sport- en spelelementen vergroten de beleefbaarheid van de groene publieke ruimte Een groene buurtplek in het midden van een dichtbebouwde verkaveling versterkt op zich al de leefbaarheid van een buurt. Maar we gaan verder dan de aanleg van een buurtparkje. Met de doelstelling om ook tot een grote beleefbaarheid te komen, moeten deze plekken meer mensen prikkelen dan enkel de direct omwonenden.

Beide sites krijgen een uitgebreid pakket speelnatuur met natuurlijke speelaanleidingen, eerder dan toestellen. De site Wouwerstraat krijgt naast het speelplein ook speelmogelijkheden in het bestaande speelbos van ANB, dat uitgebreid wordt met bospercelen uit de omgeving (ism Bosgroep). Het perceel bos in eigendom van de gemeente wordt eveneens geïntegreerd in het speelbos. Tussen de verschillende speelplekken lopen trage verbindingen met sportelementen voor volwassenen en een multimovepad voor kinderen.

We versterken de samenhang in de buurt door ontmoeting te stimuleren Naast spelen is ontmoetingsruimte creëren een belangrijke doelstelling van dit project. De site aan Asberg zal in de nabije toekomst dienstdoen als uitvalsbasis voor de chiro. Daarnaast moet deze buurtplek ook aantrekkelijk zijn voor buurtbewoners en de bewoners van de zorgsite Annadal. Ten slotte zullen ook de kinderen van VBS Trap Op gebruik maken van de nieuwe buurtplek. Deze combinatie geeft unieke kansen tot ontmoeting die zonder de plek niet zouden plaatsvinden.

De site Wouwerstraat moet de brug slaan tussen de bewoners van de ͚oude͛verkaveling en de bewoners van het centrum van de Hodonk, waar stilaan jonge gezinnen instromen. Het inrichten van nabij buurtgroen kan deze dynamiek nog vergroten. De instroom van jonge gezinnen zal ongetwijfeld ook een positieve impact hebben op de overlevingskansen van de voorzieningen die nu nog in het gehucht terug te vinden zijn.

Multifunctioneel ruimtegebruik verkleint de impact op de rest van de open ruimte Terreinen van jeugdverenigingen zijn vaak relatief groot, maar worden slechts heel beperkt gebruikt. Enkel op zondagnamiddag tijdens de werking van de vereniging worden deze plekken intensief gebruikt. Door de nieuwe chirolokalen een plek te geven in een grotere buurtplek, zal deze groenzone ook gebruikt worden op andere momenten. Bovendien moet door deze functieverweving geen andere open ruimte aangesneden worden.

In de Wouwerstraat willen we hetzelfde realiseren met de terreinen die door de scouts gebruikt worden. De projectomgeving is echter een stuk groter. De bossen die grenzen aan het scoutslokaal en het bestaande speeltuintje worden momenteel slechts gedeeltelijk gebruikt als speelbos. Door dit gebied te ontsluiten en te verbinden, kunnen verschillende functies verweven worden. Naast bosbeheer is er ruimte om te sporten, om te wandelen, om te spelen en om te verblijven.

Groenblauwe plekken vormen ankerpunten voor groenblauwe netwerken Retie wordt als ͚dorp der zeven Neten͛dooraderd met verschillende waterloopjes. Naast deze netwerken kunnen groenblauwe plekken oplossingen bieden voor klimaat- en biodiversiteitsuitdagingen. Groene buurtplekken brengen verkoeling voor een woonbuurt door de aanwezigheid van bomen, terwijl ze droogte en overstromingsgevaar tegengaan door de aanwezigheid van wadi͛s. Bij de invulling van de buurtplekken vormen de uitgangspunten van het provinciaal plattelandsbeleidsplan het richtinggevend kader. We kiezen dus voor minimale verharding zodat water vlot kan infiltreren, we voorzien een wadi die tevens als speelelement kan dienen, we kiezen voor streekeigen planten en eetbaar groen om gezondheid en ontmoeting te stimuleren, voor extensief beheer ten voordele van biodiversiteit en voor natuurlijke speelelementen. 

Uitvoering

Gemeente Retie

Adres

2470 Retie
België

Delen: