PAPRIWOZI: Detectie, preventie en beheersing van wortelziekten in paprika.

Programmaperiode
Projecten GLB Strategisch Plan (programmaperiode 2023 - 2027) en Europese projecten
Maatregel
EIP
Thema
EIP- Innovatie
Beginjaar
2025
Projectkost
€108.152,00
Promotor
Proefstation voor de Groenteteelt (PSKW)
Periode
-
Situering

Sinds 2021 worden paprikabedrijven in Vlaanderen en Nederland getroffen door een verwelkingsziekte veroorzaakt door de schimmel Fusarium oxysporum. De desastreuze gevolgen (verwelken van alle planten in een serre) maken dat een getroffen teelt niet rendabel is of zelfs verlieslatend kan zijn. Bovendien kan het uitvallen van een beduidend areaal zorgen voor tekorten aan Belgische paprika’s op de markt. 

Doelstellingen

Het doel van dit EIP-innovatieproject is om de impact van de verwelkingziekte, Fusarium oxysporum f.sp. capsici, op de Vlaamse paprikateelt te verlagen om zo grote productieverliezen te beperken.

Uitvoering

De aanpak van het project bestaat uit vier delen. Eerst wordt een werkgroep opgericht waarin kennis en praktijkervaringen worden uitgewisseld. Dit stimuleert de interactie tussen de sector en het onderzoek, waarbij de belangrijkste noden van de sector worden besproken. Het tweede onderdeel van het project richt zich op kennis genereren met onder andere de ontwikkeling van een snelle en specifieke detectiemethode (qPCR) om de schimmel te kunnen detecteren en kwantificeren. Er worden ook serreproeven uitgevoerd om het potentieel van resistente of tolerante rassen of onderstammen te onderzoeken, evenals de effectiviteit van veelbelovende gewasbeschermingsmiddelen om deze schimmelinfectie te voorkomen. In een derde deel worden bedrijven die al (eerder) geconfronteerd zijn met de verwelkingziekte, begeleid. Hierbij wordt onder meer het Nederlandse hygiëneprotocol gevalideerd en wordt er advies gegeven over waterontsmetting, mogelijke (preventieve) maatregelen en rassenkeuze. Naast de vergaderingen van de werkgroep worden de resultaten ook breed gedeeld binnen de sector via presentaties, artikelen in vakbladen, nieuwsbrieven en een afsluitende studiedag. Het aanreiken en delen van kennis, ervaring en op onderzoek gebaseerde adviezen kunnen bijdragen aan een zekerder inkomen voor de teler en een stabiele voedselvoorzieningsketen. Het snel vinden van antwoorden op de verwelkingsziekte is bovendien van groot belang voor het op peil houden of vergroten van het concurrentievermogen van de Vlaamse paprikatelers.

Projectpartners: 

Proefcentrum Hoogstraten, Instituut voor Landbouw, -Visserij, en -Voedingsonderzoek (ILVO), 6 landbouwbedrijven, LAVA (overkoepelende producentenorganisatie), tuinbouwadviesbureau Horti-Consult, zaadhuizen: Enza Zaden Benelux B.V., Syngenta Seeds B.V., De Ruiter,Takii Europe B.V, Westland Seeds, bioleverancieren: Koppert België BV, Biobest Group NV, EUROstyle en fytobedrijf Certis Belchim NV

Delen: