Onze huidige fruitteeltbedrijven hebben decennia lang op intensieve manier inputs toegevoegd aan hun percelen vanuit het oogpunt om vooral zuiver te werken en de teelten van voldoende voorraad te voorzien. Deze methode leverde op korte termijn hogere opbrengsten en een betere plantkwaliteit op, maar bracht vooral schade toe aan de bodem waardoor op lange termijn de hogere opbrengsten en optimale plantkwaliteit momenteel niet meer gegarandeerd kunnen worden. Door de conventionele manier van werken is de bodem uitgeput aan organisch materiaal, voedingsstoffen en bodemleven.
Fruittelers zijn zich bewust van dit probleem en willen regeneratief gaan werken en terug opbouwen wat doorheen de jaren stuk gemaakt is. Regeneratieve fruitteelt is een teeltmethode die enerzijds minder schade aanbrengt aan het milieu en anderzijds meer leven in de bodem brengt. Door middel van demonstraties en workshops worden de technieken van regeneratieve fruitteelt tot bij de telers gebracht op basis van praktijkervaring, kennisuitwisseling en sensibilisering. Het toepassen van regeneratieve technieken die de bodemgezondheid verbeteren heeft als direct gevolg dat het koolstofgehalte in de bodem en de biodiversiteit zullen toenemen. Dit alles draagt bij aan de klimaatrobuustheid van de fruitteelt, de bevordering van de duurzame ontwikkeling en het efficiënte beheer van natuurlijke hulpbronnen.
De concrete doelstelling van dit demoproject is het demonstreren van technieken van regeneratieve fruitteelt voor de verschillende fruitsoorten die in Vlaanderen geteeld worden.
Om het bovengenoemde doel te bereiken, zal men onder andere:
- Workshops organiseren
- Werken met demopercelen
- Demonstraties organiseren
- Technische fiches maken
België