Vandaag heeft het project reeds een eerste stap gezet. Deelproject 1 van zowel de Parochiezaal als het Pleintje zijn reeds gerealiseerd. De overige deelprojecten wensen we op dezelfde manier aan te pakken : realisatie met de hulp van vrijwilligers. Taken die door vrijwilligers kunnen worden uitgevoerd zijn niet mee opgenomen in de kostenraming (vb. afbraak) of zijn enkel opgenomen in de kostenraming voor het nodige materiaal (vb. verven, installatie van sanitair, elektriciteitswerken).
Een beknopt overzicht van de onderdelen waarvoor cofinanciering wordt aangevraagd, is als volgt :
Parochiezaal :
- deelproject 2: vernieuwen sanitair (zuiniger waterverbruik en verbeterde hygiëne) Het sanitair voldoet vandaag niet meer aan de geldende normen. Steeds vaker moeten er lekken worden gerepareerd. Met de vernieuwing trachten we waterverspilling te vermijden.
- deelproject 3: toog & hernieuwing inkom noord & vervangen ramen/deuren (brandveiligheid & energiezuinig & betere toegankelijkheid). Omwille van brandtechnische eisen zal er rond de elektriciteitskast een gyproc muur worden geplaatst (Rf30’). De toog zal worden uitgerust met een energiezuinige koeling. Verder wordt een nieuwe inkom gemaakt in de noordelijke muur die de toegankelijkheid voor mindervaliden en ouderen moet verbeteren en die tegelijkertijd naar de normen van de brandweer wordt uitgerust met een deur met panieksluitingen. Op het zelfde ogenblik wordt ook de inkomdeur in de westgevel vervangen (deur in de juiste draaizin en met panieksluiting) en zullen de 5 ramen met momenteel enkel glas worden vervangen door ramen met hoogrendement glas.
- deelproject 4: meer rendabele verwarmingsinstallatie
- deelproject 5: keuken & hernieuwing inkom west (brandveiligheid & verbeterde toegankelijkheid) De keuken en de inkom worden beiden voorzien van de nodige brandwerende materialen (deuren, plafond met Rf30’ producten) conform de voorschriften en het advies van de brandweer. Tevens wordt de inkom beter toegankelijk gemaakt. In de keuken zal de huidige koeling (die enorm veel energie verbruikt) worden vervangen door een energiezuinige koeling. Ook een brandhaspel zal voor brandveiligheid worden geplaatst.
Pleintje :
- deelproject 2: ramen/deuren (energiezuinig & brandveilig). Alle ramen en deuren in het Pleintje zijn met enkele beglazing en zullen worden vervangen door ramen en deuren met hoogrendement glas. De deuren zullen ook een veilige panieksluiting krijgen.
- deelproject 3: sanitair, keuken, plafond & vloer (brandveiligheid & duurzaamheid & verbetering toegankelijkheid voor mindervaliden). De zolder van het gebouw zal worden geïsoleerd. Het plafond wordt omwille van de brandveiligheid met Rockfon (Rf30’) voorzien. Het sanitair wordt vernieuwd en uitgebreid met een toilet voor mindervaliden. De vloer, die door de uitbreiding van de toiletten zwaar beschadigd zal worden en die momenteel verzakkingen vertoond, wordt vernieuwd door een vloer op een geïsoleerde ondergrond om ook op deze wijze energie te sparen. De keuken wordt conform de brandveiligheid ingericht. De elektriciteit dient omwille van brandveiligheid te worden vernieuwd.
Parochiezaal & Pleintje:
- deelproject 1: brandcentrale voor beide gebouwen (brandveiligheid)
- Op korte termijn willen we met het project de sluiting van de Parochiezaal (omwille van brandtechnisch onveilig) vermijden. De sluiting zou een doodsteek zijn voor het bloeiende gemeenschapsleven in het centrum van onze landelijke gemeente. De Parochiezaal en het Pleintje zijn cruciaal voor het overleven van onze verenigingen en onze parochie. De 386 activiteiten (referentiejaar 2009) die er jaarlijks in de gebouwen worden georganiseerd zijn de motor van het sociale leven in onze dorpskern. Ten laatste tegen 2014 moet de Parochiezaal voldoen aan de veiligheidsvoorschriften opgelegd door de brandweer. Zie bijlage X4 (verslag van de brandweer) & X5 (ingediende stappenplan met verbeteringen).
- Met het project willen we de hele Parochiële site (en de gebouwen met een erfgoedwaarde zoals de Parochiezaal en het Pleintje) redden voor de lange termijn. De gebouwen hebben dringend nood aan verbeterings- en aanpassingswerken. We zijn er ons van bewust dat door een gebrek aan investeringen in het verleden we nu met een Parochiezaal en Pleintje zitten die niet meer voldoen aan de gangbare normen van vandaag en die jaarlijks ook veel geld kosten (energiekosten, dure reparatiekosten,…). We willen simultaan met de brandveiligheidsproblemen ook deze problemen aanpakken :
- veiligheid algemeen (vb. asbest verwijderen)
- economische duurzaamheid : verbetering van de isolatie, gebruik van energiezuinige toestellen (vb. verhoging rendement verwarming), recuperatie en gebruik van regenwater
- verbetering toegankelijkheid : sanitair voor mindervalide, nieuwe inkom Parochiezaal
We kunnen met het project de negatieve spiraal doorbreken waarin we nu terecht zijn gekomen door gebrek aan duurzame investeringen in het verleden. Als we de kosten kunnen drukken, kunnen we ook de marge nodig voor continue investeringen en verbeteringen verhogen en krijgen we weer een gezonde, leefbare situatie. Met het project kunnen we een inhaalbeweging genereren die de levensvatbaarheid van de ganse site naar de toekomst toe veilig stelt. We willen investeren en werken voor een toekomst. De subsidie zal een hefboom zijn om ons terug in een opwaartse beweging te lanceren. Ze verhoogt onze kans op slagen, onze kans op een toekomst.
Verwachte effecten en resultaten :
Met het huidig renovatieproject willen we vermijden dat de locaties, die een zo belangrijke plaats innemen in het sociale leven van onze parochie en dorpsgemeenschap, teloor gaan. Het verdwijnen van de gebouwen betekent onvermijdelijk ook het verdwijnen van onze bloeiende leefgemeenschap en de vele verenigingen die actief zijn. Behouden wat we vandaag hebben is onze grootste betrachting. We willen dit ook doen op een verantwoorde wijze.
- brandveilige gebouwen, goedgekeurd door de brandweer zodat onze verenigingen onze gebouwen veilig verder kunnen gebruiken en ze niet worden gesloten
- door het aanpassen aan de hedendaagse normen en het verbeteren van de toegankelijkheid verwachten we dat de sociale activiteiten nog met 10% zullen toenemen.
- zuinig omgaan met energie : vanaf 2013 verwachten we dat, bij een zelfde graad van activiteit in de gebouwen, we het energieverbruik (gas, elektriciteit) met 30% kunnen reduceren (30% minder energieverspilling)
- financiële onafhankelijkheid naar de toekomst conform het financieel plan.
VZW-VPW van het Gewest Aarschot – afdeling Begijnendijk
Aarschot
België
3130 Begijnendijk
België