In tegenstelling tot de gemeente Maldegem zelf of omliggende gemeenten ressorteert de leefgemeenschap van Middelburg onder de noemer ‘krimpdorp’. Bovendien ligt deze leefgemeenschap geografisch vrij sterk geïsoleerd van de rest van de gemeente, zoals het dorp ingebed ligt tussen de (eveneens leeglopende) polderlandschappen van Nederland en gescheiden door twee kanalen van de rest van Maldegem en met enkel 2 brugverbindingen (waarvan één binnen afzienbare tijd zal komen te vervallen, wegens een klassering als autostrade). Openbaar vervoer is hier géén evidentie, en ook gsm-gebruik is niet altijd mogelijk.
Deze leefgemeenschap is meer vergrijsd dan de andere deelgemeenten van Maldegem. Het doorbreken van isolement en eenzaamheid zijn dan ook essentieel voor de leefbaarheid van Middelburg. De meeste inwoners van Middelburg wonen in het dorp, waar de kerk zeer centraal gelegen is.
Met het project omtrent de herbestemming van de kerk in de richting van een toeristische-recreatieve bestemming gecombineerd met een ruimte waarin ontmoeten centraal zal staan pogen de kerkfabriek en het gemeentebestuur, hierin gesteund door diverse organisaties in te spelen op de vragen en wensen van de inwoners, zoals expliciet geformuleerd tijdens drie participatieavonden van 24 oktober en 28 november 2023 en 5 maart 2024.
Vanuit de lokale gemeenschap kwam ook sterk de vraag naar voor om ook te voorzien in een stille ruimte binnen het kerkgebouw. Enerzijds blijkt dat door veel mensen, gelovig of niet gelovig, een moment van introspectie op een speciale locatie als verrassend en uitnodigend wordt ervaren, anderzijds is geloofsparticipatie en -belijdenis sterker aanwezig zowel in een plattelandsgemeente als bij de oudere generatie. De combinatie van een herbestemde kerk én een stille ruimte biedt o.i. hiertoe een unieke kans.
De kerk is het epicentrum van Middelburg, een Laat-Middeleeuwse stadsstichting met een rijke, maar bewogen geschiedenis, waarvan ook nog de historische panden, de 16e tot 18e eeuwse omwallingen en de visualisatie van het kasteel (provinciale erfgoedsite) de meest opvallende getuigenissen zijn.
Het parochieteam en de kerkfabriek wensen deze stille ruimte te voorzien in de voormalige bidkapel van de heren Middelburg en later de grafkapel van Pieter Bladelin, de stichter van deze stad. In deze kapel werd vermoedelijk in het midden van de 19e eeuw een rondbogige toonkast van ijzer en glas ingewerkt met tientallen wassen ex-voto's in verband met de devotie voor de Heilige Hubertus. Voor het spitsboogvenster van het aanpalende koor is een kunstig gesmeed ijzeren traliewerk geplaatst. Rond 1920 werd met puin uit de Eerste Wereldoorlog een Lourdesgrot gebouwd. Voor de grot is eveneens een ijzeren hekwerk geplaatst. Aan de muur hangen nog gedrukte prenten met de kruisweg.
- Bewegwijzering vanaf de straat, waar de hoofdingang van de kerk zich bevindt, via de noordelijke zijgevel langs het kerkhof naar het lokaal van de Lourdesgrot. De stille ruimte is rechtstreeks toegankelijk vanaf het kerkhof
- De inrichting van het lokaal wordt feitelijk niet gewijzigd, maar is wel aan een grondige heropfrissing toe: schilderwerken, kleine herstellingen aan de Lourdesgrot zelf en de expositiekast met de wassen ex-voto’s, en aangepast zitmeubilair
- Aan de buitendeur voorzien we eveneens een zitbank.
Het is niet de bedoeling om deze stille ruimte exclusief voor te behouden voor gebed of bezinning, gelet op de aanwezige erfgoed objecten. Wel zal voor elke bezoeker duidelijk zijn dat deze ruimte meer is dan een louter toeristisch erfgoedelement.
Maldegem
Charles De Kerchovelaan 189
9000 Gent
België