Sinds enkele jaren bouwen meerdere Regionale Landschappen een Loket Onderhoud Buitengebied (LOB) uit. Een LOB is een samenwerkingsverband tussen gemeenten en een Regionaal Landschap, dat de gemeente- en stadsbesturen ondersteunt bij hun regulier landschapsonderhoud. Met deze projectaanvraag willen de Oost-Vlaamse Regionale Landschappen dit aanbod uitbreiden naar private eigenaars. Hier ligt immers een belangrijk potentieel. Dit zal leiden tot meer particuliere gronden die klimaatrobuust, landschappelijk geïntegreerd én ecologisch waardevol zijn. Ook zorgt dit voor een versterking van de lokale streekidentiteit en de maatschappelijke meerwaarde van deze private en semi-publieke gronden. De ontwikkeling van deze LOB-uitbreiding zal ervaringsgericht gebeuren. Enerzijds wordt gebruik gemaakt van uitgebreide LOB en beheer kennis die reeds aanwezig is. Anderzijds zal deze uitbreiding gelijk lopen met de begeleiding van 2 à 6 particulieren bij de omvorming van hun private of semipublieke visvijver of kasteel/villatuin. Aldus kunnen ideeën meteen in de praktijk worden afgetoetst en ervaring meteen verwerkt.
Met dit project willen de drie Oost-Vlaamse regionale landschappen de kwaliteit en de duurzaamheid van kleine landschapselementen op private en semipublieke percelen vergroten, door meer in te zetten op de opvolging van landschappelijke realisatie (zoals aanplantingen en het graven van poelen) en regulier beheer. Dit moet leiden tot meer particuliere gronden die klimaatrobuust, landschappelijk geïntegreerd én ecologisch waardevol zijn, een versterking van de lokale streekidentiteit en een maatschappelijke meerwaarde van de betrokken gronden.
De drie Oost-Vlaamse regionale landschappen willen uitzoeken hoe we op een laagdrempelige wijze particulieren kunnen motiveren en inspireren om hun KLEs het beheer te geven die ze nodig hebben. Dit willen we bereiken door:
- het huidige aanbod van het Loket Onderhoud Buitengebied (LOB)-, gefocust op de ondersteuning van gemeentes, uit te breiden naar particuliere eigenaars en gebruikers.
- laagdrempelig en praktisch beheeradvies op maat van particulieren op te maken. Hiervoor werken we verder op de beheerfiches opgemaakt door RLML (LAMA-project) en de Dienst Duurzaam Milieu- en Natuurbeleid van de Provincie Antwerpen.
- de reguliere advieswerking van de 3 Oost-Vlaamse regionale landschappen te versterken door ervaring op te doen op een vlak waarbij een nood tot verdieping ervaren, nl private of semipublieke visvijvers of kasteel/villatuinen.
- het eindresultaat van dit project zal toepasbaar zijn op alle private en semipublieke gronden, dus behalve op visvijvers en villa/kasteeltuinen ook op bijvoorbeeld landschappelijke tuinen en landbouwgronden.
- het uitwerken van een duurzaam financieringsmodel, dat zowel voor de RL-en als voor de particulieren realistisch is.
Wetteren