Sensor-PAR-aat: Efficiënter gebruik van energie en water in de tomatenteelt dankzij een geoptimaliseerde teeltsturing op basis van sensor-gedreven data van PAR-lichtmetingen in de serre.

Programmaperiode
Projecten GLB Strategisch Plan (programmaperiode 2023 - 2027) en Europese projecten
Maatregel
EIP
Thema
EIP- Innovatie
Projectkost
€75.419,80
Promotor
Proefcentrum Hoogstraten
Periode
-
Situering

Met de toenemende druk van de energiecrisis hebben tomatentelers behoefte aan efficiënte belichtingsstrategieën om het energieverbruik te minimaliseren zonder de productiviteit te verminderen. Photosynthetic Active Radiation (PAR) is het deel van het lichtspectrum (400-700 nm) dat door de planten wordt benut voor fotosynthese. De operationele groep Sensor-PAR-aat heeft als doel om door samenwerking en kennisdeling energie en water te besparen in de tomatenteelt met behulp van sensormetingen (PAR) in de serre. Momenteel wordt teeltsturing van belichting, schermen en watergift afgestemd op lichtintensiteiten die worden gemeten bovenop de serre met een solarimeter. Een omzetting naar PAR in de serre wordt gedaan aan de hand van een standaard formule. Dit blijft een benadering en dit kan geoptimaliseerd worden met PAR metingen in de serre. Er zijn al verschillende telers die de overstap naar PAR-sensoren in de serre willen maken, maar ze botsen hierbij op onbetrouwbare data van de geïnstalleerde PAR sensor. Telers zijn vragende partij voor een oplossing. De operationele groep streeft naar een protocol voor de installatie van een PAR-sensor, aangevuld met nieuwe grenswaarden voor de teeltsturing. Met correcte data kan er accuraat geanticipeerd worden op het instralend licht wat gunstig is voor de teeltomstandigheden. Stimuleren van innovatie en digitalisering zal zo leiden tot een efficiënter gebruik van energie en water in de teelt en zal de teelten meer rendabel en duurzamer maken. 

Doelstellingen

Het doel van dit EIP-Innovatieproject is door middel van gezamenlijke kennisuitwisseling en -opbouw over sensorgedreven data van PAR-lichtmetingen in de serre te komen tot een rationeler gebruik van energie en water in de groenteteelt onder glas. Een reductie van het energieverbruik door een intensiever schermgebruik en minder belichtingsuren leidt tot een lagere behoefte aan fossiele brandstoffen en dus tot een lagere uitstoot van broeikasgassen zoals CO2. Daarnaast heeft een efficiëntere watergift een positieve impact op de duurzame ontwikkeling van de Vlaamse glastuinbouw. Een rationeel energie- en waterverbruik zal ook de rendabiliteit van de tuinbouwbedrijven verbeteren, waardoor deze competitiever worden.

Uitvoering

Het optimaliseren van de teelt van tomaten vereist betrouwbare gegevensverzameling. Daarom zal het eerste werkpakket zich richten op het opstellen van een standaardprotocol voor de installatie van een PAR-sensor. Dit protocol zal het mogelijk maken om datasets tussen verschillende telers te vergelijken, wat zal resulteren in accurate conclusies.

Het tweede werkpakket is gericht op het ontwikkelen van een sturingsstrategie voor belichting, schermen en watergift op basis van de PAR-metingen in de serre. Zo wordt onderzocht hoe belichting kan worden geregeld op basis van stralingsniveaus en hoe schermen kunnen worden aangepast op dagen met wisselende bewolking. Op die manier wordt efficiënter gebruik gemaakt van energie en water op basis van de realtime PAR metingen in de serre. Daarnaast wordt ook de link gelegd met data van de solarimeter zodat telers die niet over een PAR-sensor beschikken ook gebruik kunnen maken van de verworven kennis in dit project.

Meer informatie kan u vinden op https://www.proefcentrum.be/sensor-par-aat .

Project partners: 

5 tomatentelers, Tiomeco (samenwerking tussen verschillende tomatentelers) en Viaverda

Delen: