Site Bollaard

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
LEADER
Thema
Armoede en kwetsbaarheid
Provincie
West-Vlaanderen
Plaatselijke Groep
PG Westhoek
Beginjaar
2020
Projectkost
€49.829,60
Promotor
Huize Rozenwingerd
Periode
-
Situering

Ons project vertrekt vanuit een visie waarbij we geloven dat een inclusief verhaal een winst-verhaal͛ is voor vele partijen. We willen hierbij alle troeven die deze site biedt open stellen voor verschillende partners, in de eerste plaats de dichte omgeving in Wulpen, maar evenzeer ook verdere geïnteresseerden onder scholen, toeristen... De troeven liggen op vlak van creativiteit, kunst, toerisme, beleving, ontspanning, natuur. Deze troeven versterken ons inclusief verhaal. Wij geloven er heel sterk in dat dit dossier , in onze Westhoek , een verbindend effect kan genereren. We willen deze site als vertrekpunt nemen voor een ruim verhaal waarin we samen met de verenigingen in de buurt zoeken naar een sterk gemeenschapsleven. We creëren een open site waarbij doelgroepen elkaar ontmoeten en we beogen een actieve inbreng bij het opwaarderen van de regio, onder meer door het ontwikkelen van een fietsroute waarbij veel plaatselijke bezienswaardigheden worden verbonden. Maar eveneens door het invullen van een aantal hiaten zoals kinderboerderij , krolfparcours en belevingspad. Een belangrijk element in de dienstverlening is het ontwikkelen van een Rap op Stap kantoor waarbij we een laagdrempelige initiatief willen uitwerken. Verbinding blijft in alles het sleutelwoord en dit kan zelfs uitmonden in een rechtstreekse verbinding van bezoek aan onze kunsttentoonstelling en cafetaria met bezoeken van de pittoreske dorskern Wulpen via een unieke fietsroute.

Doelstellingen

Het project site Bollaard vertrekt vanuit de maatschappelijke tendens naar sociaal ondernemerschap en inclusief burgerschap van personen met een beperking. Volwaardig burgerschap, hoge kwaliteit van leven aanbieden en sterk inzetten op inclusie zijn belangrijke uitgangspunten bij het uitstippelen van ons activiteiten- en begeleidingsaanbod.

Door het realiseren van dit project, willen we een aanbod van diverse activiteiten creëren voor een brede doelgroep (ongeacht hun beperking, leeftijd, achtergrond en vaardigheden) met het oog op ontmoeten. We willen accenten leggen op beweging, genieten van cultuur, creativiteit, ontspanning, natuur, sociale interactie en integratie. De activiteiten willen we zo uitbouwen dat ze een meerwaarde vormen voor enerzijds onze cliënten, de site en de omgeving ; anderzijds voor andere partners zoals de dorpsgemeenschap Wulpen en Oostduinkerke. Met dit inclusief aanbod willen we een zinvolle en aantrekkelijke dagbesteding bieden aan de cliënten van Rozenwingerd. Gelijkertijd willen we via dit project het netwerk van onze cliënten vergroten, we willen hun talenten laten demonstreren en hen laten participeren aan de maatschappij op een waardige manier. Wij willen onze site openstellen voor de nabije omgeving (dorpen Wulpen en Oostduinkerke) en voor lokale verenigingen, scholen, zorgpartners en toeristen, om op die manier duurzame samenwerkingsverbanden ontwikkelen. We willen graag zoveel mogelijk mensen van buiten de voorziening in contact brengen met onze cliënten die op de site werken. We willen de site omvormen tot een open site waar zowel personen met als zonder beperking welkom zijn. Naast de buurtbewoners willen we onze site evengoed openstellen voor toevallige voorbijgangers (wandelaars, fietsers ) die de omgeving verkennen en ook voor groepen die bewust kiezen om zich op te site te ontspannen (krolf, klei- of bakworkshop).

In dit project benadrukken we drie hoofddoelen die telkens een meerwaarde genereren voor zowel onze cliënten als voor externe partners en waarbij ontmoeten het leidmotief is :

  • Sociale functie en verbinding creëren (1): Samen met de onmiddellijke buurt zijn er heel wat troeven om buurtwerking te versterken. Onze inclusiegedachte is het beste uitgangspunt om onze cliënten een actieve rol te laten vervullen in het uitwerken van sociale buurtwerking en het gemeenschapsgevoel te versterken.
  • Dienstverlening en open stellen van onze boerderij (2): Hierbij zoeken we de hiaten en de opportuniteiten van de nabije regio en gaan we samen met externe partners op zoek naar een antwoord. Onze boerderij heeft heel wat troeven. Door deze open te stellen voor derden, kunnen we een aantal verbindingen leggen. Voorbeelden kunnen zijn: het uitbouwen en openstellen van een kleinschalige kinderboerderij, aanbieden van een vergaderruimte, eventueel met catering door de cliënten.
  • Talenten van de cliënten in de kijker zetten als opstap naar inclusie (3): In ons aanbod zien we troeven waarbij openstellen en grondiger uitwerken van bestaande activiteiten een zeer mooie opstap kunnen betekenen om onze cliënten te laten participeren aan de samenleving. Inclusie is een verhaal van samenleven, van elkaar leren kennen en dit betekent een verrijking voor alle partijen.
Uitvoering

Huize Rozenwingerd

Adres

8670 Koksijde
België

Wim Verhelst

8670 Koksijde
België

Delen: