Sociale Kruidenier als toegangspoort naar ontmoeting en dienstverlening

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
Versterken omgevingskwaliteit en vitaliteit van het platteland door samenwerking
Thema
Samenwerking rond armoede
Provincie
Oost-Vlaanderen
Beginjaar
2020
Projectkost
€110.500,00
Promotor
OCMW Erpe-Mere
Periode
-
Situering

Het project voorziet in de opstart van een Sociale Kruidenier in combinatie met een Tweedehandswinkel Kleding (ism De Kringwinkel) en dit gekoppeld aan een ontmoetingsruimte. Via het bieden van een materieel voordeel willen we kwetsbare personen en gezinnen versterken door hen te informeren over hun rechten en hen zo nodig in contact te brengen met hulpverlening;. Via het principe van empowerment willen we hen sterker maken door hen te laten participeren in het winkelgebeuren en hen inspraak te geven in de werking ervan. De combinatie met de tweedehandswinkel, welke voor iedereen toegankelijk is, werkt drempelverlagend voor de klanten van de Sociale Kruidenier en geeft een ruimer draagvlak aan het project. Het bevordert het contact tussen mensen met en zonder armoede-ervaring. De samenwerking met een school (stages), De Kringwinkel en Welzijnsschakel Ommekeer is hierbij essentieel. 

Doelstellingen

Het lokale bestuur zet reeds vele jaren in op enerzijds de strijd tegen (kinder)armoede en anderzijds op de problematiek van de sterk toenemende vergrijzing. Eerdere Plattelandsprojecten zoals Klusjesdienst, Ophaaldienst en Mobiel Sociaal Huis waren vooral gericht op senioren en werden ook verankerd in de reguliere werking. Het nog lopende project Huistaakbegeleiding aan huis is dan vooral gericht op kwetsbare gezinnen en zal ook worden verankerd. Ons nieuwe project richtte zich initieel op beide doelgroepen maar door het zich terugttrekken van een belangrijke partner,WZC Meredal, zagen we ons verplicht tot enige aanpassing. Omdat WZC Meredal ons ook een locatie had aangeboden en dit aanbod verviel, zag het bestuur zich genoodzaakt om een andere locatie te zoeken en ook de doelstellingen wat bij te sturen. De nieuwe locatie werd gevonden in een ruim, leegstaand winkelpand in de nabijheid van de oorspronkelijke locatie en ook meer centraal gelegen. De belangrijkste doelgroep wordt dan ook de kwetsbare gezinnen. Uit cijfers blijkt dat er in Erpe-Mere een grote groep van kwetsbare gezinnen is. Met dit project mikken we daarom op die groepen. Welzijnsschakel Ommekeer stelt dat zij in totaal 153 kwetsbare gezinnen bereiken (in totaal 429 personen). In totaal zijn er in Erpe-Mere 65 gezinnen welke over een kansenpas beschikken (waarvan 26 gezinnen in deelgemeente Mere) en in totaal beschikken 196 personen over een dergelijke kansenpas, waarvoor de criteria erg strikt zijn.. De nieuwe locatie waarover we kunnen beschikken is in dat kader ideaal. Het winkelpand bevindt zich vlakbij het lokaal van Welzijnsschakel Ommekeer en dichtbij een sociale woonwijk maar anderzijds ook centraal in de dorpskern. Door de combinatie van winkel voor tweedehandskleding, welke voor iedereen toegankelijk is en Sociale Kruidenier, ontkrachten we de mogelijke stigmatisering van de bezoekers van de Sociale Kruidenier.

  1. Opstarten van sociale kruidenier.
    We willen met deze Sociale Kruidenier het principe hanteren van de vzw Sociale Kruideniers Vlaanderen: de sociale kruidenier als een waardig alternatief voor noodhulp, maar tevens als ontmoetingsplek voor mensen in armoede en als wapen tegen armoede. Welzijnsschakel Ommekeer organiseert momenteel reeds maandelijks een groenten- en fruitverkoop waarbij een lage prijs wordt gehanteerd voor deze producten en deze verkoop heeft telkens een groot succes. Ook het OCMW ziet vaker cliënten welke het moeilijk hebben om te voldoen aan de meest elementaire behoeften zoals voeding.
  2. Winkel in tweedehandskleding.
    Om kwetsbare gezinnen te bereiken en verder te kunnen begeleiden in functie van o.m. rechtenverkenning, informatie m.b.t. vrijetijdsaanbod e.d. is het belangrijk om hen een materieel voordeel te kunnen bieden. Daarom wil het bestuur naast de Sociale Kruidenier ook een tweedehandswinkel voor kleding voorzien. Deze winkel richt zich wel naar de volledige bevolking maar kan wel een gediversifieerd prijsbeleid hanteren. De organisatie en de uitbating van deze winkel zal normaliter worden toevertrouwd aan de Kringwinkel te Aalst, welke reeds in andere gemeenten een dergelijke kleinere kringwinkel uitbaten. Hun missie-visie is in die zin gelijklopend met de onze en ze beschikken over de knowhow en ervaring met het runnen van dergelijke winkels.
  3. Ontmoetingsruimte
    Een derde doelstelling is het bieden van ontmoeting met aandacht voor rechtenverkenning en detecteren van mogelijke andere problemen waarvoor nog geen hulp werd gezocht en/of gevonden. Maar ook de ontmoeting an sich, zeker voor mensen die in een wat geïsoleerde situatie leven, is erg belangrijk. Daarom zal er een aangename zitruimte worden gecreëerd met een aantal faciliteiten zoals gebruik van pc en internet. In een tweede fase zal worden onderzocht of er ook activiteiten kunnen worden georganiseerd. 
  4. Participatie
    Het project wil materiele en immateriële ondersteuning bieden aan kwetsbare personen/gezinnen maar wil hen ook de kans bieden om mee te participeren in het project, hetzij als vrijwilliger of via sociale tewerkstelling. Dit moet mensen in armoede meteen ook sterker maken en hen stimuleren om uit hun kwetsbare situatie te treden . De mix zowel kwetsbare als niet-kwetsbare personen binnen de (vrijwilligers)werking kan voor beide partijen een versterking betekenen. 
  5. Realiseren van sociale grondrechten
    Zowel senioren als kwetsbare gezinnen beschikken vaak nog niet over alle dienstverlening (al dan niet financieel) waarop ze recht hebben. Via het project Mobiel Sociaal Huis worden senioren reeds aan huis bezocht en krijgen ze info over zowel hulpverlening als bestaande premies. Via dit project willen we verder hierop inzetten. Deze doelstelling zijn ook opgenomen in het intergemeentelijk project Geïntegreerd Breed Onthaal dat momenteel nog verder regionaal wordt uitgewerkt
Uitvoering

OCMW Erpe-Mere

Adres

9420 Erpe-Mere
België

Joris Coppens

9420 Erpe-Mere
België

Delen: