Spelen in beweging.

Programmaperiode
PDPO II-projecten ('07-'13)
Thema
Plattelandsonwikkeling
Provincie
Antwerpen
Assen
As 4
Beginjaar
2012
Projectkost
€170.246,00
Promotor
MPI Oosterlo vzw
Periode
-
Situering

MPI Oosterlo vzw focust met dit project op de ontwikkeling van een recreatiezone waarbij een inclusieve uitwerking gradueel wordt gerealiseerd: van minder naar meer inclusief gaandeweg opgebouwd van op de campus naar het omliggende natuurgebied. Hierbij wordt gestreefd naar de ontsluiting van de campus over de sectoren heen voor een aantal doelgroepen en naar een actieve betrokkenheid van de ganse plaatselijke bevolking in de onmiddellijke nabijheid van de campus.

Doelstellingen

Op de campus start de cyclus van ‘spelen in beweging’. We willen bereiken dat kinderen met een handicap zo zelfstandig als mogelijk kunnen functioneren en vrij activiteiten leren kiezen, ook in hun vrije tijd. Hiervoor moeten zij vaardigheden aanleren als organiseren, uitvoeren, sociale conflicten oplossen, leren nee zeggen, samen spelen,…. Op deze wijze leren ze verantwoordelijkheid nemen voor zichzelf en voor anderen en leren ze tegelijkertijd op een veilige en creatieve manier omgaan met hun vrije tijd. Dit zijn essentiële basisvoorwaarden om tot samenspelen en op laterre termijn tot ‘samenleven’ met anderen te komen. Vrije momenten op speelplaatsen en binnenspeeltuin bieden gelegenheid om dit binnen een beschut kader op te volgen. De momenten dat we ook andere doelgroepen rechtstreeks toegang geven tot onze campus zetten we een tweede fase in de cyclus aan de gang: samen met verschillende groepen kinderen en jongeren op een veilige en creatieve manier omgaan met spelmateriaal en met elkaar. Elkaar leren kennen en leren waarderen waardoor een acceptatie van het anders zijn wordt gestimuleerd.

Buiten de campus : Dit project onstluit het natuurgebied voor een aantal groepen: clënten MPI Oosterlo, leerlingen buitengewoon Kleuter en Lager Onderwijs, leerlingen buitengewoon Secundair Onderwijs, leerlingen dorpsschool (Freinet), en bewoners Huis Perrekes- huizen voor personen met dementie- en de dorpsgemeenschap. Vanuit het natuurgebied kunnen ook andere wandelaars via het parcours naar het dorp. De overgang naar het natuurgebied gebeurt op een landschappelijk verantwoorde en geleidelijke manier. We willen hierbij de natuurbeleving stimuleren voor de diverse doelgroepen, in het bijzonder voor de minder mobiele doelgroepen. Hiervoor wordt een rechtstreekse doorgang voorzien vanuit de campus van MPI Oosterlo, waar ook bewoners van Huis Perreks en leerlingen van de Freinetschool gebruik van kunnen maken.

Voor personenen met een handicap en oudere mensen willen we bijkomende onstpanningsmogelijkheden realiseren (zeker ook psychische ontspanning)en zinvolle vrijetijd, aangepast aan het niveau en eigenwaarde doordat ze op eigen tempo en mogelijkheden hun omgeving kunnen verkennen. We stimuleren de communicatieve vaardigheden. We doorbreken de isolatie voor mensen met een handicap of de oudere mensen en verhogen het gevoel ‘erbij te horen’. We voorzien alle faciliteiten immers voor alle gebruikers van het parcours en verhogen daardoor het inclusief karakter van het project. We willen langs deze weg ook de samenhorigheid in het dorp verhogen en gestalte geven aan wederzijdse erkenning.

We betrekken personen met een handicap bij de opbouw en het onderhoud van het parcours en realiseren samenwerking met vrijwilligers. Dit betekent een bijkomende meerwaarde voor jongeren met bijkomende gedrags-en emotionele stoornissen. Bij dit alles streven we naar milieu – en natuureducatie. Tenslotte op vlak van duurzaamheid en ecologische aspecten een Ecologische verantwoording aanplanting fruitbomen en groenschermen: er wordt samengewerkt met de Boomgaardenstichting.

Voor de groenschermen opteren we voor streekeigen struiken en boomsoorten. Hierbij streven we naar een grote variatie van de soorten wat dergelijke kanten aantrekkelijk maakt voor allerlei insecten en vogels. Een gevarieerde houtkant is zowel voedingsbron als schuilplaats. De schermen bieden tevens beschutting voor zoogdieren zoals, wezel, konijn, haas en ree. De geselecteerde soorten zijn o.a.: lijsterbes, zwarte els, spork, meidoorn, gelderse roos, hondsroos en hazelaar. Voor de fruitbomen is er gekozen om grotendeels hoogstammen aan te planten. Deze soorten zijn eveneens inheems en daarenboven vrij zeldzaam. Ook hier voorzien we variatie in de soorten (o.a. appelen, peren, kersen en pruimen) om zoveel mogelijk verschillende insecten- en vogelsoorten aan te trekken. Uiteindelijk zullen we rassen selecteren die voorkomen op de lijst van met uitsterven bedreigde hoogstammen van de Afdeling Landbouw en Visserij van het Vlaams Gewest.

De fruitbomen worden met een wijzigende dichtheid aangeplant. Aan de noordzijde, dichter bij de overbrugging en de bewoning van Oosterlo zullen de bomen het dichtst tegen elkaar worden geplant. Verder naar het zuiden, richting het Zammelsbroek wordt de dichtheid minder, zodat er een geleidelijke en natuurlijke overgang is naar de openruimten van het natuurgebied.

Adres

Gemeente Geel
België

Nicole Knops

2440 Geel
België

Delen: