In de landelijke gemeenten is er, zeker voor de grotere kinderen (van 10 jaar- 15 jaar) onvoldoende aanbod om de vakanties en woensdagnamiddagen te overbruggen. De buitenschoolse kinderopvang en het aanbod van de gemeente zelf schiet in kleinere gemeenten vaak tekort. De reguliere buitenschoolse kinderopvang zit propvol en ook het aanvullend aanbod aan sportkampen zit onmiddellijk vol. Bovendien vinden heel wat van deze tieners niet onmiddellijk hun gading. Vaak hebben ze meer interesse in een ‘thema’kamp.
Dit project wil vooral voor deze jongeren een nieuw aanbod creëren, in de eigen gemeente, aanvullend op de bestaande vormen van reguliere buitenschoolse kinderopvang. Het te creëren aanbod zal aangepast zijn aan de specifieke situatie van plattelandsgemeenten en samenwerken met aanwezige actoren, gebruik makend van aanwezige infrastructuur (jeugdhuizen, scholen, gemeentelijke lokalen) én in samenwerking met de verenigingen en andere lokale actoren. Bij de ontwikkeling van de activiteiten zullen de troeven van de regio aan bod komen. Boerderijkampen bij de plaatselijke landbouwbedrijven, natuurkampen of survivals ism de plaatselijke afdeling Natuurpunt, kokkerellen met streekproducten met KVLV of zelfs samen met de plaatselijke horeca, mountainbiken met de mountainbikeclub, vlotten bouwen op de Demer ism de jeugdbeweging, land art, muziekkamp ism plaatselijke harmonie, kennismakingsactiviteiten met de plaatselijke sportclubs enz.
Ook een samenwerking met de toeristische dienst of heemkundige kring is mogelijk ‘ken je dorp’ – op een speelse manier. In Keerbergen bijvoorbeeld is één van de troeven van het dorp ‘zand’ of ‘dennenbomen’. Kinderen weten dit vaak niet. Idem met de natuurstenen van de streek, de volksverhalen en andere verborgen troeven meer. Ook intergenerationele inleefdagen zijn mogelijk, bijvoorbeeld samenwerking met een OCMW-rusthuis.
Onze projectcoördinator zal de gemeenten contacteren om de noden op vlak van buitenschoolse kinderopvang in kaart te brengen. (In welke periode van de vakantie is de nood het hoogst?) Samen met de gemeenten wordt dan geïnventariseerd welke lokale actoren/verenigingen hieraan kunnen meewerken. Eenmaal vaststaat welke vereniging / actor meedoet, zal onze coördinator samen met deze vereniging/actor de verdere uitwerking doen, het aanbod bekend maken, kinderen inschrijven enz enz.
- We willen de WEB-functie van de buitenschoolse kinderopvang, zoals Vlaamse beleidsmakers ze in de toekomst zien, uitproberen in landelijke gebieden, waar er een minder groot aanbod aan vrijetijdsactiteiten voor kinderen en jongeren is dan in landelijke gebieden. We willen samen met lokale verenigingen, jeugd- en sportclubs een aanbod op maat ontwikkelen om ‘aanvullende’ buitenschoolse opvang te organiseren, meestal ‘thema’gericht, zowel op maat van de jongeren als op maat van het bestaand aanbod aan aanbieders van activiteiten en infrastructuur die lokaal voorhanden is.
- We willen een oplossing bieden aan de overvolle initiatieven buitenschoolse kinderopvang die er nu in veel gemeenten van deze regio zich stelt door de grotere kinderen een ander aanbod te doen.
- We willen dat de deelnemende lokale actoren (verenigingen in domein vrije tijd ) sterker worden van dit project, zich hebben kunnen kenbaar maken en een grotere toeleiding van leden hebben.
- We willen een draaiboek maken opdat na afloop van het project de WEB functie voor kinderen in hun vrije tijd kan verder gezet worden. Zoals lokale besturen als private initiatiefnemers kunnen ermee aan de slag.
- We willen Vlaamse beleidsmakers bewust maken van de randvoorwaarden qua subsidiëring naar plattelandsgemeenten en lokale verenigingen toe opdat de WEB-functie in plattelandsgemeenten kan gerealiseerd worden.
Stekelbees VZW
Vlaams-Brabant
België
3018 Wijgmaal
België