Het project SPRONG mikt op kleinschalige voedingsbedrijven (focus tot 10 VTE), waaronder korte keten spelers. Hun activiteiten ontwikkelden zich meestal stap per stap in functie van de vraag, beschikbare ruimte, tijd en financiële mogelijkheden. In sommige gevallen combineren ze voedingsproductie met primaire productie en blijft er weinig tijd over om structureel aandacht te besteden aan operationele optimalisatie. Door het Stroomlijnen van Processen en Rendementen te Optimaliseren wordt het operationele beheer performanter gemaakt wat leidt tot een versteviging van de positie in het regionaal voedselproductie-Netwerk en de mogelijkheid tot Groei. Innovatieve arbeidsorganisatie, aanpassen van interne werkprocédés en elimineren van verspilling leidt tot efficiëntere organisaties. Dit verstevigt hun marktpositie binnen het korte keten netwerk waardoor de vitaliteit van de plattelandsgemeenschap versterkt wordt. Via 20 scans bij kleinschalige voedingsbedrijven willen we aantonen wat de impact is van SPRONG. We mikken op verwerkers van hoeve- en streekproducten in een doorgroeifase. Er zullen ook 5 workshopreeksen georganiseerd worden om in groep proces- en distributie optimalisaties uit te werken, in te voeren en te evalueren. Deze ervaringsuitwisseling kan ook aantonen waar samenwerkingen binnen de korte toeleveringsketen voordelen biedt. De kennis en ervaringen van de concrete realisaties worden verspreid naar hoeve- en streekproducenten en kleinschalige voedingsbedrijven.
Met dit project willen we kleinschalige voedingsbedrijven de SPRONG laten maken naar performantere bedrijfsvoering door het Stroomlijnen van Processen, Rendement Optimalisaties uit te voeren en in hun Netwerk te Groeien. Vanuit een individuele analyse en/of collectieve workshops waar opleiding en ervaringsuitwisseling centraal staat, willen we hun bewustzijn prikkelen en worden slimme verbeterprocessen opgezet zodat interne werkprocédés efficiënter georganiseerd kunnen worden.
- Het verhogen van de bewustwording:
Door het organisch groeien van eenmanszaak naar kleinschalige onderneming ontstaat een vorm van bedrijfsblindheid. Door middel van sensibilisatie worden bedrijven zich hiervan bewust gemaakt alsook worden bruikbare tips meegegeven om deze blindheid weg te nemen. - Verhogen van kennis en implementatie van procesoptimalisaties:
Door het bijbrengen van kennis over en mogelijkheden van verhoging van product- en procesefficiëntie kunnen kleinschalige bedrijven performanter worden en blijven meedraaien met grotere spelers. Dit zal gebeuren via:
o Laagdrempelige infosessie die aantoont dat zaken zoals innovatieve arbeidsorganisatie via timemanagement, stressreductie ... en procesoptimalisatie via het elimineren van verspilling, stockbeheer, logistieke oplossingen ... het operationele beheer binnen een kleine kmo performanter kunnen maken.
o 20 individuele scans met rapport met quickwins op maat.
o 5 workshopreeksen, waarbij 75 bedrijven betrokken zijn.
o 1 Collectief evaluatiemoment om kennis en ervaring te delen rond ingevoerde acties, als opstap naar een lerend netwerk.
o 50 bedrijven die effectief één optimalisatie invoeren, waardoor hun marktpositie verstevigd wordt en de vitaliteit van de plattelandsgemeenschap versterkt wordt.
o 80 unieke bedrijven, waarvan 40 deels landbouw, zullen betrokken zijn doorheen het project en 100 ondernemers zullen hierbij gesensibiliseerd zijn inzake optimalisatietechnieken. - Verspreiden best practices:
- Verspreiden van goede praktijkvoorbeelden naar de doelgroep van 900 kleinschalige voedingsbedrijven.
- Creëren van impactvolle informatiedragers afgestemd op de doelgroep.
POM en Inagro willen korte keten spelers op weg helpen in hun professionalisering. Er wordt gefocust op bedrijven met één of twee zaakvoerders en geen of een beperkt aantal medewerkers (focus op <10 VTE, max. 20 WN). Professionalisering gebeurt in de operationele processen van verwerking en vermarkting van het primaire product tot marktrijp eindproduct. Via communicatieacties en door hen ondersteuning te bieden via een scan en/of workshops willen we de artisanale voedingsproductie in West-Vlaanderen first class houden. Uitdagingen voor de sector liggen vooral in traceerbaarheid, bioveiligheid, tijd- en kostprijsefficiënt werken (blockchain,lastenboeken B2B) om uiteindelijk de meerwaardecreatie te verhogen. Procesoptimalisatie biedt het bedrijf duidelijkheid, extra tijd, meer mogelijkheden tot delegeren, betere benutting van ruimte, ruimte voor extra capaciteit ...
Enerzijds detecteren wij vanuit contacten met producenten zelf kansen op verbetering op dergelijke aspecten, en anderzijds geven artisanale voedingsproducenten zelf deze nood aan. Procesoptimalisatie en netwerkversterking biedt West-Vlaanderen perspectief dat er economische ruimte blijft voor kleinschalige voedingsbedrijven die bijdragen aan de West-Vlaamse 'couleur locale' en de plattelandsbeleving en -vitaliteit (o.a. tewerkstelling, toerisme, identiteitsversterking).
Als insteek voor de begeleiding vertrekken we vanuit methodes gekend binnen Lean-management. Lean is een filosofie voor bedrijfsmanagement die - na bewezen diensten bij grote ondernemingen - vandaag intrede doet in heel wat KMO's. Bij Lean gaat de bedrijfsleider en zijn medewerker(s) zoeken naar verbetering in de bedrijfsprocessen en efficiëntere arbeidsinzet. Doel is structureel focussen op de kostenreductie, maar tevens op de corebusiness, marktgericht produceren, meerwaarde genereren voor de klant, verbetering vinden en verspilling elimineren. De aangestelde expert neemt de bestaande bedrijfsvoering onder de loep en stelt individuele stappenplannen op. De realisatie van de voorgestelde acties gebeuren door de ondernemers zelf en vallen buiten de scope van dit project. Er wordt wel een collectief evaluatiemoment gepland om de resultaten van de scans te bespreken. Relevante voorgestelde acties en de bijhorende verwachte optimalisatie zullen als voorbeeld worden gecommuniceerd naar andere kleinschalige voedingsbedrijven. Uit alle doorlichtingen (scans) worden collectieve verbetermogelijkheden geïnventariseerd die verder worden behandeld in workshops om zoveel mogelijk kleinschalige voedingsbedrijven te begeleiden bij het implementeren van procesoptimalisaties. Per specifiek onderwerp zoeken de promotoren naar de meest geschikte expert, rekening houdend met de wet op overheidsopdrachten.
Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij West-Vlaanderen
8200 Sint-Andries
België
8200 Sint-Andries
België