Vrijwillig burgerinitiatief voor een gezonde landbouw van producent naar consument, voor iedereen.
Vanuit de vraag en behoefte van bewoners van Geraardsbergen zet het initiatief in op de lokale korte keten van voedingsproducten. Het wil de lokale voedselproductie en -consumptie stimuleren in en rond het stadscentrum van Geraardsbergen.
Het initiatief wil m.a.w. enerzijds inzetten op een gezonde lokale landbouw voor landbouwers/producenten en anderzijds meer burgers de kans geven om voedingsproducten rechtstreeks van bij de boer aan te kopen (zonder naar de afzonderlijke landbouwbedrijven te moeten gaan).
Tevens zet het project in op ontmoeting en beleving: landbouwers/producenten zullen vaak aanwezig zijn bij de verkoop, met tekst en uitleg over hun producten. Zo bouwen ze een band op met de burgers, en wordt er een connectie gelegd tussen burgers en gezonde landbouw (educatief luik).
In een volgende fase wil het project ook inzetten op stadslandbouw, met een kleinschalige teeltproductie bij het voormalige klooster, waarmee het project terugkeert naar de oorspronkelijke betekenis van de vroegere priorij, nl voorzien in een gezonde voeding.
De locatie van het voormalige klooster Hunnegem, gelegen op de rand van het stadscentrum van Geraardsbergen, is ideaal gelegen: als historische plek is de locatie een herkenningspunt in de stad, door de ligging zorgt het niet voor extra autoverkeer in het stadscentrum en er is ruime parking in de buurt voorhanden.
Vanuit de vraag en behoefte van bewoners van Geraardsbergen zet het project in op de korte keten door het faciliteren en stimuleren van lokale voedselproductie en -consumptie in en rond het stadscentrum van Geraardsbergen. Hierin wil het enerzijds lokale landbouwers ondersteunen om in te zetten op een gezonde lokale landbouw van korte keten voor de burgers (door het project kunnen hun producten wekelijks te koop aangeboden worden aan consumenten in de stad: economisch luik. Thuisverkoop is immers niet voor elke producent mogelijk) en anderzijds geeft het burgers de kans om de voedingsproducten van korte keten aan te kopen en te consumeren. Er is transitie op twee vlakken: enerzijds voor de landbouwers door faciliteren van korte keten van lokale landbouw, anderzijds voor de consumenten die de producten op een laagdrempelige manier aangeboden krijgen).
Evenzo heeft het project een educatief luik, met de aangrenzende basisschool Hunnegem, en op meerdere vlakken een sociaal luik, namelijk inzetten op sociale betrokkenheid van bewoners van naastliggende serviceflats (Hunnegem en Maretak) en woonzorgcentrum De Populier, van buurtbewoners van Gasthhuis- en Hunnegemstraat, van mensen in armoede en van inburgeraars.
Tegelijk zet het project in op stadslandbouw: in de tuin van het voormalige klooster Hunnegem wordt, naast het aanbod van korte keten voedingsmiddelen van lokale landbouwers en producenten, met een gezonde landbouw (rotatieteelt zonder pesticiden of kunstmest) voorzien in een eigen productie van groenten en fruit . Dat versterkt de inzet op gezonde landbouw van korte keten, alsook de betrokkenheid van de mensen die er aan willen deelnemen: de door vrijwilligers gekweekte groenten en fruit kunnen verwerkt worden in soep of maaltijden van de school, WZC of andere. Aansluitend wordt er ook een voedselbos uitgebouwd.
De locatie van het voormalige klooster Hunnegem, gelegen op de rand van het stadscentrum van Geraardsbergen, biedt een opportuniteit om tegelijk in te zetten op verkoop van voedingsmiddelen van korte keten en in een eigen productie te voorzien: de nodige ruimte is beschikbaar, als historische plek is de locatie een ijkpunt in de stad, door de ligging zorgt het niet voor extra autoverkeer in het stadscentrum en is er ruime parking voorhanden (Serviceflats Maretak en Hunnegem, WZC De Populier), met de naastgelegen school heeft het project ook een educatief luik vanuit de behoefte om kinderen weer voeling te geven met landbouw, met de Serviceflats op en aangrenzend aan de site en het aangrenzende WZC (De Populier) heeft het project een extra sociale functie (sociale ontmoeting).
Verder zet het in op betrokkenheid van burgers en sociale cohesie (inzetten van buurtbewoners) en het stimuleren van de lokale economie. Evenzo zullen inburgeraars de kans krijgen aan vrijwilligerswerk te doen of een kennismakingsstage te doen in het project ('vierde pijler' in het inburgeringsbeleid).
De projectdoelstellingen zijn:
- noodzaak: inzetten op lokale landbouw door korte keten te faciliteren en te promoten: Meer dan ooit realiseren burgers zich de noodzaak tot de omschakeling naar een meer duurzame en lokale landbouw. Er heerst bij de consument de wens meer betrokken te zijn bij het voedselsysteem door de duurzame keuze te maken voor seizoensgebonden en lokale producten. Ondanks de agrarische bedrijvigheid in Geraardsbergen vinden deze hoeve- en streekproducten niet noodzakelijk de kortste weg naar de consument. Dit project speelt in op deze bestaande noden door dit korte keten project op te richten op de historische site van het Hunnegemklooster.
- educatief luik: inzetten op een educatieve rol van het project, in eerste plaats met de naastliggende basisschool Hunnegem: de leerlingen worden betrokken door bezoeken aan de tuin, lessen over seizoensgroenten en -fruit, deelname aan het werk in de tuin
- economische pijler: enerzijds uitbouwen van de wekelijkse markt (fase 1) + anderzijds de opstart van stadslandbouw door de aanleg van een moestuin en voedselbos (fase 2) door de aanwezigheid van basisschool Hunnegem, Serviceflats Maretak en Assistentiewoningen Residentie Nieuw Hunnegem heeft de site Hunnegem een sterke correlatie met de sociale & educatieve pijler
- verhogen van de zichtbaarheid van de Hunnegemsite, enerzijds als sociale ontmoetingsplek, maar ook door zijn historische en daarom toeristische troef voor Geraardsbergen. De site is gelegen in een dense populatie, met ook sociale woonblokken (directe afzetmarkt voor deze doelgroep)
- sociaal luik:
- inzetten op sociale tewerkstelling: inzetten van laaggeschoolde langdurig werklozen, inburgeraars, Ligo basiseducatie
- inzetten op sociale ontmoeting met buurtbewoners (betrekken als vrijwilligers bij de nodige taken (werk in de tuin, in de wekelijkse winkel,..), met bewoners van de naastliggende Serviceflats en WZC (bezoeken aan de tuin, deelname aan werken in de tuin, (laten) klaarmaken van soep met zelfgekweekte groenten uit de tuin๔๔ฟ๔
Geraardsbergen