Toegankelijk wandelpad

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
Versterken omgevingskwaliteit en vitaliteit van het platteland door investeringen
Thema
Leefbare dorpen
Provincie
Vlaams-Brabant
Beginjaar
2023
Projectkost
€239.278,00
Promotor
Gemeente Lennik
Periode
-
Situering

Wandelen door het Pajottenland, dat is genieten van het glooiende landschap en tot rust komen op de meest idyllische plekjes. Helaas zijn deze plekjes niet altijd voor iedereen goed bereikbaar. Specifiek op maat van wandelliefhebbers die nood hebben aan bepaalde aanpassingen of extra voorzieningen wil de gemeente Lennik, in nauwe samenwerking met Zonnestraal vzw en andere lokale actoren, een toegankelijk wandelpad ontwikkelen. Bovenop de bestaande infrastructuur wordt extra infrastructuur voorzien waaronder een vlonderpad om de prachtige Pajotse natuur ook voor deze doelgroepen te ontsluiten. Het uitstippelen van deze route gebeurt met de nodige aandacht voor lokale ondernemers en de korte keten onderweg.

Doelstellingen

Wandelingen, wandelknooppunten, het aanbod is de jongste jaren explosief gegroeid. Dat staat in schril contrast met de aanleg van toegankelijke wandelpaden voor mensen met een beperking. Zeker in het glooiende Pajottenland is er nood aan meer mogelijkheden voor rolstoelgebruikers. Een bijkomende moeilijkheid zijn de hoogteverschillen waardoor hellingen te steil zijn om een
comfortabele wandelervaring aan te bieden. De gemeente Lennik heeft een mooi stuk natuur dat ze willen ontsluiten voor mensen met een beperking. De glooiingen in dit stukje natuur zijn relatief mild (2 procent) waardoor het technisch mogelijk wordt om een toegankelijk wandelpad te maken. Lennik vindt het belangrijk dat mensen die minder goed ter been zijn evengoed van de natuur in het Pajottenland kunnen genieten. Daarnaast krijgen gezinnen met buggy's een extra wandelmogelijkheid in de natuur. 

Gezondheid
Voor alle mensen is het belangrijk om voldoende te bewegen. Dat geldt zeker ook voor mensen die moeilijk te been zijn of in een rolstoel zitten. Iedereen knapt op van een middagje in de buitenlucht of in de natuur, maar dan moet die natuur wel toegankelijk zijn. Een wandeling draagt bij aan de opbouw van het vitamine D gehalte en helpt bij het tegengaan van geheugenverlies. Twee maal in de week een uur wandelen heeft al effect op het geheugen. Wandelen is nodig en belangrijk. Maar wat als je niet gezond bent of afhankelijk bent van hulpmiddelen als een rolstoel, scootmobiel of rollator? Dan is het niet altijd eenvoudig om ontspannen van de natuur te genieten. Met de aanleg van dit nieuwe toegankelijke wandelpad wordt een bijkomende mogelijkheid gecreëerd voor deze specifieke doelgroep. 

Lokale actoren
In de buurt van het wandelpad liggen er enkele landbouwbedrijven. Het project heeft als doel om de korte keten te stimuleren, lokale ondernemers te betrekken bij het initiatief en nieuwe toeristische mogelijkheden te creëren. Op die manier wordt een economische meerwaarde gecreëerd en wordt een boost gegeven aan de lokale werkgelegenheid. 

Zorginstelling Zonnestraal vzw 
In het centrum van Lennik, op wandelafstand van het toegankelijk wandelpad dat zal gerealiseerd worden, zijn enkele zorginstellingen gevestigd. De gemeente heeft al meermaals samengezeten met Zonnestraal vzw. Zonnestraal vzw is een erkende en vergunde dienstverlener (VAPH) voor personen met een beperking in de ruime regio van Vlaams-Brabant. De hoofdzetel is gevestigd in St-Kwintens-Lennik. Zonnestraal vzw is het project van het toegankelijk wandelpad genegen. De vzw is van plan om in de toekomst gebruik te maken van deze nieuwe wandelmogelijkheid. Als in de tweede fase de volledige wandellus van 5,5 kilometer (blauwe traject-latere fase op de kaart) wordt aangelegd, hebben zij gevraagd om de route langs Zonnestraal en hun park te laten passeren. 

Woonzorgcentrum Armonea
Sinds 2014 is op de Keymolen in Sint-Kwintens-Lennik een nieuw rusthuis gevestigd van de met uitstekende zorg- en dienstverlening op maat. Het woonzorgcentrum bevindt zich op amper 1 kilometer van de sporthal Jo Baetens. Hierdoor wordt het mogelijk voor de bewoners van het woonzorgcentrum, hun bezoekers en hun begeleiders om een wandeling te maken langs het toegankelijk wandelpad. Zo kunnen rusthuisbewoners en minder mobiele mensen proeven van een uitgestippelde wandeling in de buitenlucht. De wandeling verloopt over verharde wandelpaden en een vlonderpad.

WCD Den Bleek
Op de lange wandelroute, die in een latere fase wordt gerealiseerd, ligt WCD Den Bleek. Het OCMW - Lennik stelt met het WCD (WoningComplex met Dienstverlening) "Den Bleek" gelegen op de Stationsstraat 35 te 1750 Sint-Kwintens-Lennik 31 individuele wooneenheden waar ouderen zelfstandig in een aangepaste en beschermde woonomgeving kunnen wonen evenals een gemeenschappelijke voorziening voor dienstverlening ter beschikking. In De Bleek wonen ook veel rolstoelgebruikers. Die zullen in de toekomst mee kunnen profiteren van de grote wandellus. 

Wandelgemeente
De gemeente Lennik heeft nu al een ruim aanbod van wandelingen en maakt deel uit van het wandelnetwerk Pajottenland. Het totale wandelnetwerk bestaat uit 620 kilometer aan trage wegen. Het systeem van wandelknoopunten bieden aan wandelaars oneindig veel mogelijkheden aan de hand van de genummerde knooppunten zelf een wandelroute uit te stippelen. Door het realiseren van een toegankelijke wandellus van ruim 2 kilometer kan Lennik zich onderscheiden van de andere Pajotse gemeenten. Niet alleen de inwoners met een beperking maar ook minder mobiele wandelaars uit de nabije omgeving krijgen de mogelijkheid om op een comfortabele manier te genieten van het prachtige Pajottenland. Het wandelpad zal tevens de leefbaarheid van het dorp vergroten. Tot slot wordt bij de aanleg rekening gehouden met de duurzaamheid en het ecologisch karakter van de infrastructuur.

Uitvoering

LENNIK

Delen: